Αν και οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης σε στόχους της Saudi Aramco στις 7 Μαρτίου που προκάλεσε ελάχιστες ζημιές, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να προέρχεται από το Ιράκ ή το Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να σημειωθούν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και της Saudi Aramco τόσο από την Υεμένη, όσο και από το Ιράκ.
Αφού οι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις στο Νταμάμ, το Ντάχραν και το Χομπάρ, το Saudi Press Agency ανέφερε ότι η δεξαμενή της Saudi Aramco στο Ρας Τανούρα -ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο- δέχθηκε επίθεση από drone που ήρθε από τη θάλασσα και ότι θραύσματα από έναν βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν κοντά στην κατοικημένη περιοχή της Saudi Aramco στο Νταχράν. Δεν αναφέρθηκε απώλεια ζωής ή περιουσίας.
Σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα του SPA το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίζεται ότι κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο, προκαλώντας πτώση θραυσμάτων γύρω από το Νταχράν.
* Η επίθεση θυμίζει τις επιθέσεις του 2019 στο Αμπκαϊκ και το Χουραϊς για τις οποίες είχαν αναλάβει αρχικά την ευθύνη οι Χούθι παρόλο που συνέβησαν πιο μακριά από την περιοχή όπου λαμβάνουν συνήθως χώρα οι επιθέσεις τους.
* Σύμβουλος της βασιλικής αυλής της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η επίθεση δεν προήλθε από την κατεύθυνση της Υεμένης και ότι όλα δείχνουν το Ιράν, μολονότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η επίθεση προήλθε κατευθείαν από το Ιράν ή το Ιράκ.
* Εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου, Τούρκι αλ-Μαλίκι, κατηγόρησε εμμέσως το Ιράν λέγοντας στο Αλ-Αραμπίγια στις 8 Μαρτίου ότι η ευθύνη βαραίνει τελικά «τοπικές χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία» ανεξάρτητα από την ακριβή προέλευση των drone και των ρουκετών.
* Το Brent ανέβηκε πάνω από τα $70 το βαρέλι την Κυριακή μετά την επίθεση, αν και έκτοτε έχει υποχωρήσει κάτω από τα $70.
Αν και δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες, φαίνεται πιο πιθανό η επίθεση να προήλθε από το Ιράκ ή το Ιράν παρά από την Υεμένη. Παρά την πρόθεση και το ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα, οι Χούθι δεν έχουν ως τώρα δείξει ότι μπορούν να χτυπήσουν στόχους τόσο μακρινούς όσο το Ρας Τανούρα και το Νταχράν. Η δήλωση περί προσέγγισης «από τη θάλασσα» υποδηλώνει επίσης μια προσέγγιση από την ανατολή ή το βορρά.
Πριν την τελευταία επίθεση είχε προηγηθεί επίθεση με drone στις 23 Ιανουαρίου στο βασιλικό παλάτι του Ριάντ, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ ξεκίνησε από το Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν μεταφέρει τα τελευταία χρόνια βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στις ιρακινές πολιτοφυλακές και αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο παράδειγμα της χρήσης τους.
Η επίθεση έγινε αφότου ο Φαγιάντ αλ-Ρουαϊλί, ο Σαουδάραβος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, επισκέφθηκε τη Βαγδάτη στις 2 Μαρτίου, όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας Τζούνα Ίναντ. Η Arabic Post ανέφερε ότι η επίσκεψη του αλ-Ρουαϊλί πραγματοποιήθηκε εν μέρει λόγω ανησυχιών σχετικά με τη χρήση υπόγειων σηράγγων στην επαρχία Ανμπάρ για τη στέγαση και τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων. Ιρακινές λαϊκές μονάδες κινητοποίησης μπορεί να προσπαθήσουν να στείλουν ένα μήνυμα με μια επίθεση αργότερα. Παρ ‘όλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες προτού αποκλειστεί πλήρως η ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι.
Αν την κατηύθυνε η Τεχεράνη ή τουλάχιστον δεν παρενέβη για να την αποτρέψει, τότε θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι το Ιράν γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονο με την έλλειψη προόδου όσον αφορά την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη απαντήσει σε επιθέσεις εναντίον βάσεων που στεγάζουν προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ και έχει δεχθεί κριτική επειδή πρόσφερε στο Ιράν άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ συνεχίζονται οι περιφερειακές επιθέσεις από πολιτοφυλακές που στηρίζονται από το Ιράν.
Είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τα εδάφη της Υεμένης και του Ιράκ. Επιπλέον, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ προχωρούν αργά, η Τεχεράνη φαίνεται να υποστηρίζει –ή τουλάχιστον δεν προσπαθεί ενεργά να σταματήσει– μια τέτοια δραστηριότητα. Οι επιθέσεις μέχρι στιγμής δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην καταστροφή ευαίσθητων στόχων όπως οι επιθέσεις του 2019 στο Αμπκαϊκ και το Χουραϊς, οι οποίες έπληξαν τους πιο κρίσιμους κόμβους στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ενίσχυση των αμυντικών αντανακλαστικών της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και στις λιγότερο ακριβείς και εξελιγμένες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν σε τέτοιες επιθέσεις.
Ωστόσο, μια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο αμάχων – συμπεριλαμβανομένων των ομογενών – που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση με άλλες χώρες ανάλογα με την εθνικότητα των θυμάτων.
Πηγή: euro2day.gr