Σενέρ Ελτζίλ: Η προσάρτηση κατεχομένων έχει ήδη γίνει

235

Η ανεπίσημη προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου με την Τουρκία ουσιαστικά έχει γίνει και απλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αναφέρει ο γ.γ. της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τουρκοκύπριων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ. Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής ο οποίος αναφέρεται στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την προσπάθεια αλλαγής του πολιτιστικού χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων λέγεται ότι ανέρχεται στις 130 χιλιάδες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός στα κατεχόμενα φτάνει τις 600 χιλιάδες.

Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής σε δηλώσεις του στον «Φ» σε σχέση με την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα, αναφέρεται στις παρεμβάσεις του κόμματος Ερντογάν στην πολιτική ζωή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία διόρισε τον Τατάρ ως συνεργάτη της προς εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως εργαλείο διαπραγμάτευσης.

Ο Τουρκοκύπριος δάσκαλος, δέχθηκε απειλές για δίωξη από το καθεστώς Τατάρ για τις δηλώσεις του περί τουρκικών παρεμβάσεων στην αναμέτρηση για ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία, όπως λέει, αφού διόρισε τον κ. Τατάρ ως αρχηγό της κοινότητας και συνεργάτη της στην Κύπρο, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στη συνέχεια, θέλει να προωθήσει τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή μας και θα χρησιμοποιήσει το νησί ως εργαλείο διαπραγμάτευσης. «Όπως είναι ευρέως γνωστό, επειδή η διαχείριση που γίνεται από τον κ. Ερντογάν και το ΑΚΡ είναι πολύ κακή, η δημοκρατία της Τουρκίας δοκιμάζεται από ένα οικονομικό χάος. Η παραγωγή όλων των ειδών στη χώρα είναι στάσιμη και το εξωτερικό χρέος έφτασε τα 482 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», σημειώνει.

Ο Σενέρ Ελτζίν εξηγεί παράλληλα πως για να καλύψει αυτό τον αρνητικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας υπό αυτές τις εξελίξεις, χρησιμοποιεί τη θρησκευτική και εθνικιστική ρητορική για να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων προκειμένου να προστατεύσει την εξουσία του. Σημειώνει ακόμα ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική πίεση που δέχεται, με εθνικιστικό λόγο και στρατιωτικές επιχειρήσεις, και βλέπει την Κύπρο ως ένα πολιτικό διέξοδο.

«Η παρουσία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρο ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας», δηλώνει ο Τουρκοκύπριος δάσκαλος. «Η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες διαπραγμάτευσης εφαρμόζοντας πολιτικές έντασης στην περιοχή, επικαλούμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, η Τουρκία δεν διστάζει να απειλεί Κύπριους πατριώτες προκειμένου να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές και να φιμώσει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή. Παρόμοιες απειλές και πιέσεις που ασκήθηκαν εναντίον του κ. Μουσταφά Ακιντζί ασκούνται και στην Οργάνωση μου και σε μένα».

Δεν παραλείπει παράλληλα να εκφράσει το παράπονο του και για την Κυπριακή Δημοκρατία: «Θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς, οι πολίτες της ΕΕ, δεν υποστηριζόμαστε επαρκώς από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν αδιάφορες για το θέμα».

«Οι πιέσεις αυξήθηκαν περαιτέρω μετά το διορισμό του κ. Τατάρ ως ηγέτη της κοινότητας από την Τουρκία. Όσον αφορά το θέμα, δηλαδή το κλείσιμο των συνδικάτων, ο περαιτέρω περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και η μεταφορά τουρκικού πληθυσμού στο νησί προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πληθυσμός ως πολιτικό εργαλείο, είναι μερικοί από τους κινδύνους που μας περιμένουν. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες για αλλαγή της πολιτιστικής δομής των Τουρκοκυπρίων μέσω της πίεσης των πολιτικών του σουνιτικού ισλάμ θα αυξηθούν», τονίζει. Αναφέρει ότι έχουν χτιστεί 17 σχολεία από το 1974 και έχει προωθηθεί η κατασκευή 212 τζαμιών και έχουν δαπανηθεί τεράστια χρηματικά ποσά σε θρησκευτικές επενδύσεις και θρησκευτικά σχολεία κι αυτό δίνει μια εικόνα για το τι περιμένει τους Τουρκοκυπρίους στο μέλλον. ‘Αποψή του ότι: «Αυτές οι εξελίξεις και οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες επιδεινώνουν περαιτέρω την εξάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Η χρήση της τουρκικής λίρας ως νομίσματος στη βόρεια Κύπρο και η εξασφάλιση οικονομικών κονδυλίων από την Τουρκία είναι οι κύριες αιτίες εξάρτησης. Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου προσαρτάται ανεπίσημα στην Τουρκία και απλώς δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη δήλωση της προσάρτησης», τονίζει.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, ο Σενέρ Ελτζίλ εξηγεί ότι η «λύση «δύο κρατών» που προτείνει η Τουρκία και υποστηρίζεται με συνέπεια από τον Έρσιν Τατάρ, είναι στην πραγματικότητα ένας άλλος τρόπος να πουν ότι δεν θέλουν λύση. «Η λύση των δύο κρατών έχει δοκιμαστεί και αποτύχει από το 1983. Δύο χωριστές οντότητες δεν είναι ρεαλιστικές, καθώς το βόρειο τμήμα του νησιού έχει γίνει τώρα «κομμάτι» της Τουρκίας. Ακόμα κι αν το ονομάζεις ‘ξεχωριστό κράτος’, δεν θα υπάρξει ποτέ ‘ανεξάρτητο κράτος’ στο βορρά». Στην πραγματικότητα, αυτή η πολιτική της Τουρκίας δεν είναι παρά πολιτική απειλή που αποσκοπεί στην αξιοποίηση μιας ευκαιρίας της για να δημιουργήσει συνθήκες διαπραγμάτευσης για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, επισημαίνει.

Κοινός αγώνας Ε/κ και Τ/κ για επανένωση

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κοινωνίας των Τουρκοκυπρίων απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται, ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής, εξηγεί ότι ορισμένοι συμπατριώτες του δείχνουν τις αντιδράσεις τους σε αυτές τις πολιτικές εξελίξεις με διαδηλώσεις, αλλά αυτές οι αντιδράσεις πρέπει να εκδηλώνονται από όλους τους πατριώτες. Υποδεικνύει ότι και «οι Ελληνοκύπριοι πατριώτες πρέπει να πολεμήσουν από κοινού με τους Τουρκοκύπριους για μια λύση και επανένωση του νησιού μας». Επιπλέον αναφέρει ότι απαιτείται υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για βοήθεια ώστε να απολαμβάνουν πλήρως των δικαιωμάτων ως Ευρωπαίοι πολίτες, προκειμένου να ενισχυθεί και η δική τους εμπιστοσύνη.

«Κάθαρση των εκπαιδευτικών συστημάτων από σοβινιστικούς και ρατσιστικούς λόγους και στις δύο κοινωνίες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών-δασκάλων, διδασκαλία τουρκικών και ελληνικών σε σχολεία, διδασκαλία μαθημάτων ιστορίας με ακρίβεια και αμεροληψία, σεβόμενοι θρησκευτικούς και πνευματικούς τομείς όπως τζαμιά, εκκλησίες και νεκροταφεία, παροχή εκπαίδευσης ειρηνικού πολιτισμού και πρωτοβουλίες όπως η αύξηση του διμερούς εμπορίου θα διευκολύνουν τη λύση», εκτιμά ο ίδιος.

Ευκαιρία ανάπτυξης σε μια ομόσπονδη Κύπρο

Ο Σενέρ Ελτζίλ επισημαίνει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που έχει ο λαός της Κύπρου για ευημερία και πρόοδο σε μια ενωμένη πατρίδα. «Η Κύπρος βρίσκεται γεωγραφικά σε μια πολύ συμφέρουσα περιοχή. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το κλίμα επιτρέπουν την ανάπτυξη όλων των ειδών φρούτων και λαχανικών στο νησί, εκατομμύρια τουρίστες για να έρθουν στη χώρα μας, καθώς και η ιστορία και ο πολιτισμός μας που χρονολογείται από οκτώ χιλιάδες χρόνια καθιστούν το νησί ελκυστικό. Εκτός από αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά, τα καλά εκπαιδευμένα αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού και υδρογονανθράκων στα χωρικά μας ύδατα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την Κύπρο την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης», δηλώνει. Επισημαίνει παράλληλα πως με βάση αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει να είναι καθήκον όλων των προοδευτικών Κυπρίων να επανενώσουν τη χώρα μας με μια ομοσπονδιακή λύση, να δημιουργήσουν μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο που να είναι τμήμα της ΕΕ τόσο εδαφικά όσο και πολιτικά και όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, ελεύθεροι, χωρίς στρατούς και όπλα.

Πηγή: philenews.com