Στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα μετρά η ψηφιακή ορμή

316

Ο Δημήτρης Βέργαδος διαβάζει πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ για την Ψηφιακή και Τεχνολογική Ωριμότητα της ελληνικής οικονομίας. Διαπιστώνει ότι έχουμε βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά η θετική σύγκριση δεν αρκεί. Χρειάζεται μεγαλύτερη ψηφιακή ορμή…

«Όταν μπορείς να μετρήσεις αυτά που περιγράφεις και να τα εκφράσεις με αριθμούς, τότε ξέρεις κάτι για αυτά» William Thomson (Λόρδος Κέλβιν, φυσικός (1824-1907).

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η έκθεση του ΣΕΒ για την Ψηφιακή και Τεχνολογική Ωριμότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η έκθεση είναι προϊόν του Παρατηρητήριου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που έχει δημιουργήσει ο ΣΕΒ με τη συνεργασία της Delloite. 

Η έκθεση παραθέτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Σκιαγραφούν την πορεία της χώρας προς τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό. Αναλύονται περισσότεροι από 100 επιμέρους δείκτες. Δημοσιεύονται από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κ.ά. Η έκθεση αποτυπώνει το ψηφιακό μας στίγμα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό,. Για αυτό και αποτελεί πολύτιμη πηγή για δημιουργικό επανασχεδιασμό και συντονισμένη δράση. 

Καλύτερη εικόνα από την περσινή

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τη περσινή της απόδοση. Βελτίωσε την κατάταξη της κατά μία θέση (28η σε 27η), λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις (2019) και τις αμέσως προηγούμενες (2018).

Επίσης, εμφανίζει καλύτερη επίδοση στη διάσταση της «ψηφιακής ωριμότητας του δημοσίου». Εκεί βελτιώθηκε τέσσερις θέσεις. Βελτιώσεις επιδεικνύει και στην «ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων», στην «ψηφιακή ωριμότητα κοινωνίας» και στις «ψηφιακές δεξιότητες». 

Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα και ψηφιακή ωριμότητα

Μπορούμε να θεωρήσουμε λοιπόν ότι οι αλλαγές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, διαφαίνεται καθαρά πως από τη μια χρονιά στην άλλη δεν είναι δυνατή η κάλυψη των μεγάλων κενών. 

Σήμερα που η «ψηφιακή ανταγωνιστικότητα» αποτελεί το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα και να περάσουμε γρήγορα και με ασφάλεια στην 4η βιομηχανική επανάσταση, κριτήριο μας δεν μπορεί να είναι μόνο οι βελτιώσεις μας σε σχέση με το παρελθόν. Ιδιαίτερα δε όταν η υπόλοιπη Ευρώπη προχωρά ταχύτερα σε ευρείες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να πραγματοποιούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται να τις πραγματοποιούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και εύρος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τα ελλείματα, η Ελλάδα έχει αρχίσει και υποδέχεται επενδύσεις με ισχυρό τεχνολογικό και ψηφιακό πρόσημο. (Βλ. Microsoft, TeamViewers, Cisco,Pfizer,κ.ά.). Παράλληλα, προηγμένες τεχνολογικές λύσεις σε σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικής εγκαθιστούν ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Ψηφιακή ορμή

Η Ελλάδα μπορεί να είναι στους κερδισμένους του νέου ψηφιακού κόσμου που έρχεται. Η «ψηφιακή ορμή» της τρέχουσας περιόδου αποτελεί μια σημαντική υποθήκη για το μέλλον. Επιβεβαιώνει ότι είναι εφικτή μια μεταρρυθμιστική στροφή. 

Η κρίση της πανδημίας απετέλεσε αφορμή και συνάμα ευκαιρία για να προχωρήσουν ταχύτερα δράσεις ψηφιοποίησης στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να διευρυνθεί η τηλεργασία και να αναζητηθούν νέοι τρόποι οργάνωσης της παραγωγής. 

Μπορούμε να ανεβάσουμε ψηφιακή ταχύτητα, με βασικές προϋποθέσεις τις επενδύσεις σε τεχνολογία νέας γενιάς, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τη δημιουργία νέων εθνικών υποδομών και το κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον. Να αξιοποιήσουμε τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, προσεχώς. 

Με τις ψηφιακές τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης, του machine learning, των big data analytics να διαμορφώνουν το νέο σύνορο του ανταγωνισμού, η μόνη μας επιλογή είναι να κάνουμε αυτά που χρειάζονται γρήγορα, κοιτώντας μόνο μπροστά.

Πηγή: new-deal.gr