Οι πέντε οικονομικές προκλήσεις του 2021 … Του Μελέτη Ρεντούμη

228

Του Μελέτη Ρεντούμη*

Η νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε αποτελεί για τους περισσότερους την αφετηρία μιας ελπίδας, την αρχή του τέλους της πανδημίας και την απαρχή για ένα καλύτερο μέλλον συνολικά για την ανθρωπότητα σε όρους κοινωνικούς και οικονομικούς.

Όσον αφορά την χώρα μας, που σε γενικές γραμμές αντιμετώπισε με επιτυχία τα κύματα της πανδημίας που ήρθαν με μεγάλη πίεση για το σύστημα υγείας, οι προκλήσεις είναι πολλές για όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, γεγονός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια, τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την κοινωνική συνοχή.

Η πρώτη φυσικά προϋπόθεση για να ανακάμψει η οικονομία, είναι η αποτελεσματικότητα αλλά και η ταχύτητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετούς μήνες εντός του 2021.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι η ανάκαμψη του τουρισμού κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, ώστε να ενισχυθούν οι αφίξεις κυρίως στα νησιά και να αυξηθούν σταδιακά, τόσο η απασχόληση όσο και τα φορολογικά έξοδα.

Ο τρίτος βασικός παράγοντας είναι η απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία ανέρχονται σε 32 δις ευρώ, ενώ αν προστεθούν και οι μεταβιβάσεις του ΕΣΠΑ, τα ποσά ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ, γεγονός που με τον σωστό σχεδιασμό και την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να μεταμορφώσει την χώρα με μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής.

Επίσης, ως τέταρτο σημείο αναφοράς θα επιλέγαμε την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, στην οποία πλέον επενδύει με δις ευρώ η ΕΕ και επιδοτεί χιλιάδες έργα με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την απολιγνιτοποίηση των κρατών μελών. Υπό αυτό το πρίσμα, έργα όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα αιολικά πάρκα καθώς και η αναβάθμιση των κτιρίων σε όλη την επικράτεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ τα επόμενα έτη.

Τέλος, μια νέα μεταβλητή που έρχεται να προστεθεί στην τροχιά ανάπτυξης μέσω της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, δεν είναι άλλη από το 5G και τα δίκτυα νέας γενιάς, που θα δώσουν νέες διευρυμένες δυνατότητες, τόσο στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όσο και στην ζεύξη όλων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μέσα από αξιοποίηση μεγάλων δικτύων και δεδομένων, καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογών τηλεϊατρικής, ως μια πολύτιμη αρωγή στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας μετά την περίοδο της πανδημίας.

Εν κατακλείδι, με βάση τα παραπάνω πέντε σημεία που αναλύθηκαν, η νέα χρονιά που μόλις ανέτειλε, είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενη για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, υπάρχουν όμως αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, που ενδεχομένως να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, με στόχο την συγκράτηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

*οικονομολόγος τραπεζικός

Πηγή: in.gr