Ανούσια και επικίνδυνη επίθεση κατά Θάνου Βερεμή… Του Διονύση Γουσέτη

401

Του Διονύση Γουσέτη

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του αχρείου» (Patriotism is the last refuge of a scoundrel) είχε αποφανθεί ήδη από τον 18ο αιώνα ο Άγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον. Η ρήση αυτή έχει αποδειχτεί αληθινή πολλές φορές στην ιστορία. Ετοιμάζεται για νέα απόδειξή της ο Ερντογάν. Για να αποφύγει τη λογοδοσία σε διάφορες απάτες στις οποίες φέρεται να ενέχεται, φανατίζει το εθνικιστικό μίσος των Τούρκων. Στόχος του να διώξει το φως του προβολέα από το άτομό του και να το κατευθύνει στους «εξωτερικούς εχθρούς».

Αυτή την απλή αλήθεια κλήθηκε να εξηγήσει ο ομ. καθηγητής Θάνος Βερέμης την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και είπε ότι για να πετύχει το στόχο του δεν είναι απίθανο να εισβάλει και σε κάποιο ελληνικό νησί. Και όταν ρωτήθηκε σε ποιο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα σχέδια του Ερντογάν, αλλά πιθανόν το νησί αυτό να είναι το Καστελόριζο, όπου είναι δυνατόν να επαναληφθούν όσα έγιναν στην Κύπρο.

Εκεί φάνηκε ο σκοτεινός χαρακτήρας του «εθνομηδενιστή» (sic) Βερέμη. Τι έκανε; Μάλλον η (αρχική) κατηγορία αφορά στο τι ΔΕΝ έκανε. Δεν θεώρησε απαραίτητο να προσθέσει ότι ακόμα και αν εισβάλει στο Καστελόριζο, οι ηρωικοί κάτοικοί του, μαζί με τις επίσης ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας, θα βάλουν τα πόδια του Ερντογάν σ’ ένα παπούτσι και έτσι ακόμα μια φορά θα διώξουμε τον προαιώνιο εχθρό μας.

Δεν ήξερε όμως ότι ανάμεσα στους ακροατές είχε παρεισφρήσει ο κέρβερος του πατριωτισμού, ο διευθυντής της έγκριτης εφημερίδας «Δημοκρατία» κ. Δημ. Ριζούλης. Όταν άκουσε τον Βερέμη, έμπλεος ιεράς αγανακτήσεως κάνει δυο πράγματα:

  1. Αρχίζει τα ρεπορτάζ στην εφημερίδα του. Κάθε μέρα και ένα, ξεκινώντας με πρωτοσέλιδο. Εκεί ξεσκεπάζει το βρωμερό ρόλο του Βερέμη. Αποκαλύπτει ότι ο Βερέμης «αποσκοπεί στην κάμψη του ηθικού του πληθυσμού και στη δημιουργία κλίματος παράδοσης στις βουλές του αντιπάλου». Αλλά δε φτάνει αυτό. Ενημερώνει και τον κ. Βασίλειο Νικολαρά. Ποιος είναι αυτός; Μα, ο πρόεδρος του «συνδέσμου των Απανταχού Καστελοριζίων «Άγιος Κωνσταντίνος». Ο οποίος ενώνει τη φωνή του με τον κ. Ριζούλη σε μια οργισμένη ανακοίνωση διαμαρτυρίας: «Έρχεστε με τις ανυπόστατες δηλώσεις σας… να κλονίσετε τον ηρωισμό των κατοίκων».
  2. Αποτείνεται στο όχι λιγότερο εθνικόφρον κανάλι «Βεργίνα» το οποίο συμμερίστηκε τα αγνά εθνικά αισθήματά του. Στρογγυλοκάθεται, μόνιμα καλεσμένος στην εκπομπή του κ. Στέργιου Καλόγηρου. Και σχολιάζουν την επικαιρότητα, δηλαδή ξεσκεπάζουν μαζί τον εξωλέστατο Βερέμη σε σειρά εκπομπών.

Ο κ. Στέργιος Καλόγηρος μάλιστα, φρόντισε να πάρει τηλεφωνική συνέντευξη από τον Βερέμη. Ο κ. Καλόγηρος πρόσβαλε τον Θάνο Βερέμη και τον οργανισμό ΕΛΙΑΜΕΠ, του οποίου ο Βερέμης είναι αντιπρόεδρος, ξεσκεπάζοντας την πραγματική τους υπόσταση με τιςφράσεις: «είστε πληρωμένος κύριε καθηγητά». «Οι θέσεις σας είναι θέσεις Μέρκελ και Σημίτη». «Από που πληρώνεται το ΕΛΙΑΜΕΠ κύριε καθηγητά; Ποιες πρεσβείες χρηματοδοτούν το ΕΛΙΑΜΕΠ;». Αποκάλεσε δηλαδή τον Βερέμη μίσθαρνο όργανο των ξένων. Ήτοι εξωνημένο προδότη. Ο Βερέμης έξω φρενών τον αποκάλεσε βλ@κ@, μ@λ@κ@ και αγράμματο. Η χειρότερη βρισιά ήταν η τρίτη! Έκανε όμως ένα λάθος ο κ. Καλόγηρος: μαγνητοφώνησε την τηλεφωνική συνομιλία χωρίς να το πει στον συνομιλητή του. Και αυτό είναι παράνομο. Ακόμα πιο παράνομο είναι να την μεταδίδει συνεχώς από την ηρωική εκπομπή του στην ηρωική «Βεργίνα». Οι βρισιές του Βερέμη δε μετρούν ως αδίκημα διότι τις είπε ιδιαιτέρως. Δεν μείωσαν τον κ. Καλόγηρο ενώπιον οποιουδήποτε. Όμως, ο κ. Καλόγηρος εξέθεσε τον Βερέμη δημοσιοποιώντας φράσεις του που δεν είχε σκοπό να τις πει δημόσια. Έτσι, βρίσκεται σήμερα στη δυσάρεστη θέση να περιμένει μήνυση ή αγωγή ή και τα δυο από τον εξωνημένο προδότη.

Παρά ταύτα, η έγκριτη εφημερίδα «Δημοκρατία» συνεχίζει αμείλικτη να δημοσιεύει κάθε μέρα ανελλιπώς νέα στοιχεία από το έγκλημα του Βερέμη, ή μάλλον να διευρύνει τα παλιά, αφού νέα δεν υπάρχουν. Γράφει για παράδειγμα ότι: «Ο κ. καθηγητής δεν δίστασε να προβλέψει, δημοσίως, ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα επιτεθεί και όχι μόνο θα καταλάβει ελληνικά νησιά -και συγκεκριμένα το Καστελόριζο-, αλλά και θα βάλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους κατοίκους του!». Κάτι μου λέει ότι και αυτά τα καμώματα είναι αρμοδιότητος εισαγγελέα.

Θα μου πείτε τώρα με τι κάθομαι και ασχολούμαι. Από τη μια τους έχουμε συνηθίσει τους εθνικούς κέρβερους που ψωμίζονται από τον πατριωτισμό και από την άλλη έχουμε σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούμε. Μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σας, πλην όμως φοβάμαι κάτι τέτοιους εθνικούς κέρβερους, επειδή μπορούν να μας προξενήσουν άλλο ένα 1897 και μετά να καταγγέλλουν τους εταίρους ότι δεν μας προφύλαξαν από την «ευγενή μας τύφλωση». Άσε που στη γωνία ελλοχεύει η ρήση του Σάμιουελ Τζόνσον.