Με το ποσό των 190 εκατ. ευρώ ετησίως που εισπράττει η ΕΡΤ Α.Ε. από το “ανταποδοτικό” τάχα τέλος στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα κατασκευάζονταν πάνω από 40 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή πάνω από 2.000 κλίνες ετησίως , ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξασφάλιζαν ένα σημαντικό ποσό ετησίως για αμυντική θωράκιση της χώρας μας;
Του Δημήτρη Στεργίου
Σήμερα, καθώς, για πολλοστή φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια, η καυτή επικαιρότητα αποκαλύπτει ότι η πανδημία και η μόνιμη οικονομική κρίση κυκλώνουν εφιαλτικά τη χώρα και τους κατοίκους της, σκέφτηκα τί θα γράφαμε αν κυκλοφορούσε ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος” ή τί θα έγραφα με τη μορφή κύριου άρθρου, σχολίων και ερευνών αν συνέχιζα να εργάζομαι στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήμα” επί … 50 χρόνια!!! Αναφέρω ένα παράδειγμα προβλήματος που κυριαρχούσε τότε, δηλαδή εκείνο του κυκλοφοριακού στους δρόμους της Αθήνας και της ταλαιπωρίας των επιβατών από τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με τα τάχα φθηνά εισιτήρια ή τις δωρεάν μετακινήσεις για κομματικούς κυρίως λόγους. Διότι, οι αστικές συγκοινωνίες, όπως και σήμερα εξακολουθούν να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή και από φορολογούμενους που δεν είναι χρήστες των υπηρεσιών αυτών.
Τότε, λοιπόν, διαπιστωνόταν από έρευνες ότι αν τα ποσά αυτά των επιχορηγήσεων των αστικών συγκοινωνιών διετίθεντο για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιακών υποδομών, τότε θα κατασκευάζονταν … οκτώ Μετρό! Και τα γράφαμε αυτά όταν δεν γνωρίζαμε ακριβώς, όπως τώρα, τα οφέλη για τους κατοίκους από τη λειτουργία του Μετρό και της Αττικής Οδού, για παράδειγμα!
Σήμερα, η πανδημία αποκάλυψε ότι το περιβόητο “δωρεάν” Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είναι αναγκαίες για τη ζωή των κατοίκων της χώρας όχι μόνο τώρα στην περίοδο του κορωνοϊού, αλλά και καθημερινώς, και που σε άλλες χώρες κυριαρχούν. Από στατιστικά στοιχεία του Ιδρύματος “Θώραξ” προκύπτει ότι μολονότι ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας πολλαπλασιάστηκε στην Ελλάδα μετά το 1970, ωστόσο ο μέσος όρος δεν υπερβαίνει ακόμα το 2% των συμβατικών κλινών, έναντι 15%-20% στην Ευρώπη και 20%-30% στις ΗΠΑ! Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, πέρα από τους ασθενείς από τον κορωνοϊό, πάνω 30.000 που είναι τραυματίες από 20.000 τροχαία που συμβαίνουν στους δρόμους, έχουν ανάγκη υψηλής φροντίδας για να σωθούν! Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καπνιστές που είναι πάνω από 500.000 εκείνοι που πεθαίνουν στην Ευρώπη.
Περίπου 40 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και … άλλες … “τρύπες”!
Και τί θα γράφατε ή τί θα προτείνατε σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού προβλήματος, θα με ρωτήσετε. Να καταργηθούν όλα τα κατ’ ευφημισμόν “ανταποδοτικά” τέλη που έχουν “εφεύρει” οι κυβερνήσεις όλων των εποχών για δεκάδες “αναξιοπαθούντες” ή ζημιογόνους πολυποίκιλους και πολυώνυμους δημόσιους “φορείς” με τα οποία έχουν σωρευθεί τεράστια βάρη στα νοικοκυριά και έχουν ήδη “κλατάρει”! Υπενθυμίζω τα γνωστά τέλη για τους “αυτοτελείς” τάχα πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους σαράντα ακόμα νόμους που επιβαρύνουν την κατοικία (ΤΑΠ,ΤΑΚΛ,ΤΑΜ, ΤΑΡΑΡΑΜ κλπ), τα τέλη (“κοινωνική” τάχα πολιτική) στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών, για την κοινωνική ασφάλιση και πολλά άλλα. Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε, ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε, που να μην επιβαρύνεται με “τέλη”, φόρους και άλλα ευρηματικά τερτίπια. Υπενθυμίζω και την ευρηματικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως πρωθυπουργού, ο οποίος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει δημόσια έσοδα χωρίς να “φαίνεται” η επιβάρυνση, αποφάσισε να … μειώσει τα … σπιρτόξυλα κατά 20 από τα “κυτία”!!!
Αλλά, πέρα από τα τέλη και τις επιβαρύνσεις αυτές το μέγα άγος της ελληνικής οικονομίας που έχει εξελιχθεί σε μόνιμο εφιάλτη παντός καιρού είναι και ο λογαριασμός “Μεταβιβάσεις” που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί έναν τεράστιο Πίθο των Δαναίδων από τις “τρύπες” του οποίου διατίθενται τήδε κακείσε απίστευτα ποσά ως επιχορηγήσεις, επιδόματα. Ο λογαριασμός αυτός από 28 περίπου δισ. ευρώ το 2019 διαμορφώθηκε, λόγω κυρίως πανδημίας, στα 38 περίπου δισ. ευρώ το 2020 και απορροφά το … 80% περίπου των δημόσιων εσόδων!!!
Επειδή, λοιπόν, όπως καταδεικνύεται από τα παραπάνω, δεν μπορεί να επιβληθεί κι άλλο τέλος για τη δημιουργία περισσότερων αναγκαίων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή την ενίσχυση της άμυνας της χώρας με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, θα έθετα τα εξής διλήμματα: Ποιο είναι αναγκαίο σήμερα η κρατική τηλεόραση ή ΜΕΘ; Επίσης, ποιο είναι αναγκαίο σήμερα η κρατική τηλεόραση ή υγεία των κατοίκων; Ποιο είναι αναγκαίο σήμερα η κρατική τηλεόραση η διατήρηση της ακεραιότητας και της ελευθερίας της χώρας μας;
Τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ το 2019
πρότεινα την κατάργηση όλων αυτών τελών “δια πάσαν νόσον” και τη νομοθετική επιβολή πολλαπλάσιων για τη δημιουργία ΜΕΘ και αγορά αμυντικού οπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις.
Υπενθυμίζω ότι με την υπ’ αριθμ. 46/31.12.2013 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ/τ.Β/3371/31.12.2013) και το Νόμο 4324 (ΦΕΚ/τ.Α/44/24.4.2015) όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρεωμένοι από την 01.01.2014, να εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της εταιρίας “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση” Α.Ε.. Το ύψος του “ανταποδοτικού” τάχα τέλους ανέρχεται στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή 36 ευρώ το χρόνο) ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται σε κάθε λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται.
Το ποσό το “ανταποδοτικού” αυτού τέλους για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης φαίνεται μικρό, αλλά αν σας πω ότι συνολικά αυτό διαμορφώνεται σε 189,6 εκατ. ευρώ το 2019 θα εκπλαγείτε. Και θα εκπλαγείτε ακόμα περισσότερο αν σας υπενθυμίσω ότι τα συνολικά έσοδα (από διαφημίσεις) από τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας ανέρχονται σε μόλις 8,2 εκατ. ευρώ! Από το ποσό αυτό του “ανταποδοτικού” τέλους, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του 2019, 52,9 εκατ. ευρώ διατίθεται για μισθούς και ημερομίσθια 2.173 απασχολούμενων (μαζί με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο) στην εταιρεία, από τους οποίους 605 είναι δημοσιογράφοι, 501 διοικητικοί – διαχειριστές (στη δεκαετία του 1980 αναφερόταν ότι είχε και 100 κηπουρούς!) , 39 πληροφορικής, 550 καλλιτεχνικό προσωπικό και 476 τεχνικοί. Επίσης, άλλα 16,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για εργοδοτικές εισφορές. Μάλιστα, το 2019 ο ισολογισμός της ΕΡΤ επιβαρύνθηκε και με άλλα 68,6 εκατ. ευρώ με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 920/2017, με την οποία ρυθμίστηκαν οι οικονομικές απαιτήσεις που προέκυψαν από την αναβίωση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού μετά το “μαύρο” που έρριξε ο Σαμαράς και την επανίδρυση της ΕΡΤ από τον Τσίπρα! Από μιαν αναγωγή προκύπτει ότι η ΕΡΤ Α.Ε. επιβαρύνεται κατά απασχολούμενο (κατά μέσον όρο) με 32.214 ευρώ ετησίως ή κάθε εργαζόμενος εξασφαλίζει ετησίως εισόδημα 24.344 ευρώ ή 2.000 ευρώ περίπου μηνιαίως (πάντα κατά μέσον όρο). Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η ΕΡΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα γηράσκοντος προσωπικού (από τους 2.171 μόνο 29 είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή όλοι οι άλλοι είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή σχεδόν … μόνιμοι!!!), τότε το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο για τους νεότερους! Σημειώνω ότι μετά το 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, το προσωπικό της παραμένει σταθερά σχεδόν στα ίδια επίπεδα (γύρω στα 2.200 άτομα!)
Τι σημαίνουν όλα αυτά, θα με ρωτήσετε. Σημαίνουν ότι αν το “ανταποδοτικό” αυτό ή άλλο τέλος των 190 εκατ. ευρώ διατεθεί για τη δημιουργία πρόσθετων αναγκαιότατων ΜΕΘ, μέσα σε ένα χρόνο θα εξασφαλισθούν άνετα περίπου 24 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή 1.200 κλίνες!!! Οι υπολογισμοί αυτοί στηρίζονται στην πρόσφατη δωρεά 8 εκατ. ευρώ που έκανε η Βουλή των Ελλήνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τη δημιουργία μιας ΜΕΘ των 50 κλινών!!!
Σημειώνω ότι με το ποσό αυτό της δωρεάς της Βουλής των Ελλήνων το κόστος ανά κλίνη εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο, αφού εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ. Αν η εκτίμηση αυτή είναι η σωστή, τότε με το ποσό των 190 εκατ. ευρώ που εισπράττει η ΕΡΤ με το “ανταποδοτικό” τέλος θα κατασκευαστούν όχι μόνο 1.200 αλλά τριπλάσιες κλίνες!!!
Η ίδια αναγωγή μπορεί να γίνει και για την αγορά του αναγκαίου αμυντικού εξοπλισμού της χώρας, για την αποτελεσματικότερη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν, για παράδειγμα, επιβληθεί ένα τέλος όχι τριών, αλλά δέκα ευρώ μηνιαίως ή 120 ευρώ ετησίως στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα εξασφαλίσουν ένα ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ ετησίως…
Όλα καλά, θα μού πείτε. Αλλά, και τί θα γίνουν η ΕΡΤ ΑΕ και οι 2.200 απασχολούμενοι στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία; Σε μια ορθολογικώς λειτουργούσα οικονομία πρέπει να γίνεται ό,τι και με όλες τις άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εκτός αν είναι πολύ αναγκαία η λειτουργία κρατικής τηλεόρασης με τη διάθεση περίπου 200 εκατ. ευρώ από τους κατοίκους της χώρας. Είναι;