Της Αθηνάς Χατζηπέτρου*
Οι δραματικές όσο και θεαματικές αλλαγές που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας, έχουν- αποδεδειγμένα πια- αλλάξει τον τρόπο, τις μεθόδους- με τη συμβολή της τεχνολογίας, και τους στόχους διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Η κοινωνία βλέπει, κρίνει και συγκρίνει τα αποτελέσματα κάθε φορά και κάθε οργανισμού. Σε ελάχιστες ωστόσο περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί τη διαδικασία και όλες τις ενέργειες που προηγούνται ενός θετικού απολογισμού.
Στην εποχή της πανδημίας είναι τεράστια η ευθύνη που βαρύνει τη διοίκηση ενός οργανισμού, που μοναδική αποστολή έχει την τακτική αιμοδοσία της επιχειρηματικότητας. Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, πρώτο καθήκον της διοίκησης μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να καταγράψει, να αξιολογήσει και να εμβαθύνει στις αλλαγές την ώρα που συντελούνται. Ταυτόχρονα, οφείλει να οριοθετήσει τις ελπίδες και τους φόβους της κοινωνίας για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή ενός αναπτυξιακού φορέα σε αυτό “το ταξίδι των αλλαγών”. Οφείλει πρώτα να εντρυφήσει στην τέχνη όπου “τα πάντα είναι εφικτά”.
Η αλήθεια είναι πως απαιτείται ένας περίπλοκος συνδυασμός ανθεκτικότητας και επιμονής για να ολοκληρωθεί μία συνολική προσπάθεια. Στα στοιχεία που συνθέτουν την τελική εικόνα του αποτελέσματος περιλαμβάνονται η διαρκής επικοινωνία, τα πολλά μικρά- αλλά σημαντικά- διορθωτικά βήματα και η διαρκής επαναξιολόγηση.
Χρειάζεται μέτρο και ευελιξία. Η πιο πονηρή παγίδα, που σχεδόν πάντα εμποδίζει την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας, είναι η αγωνία για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Η αναζήτηση του τέλειου αποτελέσματος συχνά απομακρύνει τη διοίκηση από τον κεντρικό της στόχο που είναι η παραγωγή αποτελέσματος.
Σε αυτό το διαρκές ταξίδι του εφικτού πρώτος στόχος είναι η αναζήτηση και καταγραφή των πιθανών νέων προβλημάτων που ανακύπτουν. Είναι οι “λακκούβες” στον δρόμο που πρέπει να διανύσει ο οργανισμός. Αυτές καθορίζουν και την τελική ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί.
Αμέσως μετά, η διοίκηση οφείλει να ειδοποιήσει τους συνδετικούς μηχανισμούς και να φροντίσει ώστε να λειτουργούν σωστά, ακόμα και σε φάση κλιμάκωσης της έντασης και των δυσκολιών. Το σημαντικότερο όλων είναι η δυνατότητα για ανοιχτές επιλογές. Η διοίκηση οφείλει να αλλάξει την ενδιάμεση πορεία και τους επιμέρους στόχους, χωρίς όμως να υποκύπτει σε ανεπιθύμητους συμβιβασμούς. Δουλειά ενός CEO είναι αναλαμβάνει διαρκώς τις σωστές αποφάσεις και όχι τις πιο δημοφιλείς αποφάσεις. Για αυτό άλλωστε, πολύ συχνά- ο chief executive officer μετατρέπεται σε chief explanation officer. Οφείλει πάντα να επεξηγεί προς όλες τις κατευθύνσεις τις επιλογές και τους ενδιάμεσους στόχους. Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι το πόσο σημαντικό είναι οι ηγεσίες να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, που στηρίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα, μέσα σε ασφυκτικά πιεσμένα χρονικά πλαίσια.
Καταληκτικά, ένας απλός οδηγός για την τέχνη του εφικτού στην προσπάθεια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, πρέπει να περιλαμβάνει:
-προσωπική και επαγγελματική ανθεκτικότητα σε αυτή την καθημερινή “μάχη της παλιάς ριζωμένης αντίληψης.
-αυστηρή προσήλωση στον στόχο και ταυτόχρονα ενσωμάτωση της αίσθησης του επείγοντος που δημιουργείται μέσα στην κρίση.
-ανάθεση ευθυνών και στήριξη των συνεργατών της.
-ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων και ανάδειξη της δύναμης της αλληλεγγύης.
Η εφαρμογή της “τέχνης του εφικτού” στην Ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, το 2020 αύξησε γεωμετρικά τη χρηματοδοτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Από το 2010 έως το 2019 η Ελληνική Αναπτυξιακή χρηματοδότησε 16.844 δάνεια, συνολικής αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2020 χρηματοδότησε 32.000 επιχειρήσεις- μικρομεσαίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με δάνεια ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το 2021 θα είναι η χρονιά της κοινωνικής συνοχής και της συμπόνιας για την Ελληνική καινοτομία. Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα και την ταχύτητα των εσωτερικών αλλαγών, να υιοθετούμε πρωτόγνωρες αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε το καθημερινό χάος που αφήνει πίσω της η πανδημία..
*πανελλήνια πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank