Μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας η απάντηση είναι εύκολη για την τουρκική πλευρά. Προτιμά τους Βρετανούς και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα βήματα τους ήταν περισσότερο συγχρονισμένα με εκείνα της τουρκοκυπριακής πλευράς παρά με εκείνα των Ελληνοκυπρίων. Από την άλλη, τα βήματα των Ελληνοκυπρίων είναι σαφώς συγχρονισμένα με εκείνα της ΕΕ, σε αντίθεση με Τουρκία και κατοχικό καθεστώς.
Ο Ερσίν Τατάρ σε νέες δηλώσεις του στην αγγλόφωνη υπηρεσία της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT World (πηγή ΓΤΠ) αναφέρθηκε στο Κυπριακό προβαίνοντας σε μια σύγκριση του ρόλου που μπορεί να παίξουν ΕΕ και Βρετανία. Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων:
Η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στην Κύπρο λόγω του ότι είναι μέλη της η «ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα. Είπε ότι δεν θα είναι υπέρ της συμμετοχής της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι μόνο άτομα που εγκρίνουν και οι δύο πλευρές θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.
· Ο Τατάρ είπε ότι η Βρετανία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη και όχι επειδή γνωρίζει καλά το Κυπριακό. Ανέφερε ότι η Βρετανία συμμετέχει ενεργά για να φτάσουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραάμπ δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι λογικές και ελαστικές, αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, λόρδος Αχμάντ απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Βουλής των Λόρδων, ανέφερε πως «η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κλειδί για να επιλυθούν ευρύτερες εντάσεις στην περιοχή» και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνδιαλέγεται ενεργά με τα υπόλοιπα μέρη ενόψει της πενταμερούς «για να τα παροτρύνει να προσεγγίσουν τη συνάντηση με πνεύμα ευελιξίας και συμβιβασμού». Τέλος, ανέφερε πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν επηρεάζει το, ρόλο της χώρας ως εγγυήτριας δύναμης.
Ολγκούν: Δεν θα συζητηθεί το περιεχόμενο
Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη είναι μια συνάντηση για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν μετά από τη συνάντηση του με την Τζέιν Χολ Λουτ (πηγή ΓΤΠ).
Ο Ε. Ολγκούν ανέφερε πως στην Λουτ υπέδειξε πως για να ξεπεραστεί το υφιστάμενο αδιέξοδο χρειάζονται ιδέες νέες, δημιουργικές και έξω από καλούπια και όχι στη βάση των διαπραγματεύσεων που πέρασαν τόσα χρόνια με αποτυχίες και καταρρεύσεις.
Κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Ανέφερα ξεκάθαρα στην Λουτ ότι ο λόγος της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό για πάνω από μισό αιώνα είναι η ηγεμονική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι οι διαδικασίες που κατέληξαν σε αποτυχία τόσα χρόνια κατέδειξαν την πραγματικότητα ότι ουσιαστικά δεν είναι κατάλληλη για τις συνθήκες της Κύπρου η παλιά βάση και ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η συναίνεσή μας για συνέχιση οποιασδήποτε διαδικασίας σε αυτή τη βάση».
Συνάντηση Δένδια με Λουτ
Συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία μετέβη στην Αθήνα, πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επικείμενη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό που θα λάβει χώρα στη Γενεύη τον Απρίλιο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Λουτ στη Λευκωσία όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Η Τζέιν Χολ Λουτ θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή του ραντεβού για την Άγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καθορίσει ημερομηνία για μετάβαση της Λουτ στην Άγκυρα.