Γ. Καντώρος (Interamerican): Σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

280
Το νέο μοντέλο με το οποίο λειτουργεί η Interamerican παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Γιάννης Καντώρος. Το νέο αυτό μοντέλο αντικαθιστά την κάθετη-γραφειοκρατική οργάνωση των επιχειρήσεων και περνά σε ομάδες ατόμων που μέσα από ελάχιστες παρεμβάσεις θα αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένα projects.

Σύμφωνα με τον CEO της Interamerican, πρόκειται για μια περισσότερο απλή και οριζόντια δομή, η οποία όχι μόνο φέρνει περισσότερη δημοκρατία και ικανοποίηση στην εργασία, αλλά επίσης οδηγεί στην ταχύτερη ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις αυξημένες και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών τους στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της Interamerican ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, με τον κ. Καντώρο να δηλώνει ικανοποιημένος όχι μόνο για τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και για τους πολύ υψηλούς εποπτικούς δείκτες, αλλά και γιατί κατά την τελευταία πενταετία, τα επαναλαμβανόμενα ετήσια κέρδη υπερβαίνουν το επίπεδο των 20 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το 2020 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% (στα 272 εκατ. ευρώ, άνοδος στους γενικούς κλάδους και ιδιαίτερα στα συμβόλαια υγείας) και τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ (από 18,8 εκατ. το 2019), βασισμένα κυρίως στις ασφαλιστικές εργασίες και σε μικρό βαθμό στις επενδύσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο της παραγωγής ήταν η ισόρροπη συμμετοχή όλων των δικτύων -εταιρεία, πράκτορες, ηλεκτρονικές πωλήσεις-, με κάθε μία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες να αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών εργασιών.

Τέλος, τόσο ο κ. Καντώρος όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της Interamerican, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:

  • Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει μπει σε ένα διάδρομο ανάπτυξης, ζητούμενο όμως είναι το αν οι ισχυροί αυτοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και μετά από το 2022, δηλαδή το κατά πόσο η ανάπτυξη αυτή θα αποδειχτεί βιώσιμη σε βάθος χρόνου.
  • Οι θεσμικές παρεμβάσεις στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα είναι θετικές, ωστόσο απαιτούνται και άλλα πράγματα για μια ουσιαστική αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.
  • Υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας.
  • Η εισήγηση της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή) για την αναθεώρηση του εποπτικού πλαισίου Solvency II θα επηρεάσει αρνητικά τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο κλάδος.
  • Υπάρχει ζήτημα ολιγοπωλιακής δομής στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, με τα τιμολόγια να είναι ακριβά (πολύ υψηλότερα από αυτά της Ολλανδίας) και έτσι να εμποδίζεται μια ταχύτερη ανάπτυξη στα συμβόλαια υγείας. Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.
  • Ο κλάδος καλείται να ανταποκριθεί σε σειρά προκλήσεων, όπως π.χ. το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (αυξημένες και απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές) ή ο επαναπατρισμός τμήματος των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα (από τα 17 δισ ευρώ, μόνο τα 7 είναι τοποθετημένα σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία).

Στέφανος Kοτζαμάνης