Απάντηση Γ.Κ. Στεφανάκη στον Β. Κοντογιαννόπουλο με αφορμή άρθρο του στο newideas.gr

255

Την 28.1.21 δημοσιεύσατε άρθρο του κ. Β. Κοντογιαννόπουλου. Ο αρθρογράφος έχει υπάρξει επιθετικός έναντι Σαμαρά, πιστεύω, καθ’ υπερβολήν. Του αποδίδει ωφελιμιστικές κομματικές μετατάξεις. Έχει διαφύγει από τον φίλο Βασίλη ότι οι μετατάξεις αυτές, αποτελούν, παρ’ ημίν, απλώς ζήτημα ημερομηνίας: όχι Ζήτημα Αρχής.

  • Ο προπάππος μου Κωστής Κ. Μητσοτάκης αποτελεί σπάνια περίπτωση απαρέγκλιτης πολιτικής προσήλωσης. Αντί πολλών:  «Ζωή Ελ. Μητσοτάκη, ο  Κ. Κ. Μητσοτάκης στην Αυγή της Κρητικής Ελευθερίας Εκδ. Παπαζήση 2004».

Ο Νικόλαος Κοντογιαννόπουλος τον Οκτώβριο 1955 ακολούθησε τον Στεφ. Στεφανόπουλο. Ο Βασίλης, στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνδέθηκε με τον Κων. Καραμανλή. Στη Ν.Δ. μέχρι τον Σεπτέμβριο 1985 άνηκε στο «κλίμα» Κωστή Στεφανόπουλου. Τελικά πέρασε στο ΠΑΣΟΚ του κ. Κ. Σημίτη.

  • Κυρίως ελλειπτική έτσι και άδικη υπήρξε η εξιστόρηση σχέσεων Α. Σαμαρά και Κώστα Μητσοτάκη.

Παρ’ ό,τι συνέβη μέχρι 16.1.1995, τότε, ο Σαμαράς υπήρξε ευεργετικός έναντι Μητσοτάκη. Και έπρεπε να το λάβει υπόψιν ο αγαπητός Βασίλης, έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Την 10η Οκτωβρίου 1993 η ΝΔ ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Μητσοτάκης παραιτήθηκε της ηγεσίας. Κατηγορήθηκε. Η βαρύτερη κατηγορία αφορούσε στην πώληση της ΑΓΕΤ. Στ’ απομνημονεύματά του προς Αλ. Παπαχελά ο Μητσοτάκης συνοπτικότατα αναφέρεται στην εμπλοκή του. Στον Β’ τόμο σελ. 308 ιστορεί: …«…στις 16 Ιανουαρίου 1995 παρενέβη ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η Βουλή συνεδρίασε και ανέστειλε τις διώξεις…»… Το ορθό είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συμφώνησε. Αναστολή δίωξης δεν νοείται χωρίς την θέληση του ελεγχομένου (!).

Το κρίσιμο: είχε ήδη επί των ημερών της ΝΔ εκδοθεί το από 15.6.93 «Πόρισμα Ένορκης Ανάκρισης» αναφορικά προς ΑΓΕΤ. Τα κόμματα είχαν λάβει θέση. Το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί κατά Μητσοτάκη. Η στροφή του Ανδρέα, λοιπόν, δεν ήταν αυτονόητο πως θα έπειθε το σύνολο των βουλευτών του. Στην ψηφοφορία β ο ή θ η σ ε ο Σαμαράς(!) Ηγείτο της «Πολιτικής Άνοιξης». Εκπροσωπούνταν στη Βουλή από δέκα βουλευτές. Ο ίδιος καυτηρίασε την τακτική των αναστολών. Υπήρξε και δριμύς. Οι θέσεις του περιέχονται, κυρίως, στις σελ. 2669 και 2671 των πρακτικών της Βουλής (15.1.95).

Όμως κατά την ψηφοφορία η «Πολιτική Άνοιξη» δήλωσε αποχή. Άρα μαθηματικά διευκόλυνε την υπερψήφιση της αναστολής.

Επίλογος: ο Ανδρέας ήδη σοβαρά άρρωστος είχε αιτιολογήσει την αλλαγή γραμμής επικαλούμενος την ανάγκη μεγαλόπνοων μεταρρυθμίσεων της νομοθεσίας για τις ευθύνες των πολιτικών.

Έκτοτε πέρασαν 25 χρόνια:

Θα ήμουν υπόχρεως εάν οιοδήποτε μου υποδείκνυε κάποια στοιχειώδη έστω βελτίωση.

  • Η αντίστροφη μέτρηση κάθε συστήματος αρχίζει από την αυτογελοιοποιήσή του (!!!)

Γ. Κ. Στεφανάκης