Σχεδιάζει ξεκλείδωμα σε τρεις κινήσεις ο Γκουτέρες

175

Μέσα από τρεις κινήσεις θα επιχειρήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να ξεκλειδώσει τη διαδικασία στο Κυπριακό και να πετύχει μια μίνιμουμ συμφωνία. Η Λευκωσία ελπίζει ότι στη Γενεύη θα γίνει κατορθωτό τα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώσουν επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει χωρίσει τις επαφές του σε τρεις φάσεις και θα ξεκινήσει και θα κλείσει με σύνοδο της ολομέλειας όσων συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, κατά την πρώτη ημέρα, δηλαδή στις 27 Απριλίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ προγραμματίζει να ανοίξει τις εργασίες της άτυπης διάσκεψης με κοινή συνάντηση που θα έχει και με τις πέντε αντιπροσωπείες. Στη συνάντηση αυτή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Νίκος Δένδιας (Ελλάδα), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Τουρκία) και Ντόμινικ Ράαμπ (Βρετανία), θα καταθέσουν ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ τις θέσεις τους.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, δηλαδή στις 28 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προγραμματίζει να έχει σειρά χωριστών συναντήσεων με τα πέντε μέρη. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει κοινές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Τατάρ, καθώς και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.  Οι συναντήσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές αφού θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό και θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Την τελευταία ημέρα, 29 Απριλίου ο ΓΓ του ΟΗΕ σκοπεύει να συγκαλέσει με δεύτερη κοινή συνάντηση των πέντε για μια τελευταία συζήτηση και ανακοίνωση του αποτελέσματος της άτυπης συνάντησης. Αποτέλεσμα που η Λευκωσία ελπίζει ότι θα είναι η ανακοίνωση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που θα καθορίζουν τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης (μιλώντας στο ΡΙΚ) προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.

Η προετοιμασία στο Κυπριακό μπορεί να έχει εισέλθει στην τελική της ευθείας, αλλά ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε χθες γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις της ΕΕ στην Κύπρο όπου είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τη σημασία να υπάρχει Ευρωπαϊκή συμμετοχή στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κατά το γεύμα έγινε συζήτηση για την ανάγκη συμμετοχής και ουσιαστικής εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όχι μόνο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της και θα συνεχίσει να είναι, όχι μόνο γιατί ένας από τους λόγους για τους οποίους επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις για πρώτη φορά στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία ήταν η παρουσία της ΕΕ, αλλά και λόγω της παρούσας συγκυρίας, κατά την οποία η Τουρκία θέλει θετική ατζέντα με ΕΕ.

Μιλώντας στους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η συνομοσπονδία ή τα δύο κράτη δεν είναι καν επιλογή προς συζήτηση για τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, και πως πρέπει η συζήτηση να άπτεται όλων των σημείων του πλαισίου Γκουτέρες. Αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα και εκθέσεις του ΟΗΕ, ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυριαρχική ισότητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί παραπέμπει σε αναγνώριση ξεχωριστού κράτους στις κατεχόμενες περιοχές και άρα είναι εκτός του πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στα κατεχόμενα, το γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στη Γενεύη ο Ερσίν Τατάρ θα θέσει την πρότασή του για «δύο κράτη». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η μορφή λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δύο κρατών που θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα «θα τεθεί στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε προκειμένου να δοθεί απάντηση σε επικρίσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, για τις θέσεις Τατάρ για λύση δύο κρατών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενώ οι προετοιμασίες για τη συνάντηση 5+ΗΕ για το Κυπριακό συνεχίζονται, υπάρχουν πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Οι δυνάμεις που θέλουν να επικρατήσουν, ειδικά η ΕΕ και το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, έχουν εισέλθει, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολλές ενέργειες για να εξουδετερώσει και να αποδυναμώσει την πρόταση μας για λύση δύο κρατών που να υπάρχουν δίπλα-δίπλα, με κυρίαρχη ισότητα».

  Ανδρέας Πιμπίσιης