Η άτυπη πενταμερής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σε 20 ημέρες στη Γενεύη της Ελβετίας θεωρείται μια ευκαιρία να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων. Οι Βρετανοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου στο Κυπριακό και ευελπιστούν, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, ότι στη Γενεύη θα επιτευχθεί μια μίνιμουμ συμφωνία, ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα επιτρέπει συνέχιση των προσπαθειών.
Το Λονδίνο, όπως καταγράφηκε και από την επίσκεψη της Γουέντι Μόρτον στην Κύπρο, βλέπει το δικό του ρόλο ως βοηθητικό. Διαβεβαιώνοντας ότι κινείται εντός του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι Βρετανοί σκοπεύουν να κινηθούν και στη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη.
Οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις που έχει η κάθε πλευρά και αυτό φάνηκε και από τη συνομιλία που είχε η Γουέντι Μόρτον με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και στη συνέχεια με τον Ερσίν Τατάρ. Έχουν ήδη κάνει την προεργασία τους και έχουν καταγράψει αμφότερες τις θέσεις των δύο μερών στην Κύπρο. Εξάλλου είναι πάνω σ’ αυτές τις θέσεις που έχουν τα δύο μέρη που οι Βρετανοί έχουν ετοιμάσει κάποιες εισηγήσεις που ενδεχομένως να θελήσουν να μοιραστούν με όλες τις πλευρές στη διάρκεια της πενταμερούς.
Όπως είχαμε γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν αυτό που πρωτίστως αναμένει με την άφιξη των μερών στη Γενεύη είναι: η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί και πως βλέπει να λειτουργεί η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η δε τουρκοκυπριακή πλευρά να δώσει εξηγήσει την έννοια της λύσης δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.
Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Κούσιος, είχε αναφέρει πως ο ΠτΔ επανέλαβε προς την Γ. Μόρτον την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να εμπλακεί δημιουργικά στις συνομιλίες νοουμένου ότι ο ουσιαστικός διάλογος για την επιδιωκόμενη λύση δεν εκφεύγει των παραμέτρων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί.
Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ ανέπτυξε προς την Βρετανίδα υφυπουργό τα επιχειρήματά του για τη λύση δύο κρατών. Μετά από μιας ώρας συνάντηση στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις του είπε ότι η Βρετανία ως μια εγγυήτρια χώρα θα βρίσκεται στη Γενεύη και οι Βρετανοί κάνουν γι’ αυτό το λόγο τη δική τους προετοιμασία.
Της εξήγησε, πρόσθεσε, ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να είναι “μόνο μια λύση που να βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού, στην κυριαρχική ισότητα με τη συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών, που θα ζούνε δίπλα δίπλα”. Της ανέπτυξε, συνέχισε, την επιχειρηματολογία της πολιτικής του και πως το 1980 η Βρετανία παρέδωσε την κυριαρχία σε δύο χωριστούς “λαούς”, στους Τ/κ και τους Ε/κ, κι αυτό υπάρχει, υποστήριξε, σε έγγραφα που συζητήθηκαν την τότε εποχή.
Ως εγγυήτρια χώρα η Βρετανία έχει κάποιες ευθύνες, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ και είπε στη Βρετανή αξιωματούχο ότι ειδικά τώρα που η χώρα της αποχώρησε από την ΕΕ, θα πρέπει να ανασκοπήσει τις “αδικίες που βιώνουν από το 1963 μέχρι σήμερα” οι Τ/κ, την «απομόνωση» και τους περιορισμούς.
Ο Ερσίν Τατάρ δεν έμεινε στα τρέχοντα στο Κυπριακό αλλά πήγε πολύ πίσω: «Της είπαμε κι εμείς ότι για χρόνια δείξαμε ευελιξία, αλλά δεν είδαμε θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, ούτε καλή πρόθεση. Επιπλέον, ο Αναστασιάδης την 1η Απριλίου είπε ότι η Κύπρος είναι και μπορεί να γίνει ένα ελληνικό νησί και αναφέρθηκε σε ήρωες της ΕΟΚΑ, μια επιτυχημένη οργάνωση, που υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου. Υπενθύμισα στην Υπουργό, που ήρθε από την Βρετανία, τι ήταν η ΕΟΚΑ».
Με ανάρτησή της στο Twitter μετά από τη συνάντηση στα κατεχόμενα η Γουέντι Μόρτον επανέλαβε πως η χώρα της είναι «πλήρως υποστηρικτική» των επερχόμενων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό τα Ηνωμένα Έθνη και «ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές να προσεγγίσουν (τις συνομιλίες) με ευελιξία». Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Τατάρ υπογράμμισε ότι μια λύση «θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο και θα τερματίσει την τουρκοκυπριακή απομόνωση».
Δεν θέλει «άλλον ένα γάμο» διαμηνύει ο ηγέτης των Τ/κ
Όταν κοιτάξουμε όλες τις εξελίξεις διεθνώς, οι λαοί έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, το οποίο «είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο δικαίωμα», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ και αναφέρθηκε σε γάμο στον οποίο κανείς δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει.
Ο Τ/κ ηγέτης κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων» είπε (πηγή ΓΤΠ) ότι στη Γενεύη θα αναφέρουν ότι επιμένουν στη συνέχιση του δικαιώματος ανεξάρτητης και ελεύθερης ζωής του τουρκοκυπριακού «λαού» στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε ότι θα μεταφέρουν αυτά τα λόγια με «τη γλώσσα που μιλάει ο κόσμος».
«Κανείς δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει σε έναν άλλο γάμο. Μετά από όλες εκείνες τις εξαντλημένες και χαμένες ευκαιρίες σε διάφορες συνομιλίες για ομοσπονδία, κανείς απ’ εδώ και μπρος δεν μπορεί να αναγκάσει τον τουρκοκυπριακό λαό να παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο με κάποια οικονομικά ρουσφέτια. Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τον τουρκοκυπριακό λαό από τη μητέρα πατρίδα», είπε.
Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει για την ασφάλεια, την ύπαρξη και την ηρεμία των Τουρκοκυπρίων μαζί με την Τουρκία, αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του, πρόσθεσε.