Δημιουργικότητα ζητά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από όσους θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη για την άτυπη πενταμερή συνάντηση. Και να έχουν κατά νουν πως το ζητούμενο είναι να φανεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μια διαρκή λύση.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοίνωσε και επισήμως ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί στη Γενεύη για την άτυπη συνάντηση 5 + 1 για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Απριλίου.
«Όπως σας είπαμε στις 24 Φεβρουαρίου, συγκαλεί αυτήν την άτυπη συνάντηση έπειτα από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του από την ανώτερη αξιωματούχο του ΟΗΕ, Τζέιν Χόλ Λουτ. Αυτές οι διαβουλεύσεις έγιναν τους τελευταίους μήνες. Ο σκοπός της συνάντησης, όπως είπαμε τότε, θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», πρόσθεσε ο Στ. Ντουζαρίκ.
Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει κάποιο μήνυμα προς τα μέρη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε πως ο στόχος του Αντόνιο Γκουτέρες είναι «να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μία διαρκή λύση. Ελπίζουμε τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα σ’ αυτήν την πολλή ανεπίσημη συνάντηση».
Η προσέγγιση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να παρουσιάσουν κατά τις συναντήσεις τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ιδέες που θεωρούν ότι θα βοηθήσουν στην άρση του αδιεξόδου. Ιδέες που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δείχνουν να μην είναι εντός του πλαισίου που θέτουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τόσον η πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες όσο και στα μηνύματα που έχουν σταλεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προς τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ξεκάθαρο πως στη Γενεύη πάνε προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχει ένα κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού.
Για τα Ηνωμένα Έθνη η συγκεκριμένη συνάντηση αποσκοπεί στο «να δούμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε». Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος να ακούσει τις θέσεις των πέντε μερών ως προς το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Πάει στη Γενεύη περισσότερο για να ακούσει τις θέσεις των μερών έχοντας την ίδια στιγμή κι έναν ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Στη Νέα Υόρκη, παρά την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν βιάζονται να προεξοφλήσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Ρίχνουν το βάρος τους στην επίτευξη μιας συμφωνίας για κοινή δήλωση από πλευράς των δύο ηγετών και είναι κάτι το οποίο θα συζητήσει ο ΓΓ ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες. Το περιεχόμενο της δήλωσης θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων στη Γενεύη.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, τονίζουν πως για να πετύχει τον στόχο της αυτή η συνάντηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν αλληλοκατανόηση και ευελιξία. Υπερθεματίζουν μια παλαιότερη αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες όταν ξεκινούσε η νέα διαδρομή μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, πως «αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικά».
Έδωσε στη Σπέχαρ επιστολή για Γκουτέρες
Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ το ΡΤΚ. Την επιστολή έδωσε στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, ενώ σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ δημοσιοποίησε και το περιεχόμενό της.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΡΤΚ και η επιστολή του κόμματος προς τον κ. Γκουτέρες αφορά τη θέση του ΡΤΚ στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, όπου χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας υπενθύμισαν ότι τα στάτους κβο δεν είναι στατικό, αναφέρει ο Τουφάν Ερχιουρμάν στην επιστολή, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες συνέπειες του πολιτικού προβλήματος, όπως η ένταση στην «αμφιλεγόμενη» – όπως αναφέρει – Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε βιώσιμες. «Οι Τ/κ έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιότιμη ηγεσίας σας, όπως την έχετε θέσει, ώστε να επαναρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις με στόχο μια μόνιμη λύση, με την αίσθηση του επείγοντος».
Το κυπριακό πρόβλημα, που άνοιξε το δρόμο για τον «αποκλεισμό των Τ/κ από τη Δημοκρατία» και συνεχίζεται εδώ και καιρό, μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε αμέτρητες αρνητικές αντιδράσεις, συνεχίζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ ο κ. Ερχιουρμάν. «Αυτά οφείλονται κυρίως στην απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και το δίκαιο. Η μετανάστευση σε σημαντικό βαθμό των νέων που αναζητούν ένα ασφαλές μέλλον είναι μόνο ένα από τα πολλά μειονεκτήματα. Έναντι του ότι οι Τ/κ ενέκριναν με ποσοστό 65% το σχέδιο Ανάν στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα, το οποίο απορρίφθηκε με ατυχή τρόπο από την ε/κ κοινότητα, άνοιξε το δρόμο ώστε μια διαιρεμένη και προβληματική Κύπρος να μπει στην ΕΕ. Πιο μετά, το κεκτημένο της ΕΕ ανεστάλη στο βορρά και οι Τουρκοκύπριοι έχουν στερηθεί τα πιθανά οφέλη ενός πλήρους κράτους μέλους».
Καλά προετοιμασμένος
O Πρόεδρος Αναστασιάδης και η δική μας πλευρά, έχουν προετοιμαστεί ορθά για να αντιμετωπίσουν την όποια εξέλιξη στην πενταμερή διάσκεψη, με την ελπίδα να ανατραπεί η απαισιόδοξη εικόνα και τα πράγματα να προχωρήσουν θετικά, με την προσδοκία της επίτευξης προόδου στο εθνικό μας ζήτημα, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του σε διαδικτυακή συνάντηση με τις οργανώσεις και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κυπρίων Διασποράς Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως “δυστυχώς τα μηνύματα από την άλλη πλευρά δεν είναι ελπιδοφόρα, καθώς εκφράζονται και υποστηρίζονται θέσεις που κάθε άλλο παρά προοιωνίζουν τη θετική κατάληξη της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα”.
Πηγή: www.philenews.com