Βάζουν στο περιθώριο την ΕΕ – Έτοιμο το σκηνικό στη Γενεύη

188

Το σκηνικό στη Γενεύη είναι έτοιμο και αναμένει τους πέντε για να καθίσουν κάτω με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και να αναζητήσουν κοινό όραμα και κοινό στόχο, προκειμένου να δοθεί μια νέα εκκίνηση στο Κυπριακό. Οι άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αυστηρώς μεταξύ των πέντε και των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ μένει οριστικά εκτός σκηνής και θα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αποστείλει πρόσκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμμετοχή στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στην άτυπη πενταμερή με χαμηλόβαθμο στέλεχος, αφού εκ των πραγμάτων θα έχει ένα πολύ περιορισμένο ρόλο.

Σε καμιά από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ή κάποια άλλη συνάντηση που προγραμματίζει ο Γενικός Γραμματέας δεν προβλέπεται παρουσία της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρίσκεται στη Γενεύη θα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα δρώμενα στο Κυπριακό και θα μπορεί να ενημερώνεται μέσα από διμερείς επαφές. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει προσκληθεί ούτε και στη δεξίωση που προγραμματίζεται από τον Αντόνιο Γκουτέρες κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης διάσκεψης στις 27 Απριλίου.

Η συνάντηση της Γενεύης αν και άτυπη στον χαρακτήρα της, κρίνεται ως κομβικής σημασίας για το μέλλον του νησιού. Δεν στοχεύει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού αλλά στο να βρουν όλα τα μέρη τον δρόμο για το πώς προχωρούν πάρα κάτω, προς συγκεκριμένο στόχο και με κοινό όραμα. Ούτε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μετά τη Γενεύη. Τόσο η πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες όσο και στα μηνύματα που έχουν σταλεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προς τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ξεκάθαρο πως στη Γενεύη πάνε προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχει ένα κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού.

Για τα Ηνωμένα Έθνη η συγκεκριμένη συνάντηση αποσκοπεί στο «να δούμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε». Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος να ακούσει τις θέσεις των πέντε μερών ως προς τον κοινό στόχο. Πάει στη Γενεύη περισσότερο για να ακούσει τις θέσεις των μερών, έχοντας την ίδια στιγμή κι ένα ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Το τραπέζι θα είναι ανοικτό για να υποβληθούν προτάσεις από τα πέντε μέρη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμος να ακούσει αυτές τις προτάσεις και να τις συζητήσει μαζί τους. Ο Αντόνιο Γκουτέρες πάει στη Γενεύη έτοιμος να ακούσει ιδέες και προτάσεις που θα στοχεύουν προς ένα κοινό όραμα. Είναι ωστόσο έτοιμος εκεί και όπου χρειαστεί να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις πάντα μέσα στο πλαίσιο του άτυπου της διαδικασίας. Ο Γενικός Γραμματέας θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έναν ενεργό ρόλο στη Γενεύη, κάτι που φαίνεται και μέσα από την όλη διαδικασία που έχει αποφασιστεί στη διάρκεια του τριημέρου 27 με 29 Απριλίου.

-Τρίτη 27 Απριλίου: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει χωριστές συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, με το κέντρο βάρους να είναι προς την κατεύθυνση των δύο ηγετών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την πρώτη ημέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με Νίκο Αναστασιάδη (το απόγευμα) και Ερσίν Τατάρ (πριν το μεσημέρι). Το βράδυ θα παραθέσει δεξίωση προς τους πέντε, στη διάρκεια του οποίου θα απευθύνει επίσημο καλωσόρισμα, εκφράζοντας συνάμα την ελπίδα να έχουν έναν παραγωγικό διάλογο που θα βοηθήσει τη διαδικασία.

-Τετάρτη 28 Απριλίου: Η ημέρα θα ξεκινήσει με σύνοδο της ολομέλειας των πέντε αντιπροσωπειών και ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας προγραμματίζει διαδοχικές συναντήσεις σε διμερές και τριμερές επίπεδο τόσο με τους δύο ηγέτες όσο και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο ΓΓ ΟΗΕ προγραμματίζει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί δείπνο του ΓΓ ΟΗΕ με τους πέντε.

-Πέμπτη 29 Απριλίου: Ο ΓΓ ΟΗΕ θα συνεχίσει τις επαφές του σε διμερές επίπεδο τόσο με τους δύο ηγέτες όσο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Υπάρχει ενδεχόμενο μια νέα κοινή συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Τατάρ. Ακολούθως ο ΓΓ θα συγκαλέσει εκ νέου σύνοδο της ολομέλειας στην παρουσία όλων των μερών.

Από πλευράς του ο Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει έτοιμος, εάν χρειαστεί να παρατείνει την παρουσία του στη Γενεύη. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των επαφών του από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη.

Στη Νέα Υόρκη, παρά την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν βιάζονται να προεξοφλήσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Ρίχνουν το βάρος τους στην επίτευξη μιας συμφωνίας για κοινή δήλωση από πλευράς των δύο ηγετών και είναι κάτι το οποίο θα συζητήσει ο ΓΓ ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες. Το περιεχόμενο της δήλωσης θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων στη Γενεύη.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, τονίζουν πως για να πετύχει το στόχο της αυτή η συνάντηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν αλληλοκατανόηση και ευελιξία. Υπερθεματίζουν μια παλαιότερη αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες όταν ξεκινούσε η νέα διαδρομή μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα πως «αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικά».

Η ταυτότητα της 5+1

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 27ης και 29ης Απριλίου στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και με τη συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από κάθε αντιπροσωπεία.

Εάν οι εξελίξεις το απαιτούν δεν αποκλείεται παράταση της παραμονής στη Γενεύη αν και οι αντιπροσωπείες έχουν έτοιμες πτήσεις αναχώρησης το βράδυ της 29ης Απριλίου.

Στη διάρκεια του τριημέρου τα μέρη καλούνται μέσα από την κατάθεση προτάσεων να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα που έχει θέσει ο ΓΓ ΟΗΕ, δηλαδή εάν υπάρχει κοινό όραμα στο Κυπριακό.

Ο ΓΓ ΟΗΕ θα κινηθεί εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι «Καλές Υπηρεσίες» και στα σχετικά ψηφίσματα (κάπου 150 στον αριθμό) του διεθνούς οργανισμού. Στη Γενεύη πάει για να είναι ενεργός ακροατής με το άτυπο της διαδικασίας να προσφέρει τη δυνατότητα να κατατεθούν με σαφήνεια ιδέες για το μέλλον του νησιού. Κάτι που επιτρέπει στα μέρη να βάλουν στο τραπέζι όποιες ιδέες κρίνουν σωστές.

Αυτό που θα ζητήσει ο ΓΓ από όλα τα μέρη είναι να επιδείξουν σοβαρότητα, πολιτική βούληση, σαφήνεια και ειλικρίνεια.

Σε κάθε περίπτωση ο διεθνής οργανισμός και οι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν πως στη Γενεύη δεν θα είναι διαπραγμάτευση του Κυπριακού προβλήματος.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤ 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο άνθρωπος που έπεισε τον Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει τη σημαντική απόφαση και να συγκαλέσει την άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό ήταν η Τζέιν Χολ Λουτ, μετά και τη σειρά επαφών που είχε από το 2018 και μετά. Για τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αυτή θα είναι η πρώτη σημαντική διεθνής συνάντηση την οποία συγκαλεί και συμμετέχει με φυσική παρουσία τον τελευταίο ένα χρόνο αφ’ ότου ξέσπασε η πανδημία. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από πλευράς διεθνούς οργανισμού ως δείγμα του ενδιαφέροντος αλλά και της αποφασιστικότητας του Γενικού Γραμματέα να υπάρξει άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και να προχωρήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός.

Οι πληροφορίες θέλουν την Τζέιν Χολ Λουτ να συνεχίζει στο Κυπριακό και μετά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης.

 Ανδρέας Πιμπίσιης   

Πηγή: www.philenews.com