Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

255

Με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και Μέλος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων εν γένει, τα οποία η Τουρκία οφείλει να σέβεται λόγω της ενταξιακής της προοπτικής. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι λόγω της πανδημίας τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφαπαγκοσμίως ενώ στην Τουρκία πρόκειται για καθημερινό φαινομένο, για το οποίο η χώρα δυστυχώς δεν τηρεί επίσημα στοιχεία.

Η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε σε πολιτικό επίπεδο την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρωτοστατεί σε θέματα ισότητας των φύλων, καθώς και μια πρώτη εκτίμηση των συνεπειών της απόφασης αυτής σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την συνεχή απομάκρυνση της γειτονικής χώρας από τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων εν γένει, τα οποία η Τουρκία οφείλει να σέβεται λόγω της ενταξιακής της προοπτικής.

Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας, με τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Στην Τουρκία τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών αποτελούν καθημερινό φαινομένο και μια απο τις πιο σοβαρές κοινωνικές παθογένειες, για την οποία η χώρα δεν κρατά επίσημα στοιχεία.

Δεδομένου ότι η Ε.Ε. πρωτοστατεί παγκοσμίως σε θέματα ισότητας των φύλων αλλά και στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα 2020-2025 «Μια Ένωση Ισότητας», ερωτάται η Επιτροπή:

– Πως σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα στη νέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης που προσβάλλει βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών;
– Ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες της απόφασης αυτής σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο;».

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων