Ευρωκινητικότητα για το Κυπριακό

171

Κινητικότητα όχι μόνο από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί η Λευκωσία. Δύο επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη αργότερα αυτή τη εβδομάδα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση ώστε να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στη διαδικασία του Κυπριακού. Δύο από τους παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σ’ ό,τι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή εμπλοκή στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να καθορίσουν το τοπίο για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Η επικοινωνία Ανασταιάδη-Μέρκελ θα κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πάνω σε δύο άξονες: πρώτον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο ρόλος που θα μπορούσε η ΕΕ βοηθώντας την όλη διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, και δεύτερον, τα ευρωτουρκικά ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Για τη Λευκωσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρείται ως μια καλή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα ώστε η Άγκυρα να καταστεί περισσότερο συνεργάσιμη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Την επομένη θα ανέβει στον Λόφο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ του οποίου η αποστολή στο νησί είναι διττή. Από τη μια θα συζητήσει με τους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Πρόεδρο Αναστασιάδη και ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη) ζητήματα που αφορούν τη Σύνοδο του Μαρτίου, ενόψει κα της ετοιμασίας της έκθεσής του για την Τουρκία, όπου θα συμπεριλάβει και τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη θα συζητήσει το Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και την πενταμερή στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντήσει και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Αυτό που η Λευκωσία επιδιώκει είναι η ευρωπαϊκή παρουσία σ’ όλη τη διαδικασία του Κυπριακού και όχι μόνο στην τελική διάσκεψη. Κυρίως αυτό που θέλει αυτή την περίοδο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Αυτό που πρωτίστως επιδιώκει η Λευκωσία και θα τονιστεί από τον Λόφο, τόσο στην τηλεδιάσκεψη με τη Μέρκελ όσο και κατά την επίσκεψη Μπορέλ, είναι να απαντηθούν από την ίδια την ΕΕ οι επιδιώξεις της Άγκυρας σ’ ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Κυρίως η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει ότι από τον χώρο της ΕΕ θα σταλεί το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η λύση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά –λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα– δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη. Μήνυμα το οποίο η ίδια η Λευκωσία το έχει ακούσει να βγαίνει από ευρωπαϊκά στόματα και αναμένει ότι θα μεταφερθεί με την ίδια ένταση και τόνο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Στο Προεδρικό εκτιμούν ότι εάν καταφέρουν να πείσουν Μέρκελ και Μπορέλ να πάρουν θέση στο Κυπριακό τότε θα είναι καθοριστική για το πώς ευρύτερα η ΕΕ θα δει τις εξελίξεις και την εμπλοκή της.

Απάντηση σε Γκουτέρες: Δηλώνει έτοιμος για τη Γενεύη

Απαντητική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποστέλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση Γκουτέρες για την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει τον ΓΓ ΟΗΕ ότι ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκλησή του και θα συμμετάσχει 27-29 Απριλίου στη συνάντηση 5+1 στη Γενεύη.

Στην απαντητική του επιστολή ο ΠτΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναφέρει στον ΓΓ ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο «με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Επίσης σημειώνει πως η λύση θα πρέπει να βασίζεται «στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε».

Θετική απάντηση προς τον ΓΓ ΟΗΕ για την άτυπη πενταμερή έδωσε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Στο μεταξύ, θέματα που αφορούν και το Κυπριακό, στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, συζήτησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας.

  Ανδρέας Πιμπίσιης