Οι βρωμιές του χειμάρρου #MeToo… Του Διονύση Γουσέτη

286

Του Διονύση Γουσέτη

To 85% των Ελληνίδων έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Ορθώς, λοιπόν, τόνισαν όλοι οι ομιλητές της «Κίνησης Πολιτών» (11/3) το πόσο θετικά επέδρασε το ελληνικό #MeToo στη γυναικεία απελευθέρωση. Μετά την αρχή που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου τον Δεκέμβριο, ακολούθησαν με ορμή χειμάρρου καταγγελίες από γυναίκες και άντρες, που εμψυχώθηκαν να νικήσουν τον φόβο της εξουσίας, του κοινωνικού στίγματος και της απομόνωσης. Προσώρας ο χείμαρρος σάρωσε τους χώρους του αθλητισμού, του θεάτρου και ακούμπησε αυτόν των πανεπιστημίων. Ο χείμαρρος, όμως, δεν κουβαλάει μόνο νερό. Κουβαλάει και πέτρες και σκουπίδια. Κουβαλάει βρωμιές, γραφικότητες, υπερβολές, κουβαλάει ευκαιρίες γυναικών να εκβιάσουν ή να προβληθούν. Θέλω να σταματήσω σε τρία σημεία, που θίγουν τον δυτικό νομικό μας πολιτισμό και το κράτος δικαίου.

Πρώτον: Το τεκμήριο αθωότητας έχει πολλές φορές παραβιαστεί, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος» για καταγγελλόμενο από μία υπουργό ΥΠΠΟ σε πανικό, πριν καν αυτός απολογηθεί.

Δεύτερον: Τιμωρία χωρίς αποδείξεις ενοχής. Ο ίδιος πανικός οδήγησε το ΥΠΠΟ να απολύσει τον αν. καλλιτεχνικό διευθυντή ΚΘΒΕ εξαιτίας αόριστων καταγγελιών. Η δε αντιπολίτευση, μάλιστα, εγκαλεί το ΥΠΠΟ ότι… καθυστέρησε (!).

Τρίτον: Παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Από τα ΜΜΕ αποκρύπτεται επιμελώς το όνομα ακόμη και ειδεχθών εγκληματιών μέχρι την καταδίκη τους. Μιλούν για τον «47χρονο» ή την «27χρονη». Στην περίπτωση, όμως, της καταγγελίας της κυρίας Μπεκατώρου, το όνομα του καταγγελλόμενου φιγουράριζε από την πρώτη στιγμή, παρά τις διαμαρτυρίες του.

Το χειρότερο είναι ότι δεν ακούγονται αρκετές φωνές γι’ αυτήν τη δυσοσμία, με εξαίρεση μόνο την περίπτωση της υπουργού ΥΠΠΟ, που όμως έγινε για κομματική εκμετάλλευση. Συμφωνώ με τη Μαρία Στρατηγάκη πως όταν αυτά τα σκουπίδια υπερτονίζονται, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να απορριφθεί η καταδίκη της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ωστόσο, και η αποσιώπηση της δυσοσμίας, η πρωτοφανής ανοχή στη βρωμιά, είναι εύκολο να επεκταθεί επικίνδυνα και σε άλλα θέματα. Στιγματίζει μια κοινωνία δικαίου, σαν αυτή που θέλουμε να είμαστε. Για να προστατεύσουν το #MeToo, οι υποστηρικτές του οφείλουν να είναι οι πρώτοι που θα επισημαίνουν τα φαινόμενα αυτά και δεν θα επιτρέπουν στους ψεύτικους και ιδιοτελείς θιασώτες του να τα μετατρέπουν σε εκρηκτικό όπλο εναντίον αθώων ανθρώπων.

Πηγή: kathimerini.gr