Τη φόρμουλα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό συζητά η Τζέιν Χολ Λουτ με τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου. Στη διάρκεια του τριημέρου 27-29 Απριλίου 2021 ο Γενικός Γραμματέας θα έχει κοινές και χωριστές συναντήσεις με τα πέντε μέρη, επιζητώντας ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται και σε επαφή με την ΕΕ ενόψει συνομιλιών.
Από τις συνομιλίες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ προκύπτει ότι βασικό θέμα στην ατζέντα της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σ’ αυτό το ταξίδι της, είναι τα διαδικαστικά της Γενεύης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Τζέιν Χολ Λουτ θα επανέλθει στο νησί αρχές Απριλίου για ένα – δύο γύρους επαφών με Αναστασιάδη και Τατάρ.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες σκοπεύει να ακολουθήσει και στη Γενεύη την φόρμουλα του Κραν Μοντανά. Με ζητούμενο την ύπαρξη εδάφους για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και είναι χωρισμένη σε τρεις φάσεις:
- Πρώτη φάση: Κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων (μαζί με τους διαπραγματευτές τους) και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
- Δεύτερη φάση: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε διαφορετικά σχήματα, δηλαδή ο ΓΓ ΟΗΕ θα δει την κάθε πλευρά χωριστά, ή μια κοινή συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Αναστασιάδη και Τατάρ, ή συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων μαζί.
- Τρίτη φάση: Ολοκληρώνοντας τον κύκλο διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενη μέρη ο ΓΓ ΟΗΕ θα καλέσει μια νέα διευρυμένη συνάντηση προκειμένου να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των όσων είχαν προηγηθεί. Τρία είναι τα σενάρια που παίζουν σ’ ότι αφορά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον Α. Γκουτέρες (κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Απριλίου): Ότι υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι συμφωνούν τα μέρη για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση κοινού εδάφους, ή ότι υπάρχει αδιέξοδο.
Από τις χθεσινές επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ προκύπτουν δυο σημαντικά στοιχεία: Πρώτο, ο ρόλος της ΕΕ παραμένει αδιευκρίνιστος αν και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά η άρνηση της τουρκικής πλευράς βάζει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή συμμετοχή. Δεύτερο, μέχρι και την άτυπη της Γενεύης η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται ότι θα αποδεχθεί εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων στο νησί θα πραγματοποιήσουν κοινή συνάντηση στο νησί. Η Τζ. Χ. Λουτ είχε πρόθεση για κοινή συνάντηση της με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Εργκούν Ολγκούν, κάτι που τελικά δεν έγινε γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ευνοούσε τέτοιες συναντήσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντησή του με την Λουτ ήταν θετικός και σε μια κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την πλήρη πολιτική του βούληση να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο, στις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, στην εργασία και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κ. Κούσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, για άλλη μια φορά, τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας – μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ.
Τατάρ: Στην άτυπη θα εκφράσουν όλοι νέες ιδέες και απόψεις
Υπάρχει ανάγκη για προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω επιμονής στην ίδια βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ που –όπως είπε– εξήγησε στην Τζέιν Χολ Λουτ ότι το όραμά του για λύση δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ισότιμο διεθνές καθεστώς, επιτρέπει την επίτευξη αυτού του στόχου, με την αρχή της κατάστασης «win-win».
Μετά την συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας υπό τον Εργκούν Ολγκούν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησαν σε λεπτομέρεια το τι θα γίνει στην επικείμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 σε τεχνικό και διαδικαστικό επίπεδο. «Τι θα γίνει την 1η, την 2η, την 3η μέρα, οι ρυθμίσεις του ΓΓ, οι συναντήσεις όλων μαζί, οι διμερείς συναντήσεις, όλες τις λεπτομέρειες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Λουτ για όλες τις ενέργειές της».
Στην άτυπη πενταμερή, είπε, θα εκφράσουν όλοι τις νέες τους ιδέες και απόψεις και θα φανεί εάν υπάρχει ή όχι ένα κοινό έδαφος. Επανέλαβε ότι βρίσκονται σε συμφωνία με την Τουρκία πως εάν υπάρξει μια συμφωνία, πλέον αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, με δύο ίσα κράτη που θα συνεργάζονται πλάι – πλάι.
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών, στο εάν θα είναι παρούσα στην συνάντηση και η ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κα. Λουτ είναι έμπειρη διπλωμάτης και νομικός, καταλαβαίνει και δεν έχει επιβάλλει τίποτε.
Πηγή: www.philenews.com