Τύπος την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

178

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη της κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τρίτων χωρών.

Bild: Ερχεται το διαβατήριο για την κανονική ζωή;

Με ένα εκτενές δημοσίευμα, η γερμανική ιστοσελίδα Bild αναφέρεται στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας ως τίτλο «Ερχεται το διαβατήριο για την κανονική ζωή;».

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Λιάνας Σπυροπούλου, και του δημοσιογράφου Albert Link αναφέρει:

«Αυτή η απόφαση συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ το 2021! Θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν με επιτυχία εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να απαλλαγούν άμεσα από περιορισμούς, όπως σε σχέση με την ελευθερία των ταξιδιών; Θα πρέπει να υπάρχει γι’ αυτό ενιαίο πιστοποιητικό της ΕΕ που να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα (π.χ. και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, συναυλίες, γήπεδα…), το οποίο ως εκ τούτου εδώ και καιρό είναι γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως “διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή”;

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφώς υπέρ, και γι’ αυτόν το λόγο απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (βρίσκεται στη διάθεση της BILD) εν όψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Αντίγραφο της επιστολής με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου εστάλη και στους άλλους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Η μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στις 6:00 μ.μ.

Στην επιστολή προς την “Αγαπητή Ursula”, στην οποία αναφέρθηκε πρώτος ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Florian Eder στο Newsletter του Politico, αναφέρεται επί λέξει: “Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για να διασφαλιστεί ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών της ΕΕ και ταυτόχρονα η μείωση του δείκτη των κρουσμάτων, και με αυτόν τον τρόπο να τεθούν τα θεμέλια για την επιστροφή σε ένα κάποιο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας το 2021″.

Στόχος: Η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ”η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες, αποτελεί απαραιτήτως βασική προτεραιότητα για όλους μας”.

“Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει γρήγορα διαδικασίες στην Ελλάδα για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19. Ένα σημαντικό βήμα από αυτή την άποψη είναι η εισαγωγή ενός τυποποιημένου πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί επιτυχώς”.

Πρώτη πρόταση για «διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει συνημμένα με την επιστολή του ένα σχέδιο πιστοποιητικού, το οποίο σύντομα θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το μοντέλο της ΕΕ. Σημαντική λεπτομέρεια: Εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, καταγράφεται η ημερομηνία των δύο εμβολιασμών, το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε και ο αριθμός της παρτίδας, δηλαδή τα στοιχεία που υπάρχουν και σε μια “κανονική” κάρτα εμβολιασμού.

Η ελευθερία των ταξιδιών θα ενισχύσει την προθυμία για εμβολιασμό

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει στην επιστολή του ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή ”προϋπόθεση για να μπορεί να ταξιδέψει κανείς”. Όμως: “Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αυτό θα είναι και ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα”.

Υπόβαθρο: Στην Ελλάδα ισχύουν αυστηροί κανόνες lockdown, ειδικά για επισκέπτες από το εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ θα πρέπει μετά την άφιξή τους να μπουν σε καραντίνα επτά ημερών. Η χώρα εξαρτάται από τα έσοδα του τουρισμού το καλοκαίρι.

Η στάση της Μέρκελ είναι ακόμα ασαφής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα ποια θέση θα λάβει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ: Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως π.χ. αυτό που λαμβάνουν οι Βρετανοί με τον εμβολιασμό τους, αποτέλεσε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα συζήτησης στη Γερμανία περί τα τέλη του έτους. Το Συμβούλιο Δεοντολογίας, από την ψήφο του οποίου αισθάνεται η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ότι δεσμεύεται, είναι διχασμένο. Δώδεκα εμπειρογνώμονες ψήφισαν υπέρ της δυνατότητας απόδειξης της ανοσίας, δώδεκα κατά αυτών των “διαβατηρίων για τη φυσιολογική ζωή”.

Το κύριο επιχείρημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί όχι μόνο θα προστατεύονται οι ίδιοι από την ασθένεια, αλλά πλέον δεν θα είναι δυνατόν και να τη μεταδώσουν.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas έσπευσε στα τέλη Νοεμβρίου να ανακοινώσει την υποχρέωση εμβολιασμού για τους επιβάτες διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι διηπειρωτικές πτήσεις θα ξαναγίνουν διαθέσιμες από την 1η Ιουλίου».

Reuters: Η Ελλάδα προτείνει κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών

Από την πλευρά του, το Reuters αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία πιστοποιητικών εμβολιασμού για να βοηθήσει την αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών που έχουν καταστραφεί από την πανδημία.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα, που βασίζεται στον τουρισμό, «επιθυμεί να αναβιώσει τα ταξίδια πριν από τη θερινή περίοδο, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της τυποποιημένο πιστοποιητικό για να αποδείξει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί», αναφέροντας στη συνέχεια την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά καλά, αλλά η αύξηση των περιπτώσεων από τον Οκτώβριο έχει πιέσει το σύστημα υγείας της, το οποίο ήταν εξασθενημένο από μια δεκαετή οικονομική κρίση, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο».

Τι μεταδίδει το AFP

Σε τηλεγράφημά του το AFP αναμεταδίδει την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει ότι «η οικονομία της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, επλήγη φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού, ακόμη και μετά το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων της σε ξένους ταξιδιώτες τον Ιούλιο. Ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα περιοριστεί κατά 10,5% το 2020. Αφού ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία συγκριτικά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου επανέφερε το εθνικό lockdown, που έχει επιβαρύνει τη δραστηριότητα και τώρα θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου».

Πηγή: iefimerida.gr