Η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, όπως ανέφερε προχθές ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου. Κάτι που δίνει στα πέντε μέρη αλλά και στο διεθνή οργανισμό ένα μήνα περίπου προετοιμασίας για την διαδικαστικής φύσεως συνάντηση.
Την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πέραν από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ερσίν Τατάρ θα παρακαθίσει και σε συσκέψεις με τη διαπραγματευτική ομάδα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου είναι καθαρά προπαρασκευαστική και στοχεύει σε συντονισμό τακτικών κινήσεων μεταξύ Άγκυρας και κατοχικού καθεστώτος.
Στην Κύπρο θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ. Μια επίσκεψη η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας που κάνει και η Βρετανία ενόψει της άτυπης συνάντησης 5+1 και στην οποία ο Ντ. Ράαμπ θα είναι παρών. Στην Κύπρο έρχεται για να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και ενόψει συνομιλιών θα συναντήσει και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το ταξίδι Ράαμπ θα είναι σύντομο και είναι το πρώτο που πραγματοποιεί Βρετανός ΥΠΕΞ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Ντ. Ράαμπ θα φτάσει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου και την επομένη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και πριν αναχωρήσει από το νησί, θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.
Σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του στον Άλφα ανέφερε πως Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και συζητούν το ενδεχόμενο καθόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κύπρο, εάν πραγματοποιηθεί θα είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα μεταβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Πέραν όμως από τα επίσημα ταξίδια σε αμφότερες τις πλευρές θα υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα βλέπει το ΣΕΑ
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, διεμήνυσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας λίγο μετά τη συνεδρία του υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατ’ αυτό τον τρόπο άφησε τις αβρότητες κατά μέρος και θυμήθηκε τις απειλές εναντίον των γειτονικών της χωρών.
Εξάλλου ο κύκλος των επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους έχει κλείσει κατά έναν θετικό τρόπο για την Τουρκία καθώς η ΕΕ έδειξε ότι σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχει διάθεση για όποια μέτρα. Παράλληλα φαίνεται να έπεισε αρκετά ως προς τις καλές της προθέσεις για διάλογο με την Ελλάδα αλλά και για να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.
Το επόμενο κρίσιμο ευρωπαϊκό ραντεβού για την Τουρκία είναι μέσα στον Μάρτιο. Κάτι που της αφήνει ένα μήνα «ελεύθερο πεδίο» για να επαναφέρει στην ατζέντα τις προειδοποιήσεις και απειλές κατά των γειτονικών της χωρών. Μια διάθεση που ενδεχομένως να θεωρεί ότι θα τη βοηθήσει ενόψει της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό αρχές Μαρτίου.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αναφέρεται πως η Άγκυρα «θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο» υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα δικαιώματα προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Και ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική η Άγκυρα συνόδευσε τις απειλές με μηνύματα καλών προθέσεων: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δικές τις υποχρεώσεις για ειρήνη. Η Τουρκία θα υποστηρίζει τη διπλωματία και τον διάλογο σε κάθε επίπεδο προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».
Το ΣΕΑ Τουρκίας ασχολήθηκε και με την κατάσταση στη Συρία και καλεί τις ξένες δυνάμεις να προχωρήσουν «σε υλοποίηση των ευθυνών που έχουν αναλάβει», για εκκαθάριση της περιοχής νοτίως των τουρκικών συνόρων από τις τρομοκρατικές ομάδες.