Η έγνοια στην Αμμόχωστο… Του Αντρέα Πιμπίσιη

207

Η έγνοια της ελληνοκυπριακής πλευράς, σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις επικείμενες συνομιλίες φαίνεται να είναι στο θέμα της Αμμοχώστου. Από τις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Προεδρικό, φαίνεται να βγαίνει ότι πρώτο μέλημα του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να σταματήσει τα τουρκικά σχέδια στην Αμμόχωστο και κυρίως το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε μια σειρά ασκήσεων επί χάρτου ενόψει των επαφών που είχε και θα έχει εντός Ιανουαρίου με την Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά κυρίως ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες (αλλά και δημοσιεύματα στη Λευκωσία και την Αθήνα) η κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμοι να παρουσιάσει σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τα συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα έχουν από τη μια στόχο να συμβάλουν σε βελτίωση του κλίματος, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, και από την άλλη να αποτρέψουν μονομερείς ενέργειες όπως το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

Οι ασκήσεις επί χάρτου της Λευκωσίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και θέμα αεροδρομίου Τύμπου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να έχει απασχολήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ρίξει στο τραπέζι, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πρόταση η οποία θα προνοεί άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου για διεθνείς πτήσεις. Ως προϋπόθεση του ανοίγματος θα μπει το αεροδρόμιο να περάσει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την εν λόγω άσκηση η τουρκική πλευρά θα πρέπει να τερματίσει τις όποιες κινήσεις κάνει στην Αμμόχωστο και η πόλη θα δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε και οι κάτοικοι να επιστρέψουν υπό την προστασία και διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και όχι υπό το ψευδοκράτος.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της Τουρκίας, ως έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, προβλέπουν άνοιγμα της κλειστής περιοχής για να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσίες στο συγκεκριμένο τμήμα των Βαρωσίων. Η περιοχή αυτή θα περάσει από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού στο κατοχικό καθεστώς. Άρα και όσοι κατοικήσουν στο σημερινό κλειστό τμήμα των Βαρωσίων θα είναι υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος.

Η Λευκωσία θεωρεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει μια σειρά από νέα δεδομένα στο Κυπριακό και κυρίως αναταράξεις στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αυτό που φοβίζει τον Νίκο Αναστασιάδη είναι με την έναρξη των συνομιλιών να υπάρξει και μια διελκυστίνδα ανάμεσα σ’ αυτούς που θα επιδιώξουν να πάνε στο Βαρώσι και εκείνων που θα είναι εναντίον αυτής της ενέργειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες προσεγγίσεις για Αμμόχωστο και Τύμπου είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά η τουρκική πλευρά ήταν αρνητική. Ως εκ τούτου προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή μια πρόταση που να προνοεί να παραδοθούν Βαρώσι και αεροδρόμιο Τύμπου στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κάποιος ότι ο στόχος της άλλης πλευράς (Τουρκία και Τουρκοκύπριοι) είναι η αναγνώριση της ύπαρξης μιας χωριστής κρατικής οντότητας στο κατεχόμενο σήμερα κομμάτι του νησιού. Κάτι που σημαίνει πως είναι δύσκολο η τουρκική πλευρά να δεχθεί –με βάση τα σημερινά δεδομένα– να εκχωρήσει «κυριαρχία» σε περιοχές που θεωρεί ήδη δικές της.

Θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό

Μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα της νέας επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεν αποκλείεται μετά τις διαβουλεύσεις αυτές να έρθει σε επαφή με τις δύο πλευρές στο νησί για να συμφωνήσουν πραγματοποίηση νέας επίσκεψης στο νησί. Η Λουτ θα έρθει μόνο στην Κύπρο για να συναντήσει τους δύο ηγέτες και θα δεν θα πάει στις τρεις εγγυήτριες.

Πηγή: www.philenews.com