Ο κίνδυνος ανατροπής στο 88′

280

Το γεγονός ότι χθες Κυριακή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων «έγραψε» νέο ελληνικό ρεκόρ με 3.063 κρούσματα, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο αλλά και «ρεκόρ» Κυριακής, καταδεικνύει το αυξημένο επίπεδο κινδύνου που διατρέχουμε ως χώρα.

Είτε το ονομάσουμε «βαλβίδες αποσυμπίεσης» είτε χαλάρωση, τα μέτρα που εγκαινιάστηκαν το Σαββατοκύριακο αυξάνουν την κινητικότητα, οπότε είναι μάλλον απίθανο να μην επιφέρουν αύξηση των κρουσμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπήρξε αυτές τις μέρες επιστροφή σε καθεστώς λοκντάουν, υπό την πίεση των επιδημικών δεδομένων. Μόνο που στη δική μας περίπτωση, μετά από πέντε και πλέον μήνες συνεχούς καραντίνας με «ακορντεόν», κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανέφικτο, ενώ σαφές είναι πλέον ότι ολοένα και εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι στήριξης, μαζί με τις αντοχές -και την υπομονή- των… στηριζόμενων.

Για τους παραπάνω λόγους, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν λάθη και παραλείψεις στον τομέα της επιδημιολογικής επιτήρησης, η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα υπό πολύ μεγάλη πίεση, στο πλαίσιο της οποίας εξηγούνται και οι έντονες αρρυθμίες που καταγράφονται.

Είτε αυτές αφορούν την προσπάθεια να εισαχθούν τα self-tests όπως όπως, είτε και τα «είπα-ξείπα», σε σχέση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, χωρίς βεβαίως να επέλθει αλλαγή των δεδομένων, τα… άγρια μεσάνυχτα!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με το άνοιγμα στις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι θα προλάβει «να περάσει το νήμα», με τη βοήθεια των εμβολίων και τη συνδρομή των self-tests, πριν απειληθεί με πλήρη κατάρρευση το σύστημα υγείας, αλλά και πριν καταγραφούν νέες εκατόμβες νεκρών, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Το πόσο επικίνδυνο είναι το στοίχημα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι καταγράφουμε νέα υψηλά σε κρούσματα (μέρος των οποίων θα μετατραπεί σε νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους τις επόμενες 15 μέρες), ενώ ήδη έχουμε 500 νέες εισαγωγές και περίπου 70 νεκρούς σε ημερήσια βάση, αλλά και 750 διασωληνωμένους.

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για τον κίνδυνο εκτροχιασμού κι όπως φανερώνουν οι αριθμοί μέχρι σήμερα, αυτό ακριβώς συνέβη, πιέζοντας το σύστημα υγείας πέρα από τα όριά του.

Αν όμως στο επόμενο διάστημα χαθεί το επικίνδυνο στοίχημα που περιγράψαμε, τότε ενδέχεται να μιλάμε πλέον για πλήρη ανατροπή, κυριολεκτικά στο 88′, με πολύ βαριές πολιτικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές συνέπειες, ενόψει και των προσδοκιών για το τουριστικό θέρος.

Πηγή: euro2day.gr