Νέες αποκαλύψεις γιατρού από την Ουχάν: Δεν με άφησαν να σημάνω συναγερμό για τον κορωνοϊό

168

Γιατρός από την πόλη Ουχάν, το «σημείο μηδέν» της πανδημίας του κορωνοϊού, περιγράφει πως εκείνος και συνάδελφοί του είχαν υποψιαστεί την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού από νωρίς τον περασμένο Ιανουάριο, εβδομάδες πριν οι κινεζικές αρχές το παραδεχτούν, αλλά δεν τους επετράπη να ειδοποιήσουν κανέναν.

Η μαρτυρία του γιατρού σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τις πρώτες 54 ημέρες, από το πρώτο γνωστό κρούσμα ως την ημέρα που η Ουχάν μπήκε σε καραντίνα, συσσωρεύει ακόμη περισσότερες ενδείξεις πως το Πεκίνο επιχείρησε στην αρχή να κουκουλώσει την πανδημία και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στην υγεία, ώστε να παραμείνουν σιωπηλοί.

Το κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την ανοιχτή αγορά, το επίκεντρο της εκδήλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, που θέλει τον νέο κορωνοϊό να μεταδίδεται στον άνθρωπο από κάποιο ζώο.

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κόλλησαν τον ιό και αρκετοί, μεταξύ αυτών και ο Λι Γουένλιανγκ που μίλησε ανοιχτά για τις αστοχίες της κινεζικής κυβέρνησης, πέθαναν. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, γιατρός δηλώνει πως οι υπεύθυνοι τους ανάγκαζαν να λένε ψέματα αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

Τους απαγόρευαν να μιλήσουν για τον κορωνοϊό και να φορούν μάσκες
Το τμήμα διασωληνώσεων ήταν γεμάτο από τις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον γιατρό που μιλά στο ντοκιμαντέρ του BBC, ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Ήταν εκτός ελέγχου, αρχίσαμε να πανικοβαλλόμαστε», είπε.

Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου απαγόρευσε στους γιατρούς να μιλήσουν σε οποιονδήποτε για την κατάσταση και δεν τους επέτρεπαν καν να φορούν μάσκες. «Όλοι γνωρίζαμε πως μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και ένας αφελής θα το καταλάβαινε. Τότε γιατί να μην μιλάμε γι’ αυτό; Αυτό μας εξαγρίωσε και μας μπέρδεψε», λέει ο γιατρός.

Ο γιατρός υποστηρίζει πως μέσα σε εβδομάδες εμφανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες ύποπτα κρούσματα, όμως δεν διέθεταν τα μέσα να επιβεβαιώσουν, ούτε να αναφέρουν τα περιστατικά εντός του νοσοκομείου. Αντίθετα, είχαν αναφερθεί μόλις 41 υποθέσεις έως εκείνο το διάστημα.

Χάος και έλλειψη πρόληψης τις πρώτες ημέρες στην Ουχάν
Μια εικόνα χάους, με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι και της Ουχάν να αδυνατούν να βάλουν σε τάξη τα κρούσματα κορωνοϊού τους πρώτους μήνες της επιδημίας, αποκάλυπτε πριν από 15 ημέρες και μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του CNN, τα περίφημα Ουχάν Files.

Η αποκάλυψη του αμερικανικού δικτύου δείχνει αρρυθμίες στη λειτουργία του συστήματος υγείας, ανακρίβειες στα νούμερα που ανακοινώνονταν από την Κίνα ως επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και έλλειψη συντονισμού πίσω από κλειστές πόρτες, εντός των υπηρεσιών υγείας. Όλα αυτά τους πρώτους μήνες της εξέλιξης της πανδημίας, όταν και το επίκεντρο ήταν η πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι.

Οι κινεζικές αρχές υποτίμησαν αρχικά την έκταση της επιδημίας
Οι κινεζικές αρχές φαίνεται πως υποτιμούσαν την επίδραση της πανδημίας εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τα πρώτα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού που εξέδωσε η Κίνα τον Ιανουάριο, οι γιατροί όφειλαν να καταχωρίζουν ως «ύποπτο» κρούσμα» έναν ασθενή που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και παρουσίαζε συμπτώματα πυρετού και πνευμονίας.

Ο ασθενής καταχωριζόταν ως κλινικά διαγνωσμένη περίπτωση αν τα συμπτώματα επιβεβαιώνονταν μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής. Επίσης, ως επιβεβαιωμένο καταχωριζόταν ένα κρούσμα εφόσον το τεστ PCR του έβγαινε θετικό.

Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το CNN, προκειμένου να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων, 117 σελίδων, αλλά και τυχόν αστοχίες, υποστηρίζουν πως ο τρόπος που καταχωρίζονταν τα στοιχεία έδιναν τη δυνατότητα στις Αρχές να παρουσιάζουν την επιδημιολογική εικόνα όπως επιθυμούσαν. Ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει πως οι κινεζικές αρχές βελτίωσαν τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, τοποθετώντας κλινικά διαγνωσμένους και επιβεβαιωμένους ασθενείς στην ίδια κατηγορία.

Πηγή: iefimerida.gr