Η κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης στο νησί, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνδέει, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ην κίνηση αυτή με τη στρατηγική επιδίωξη της κατοχικής δύναμης, να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θεωρείται από τουρκικής πλευράς ότι μπορεί να γίνει με ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος σε θάλασσα και αέρα και με παρουσία σε ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο», όπως βλέπουν ότι είναι η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα έχει υπόψη της τον διαχρονικό ρόλο των βρετανικών βάσεων και τη χρησιμότητα τους σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Στη βάση αυτού του μοντέλου, κυρίως η στρατηγική σημασία του, η τουρκική πλευρά προχωρεί να δημιουργήσει τις δικές της σύγχρονες υποδομές, υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες θα χρησιμοποιεί, όταν και όποτε χρειαστεί. Είναι σαφές πλέον πως η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού ελέγχου της περιοχής καθώς, σύμφωνα με τους Τούρκους, με την κατασκευή της βάσης θα αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.
Είναι ξεκάθαρο από τους σχεδιασμούς πως η κατοχική Τουρκία θα συγκεντρώσει δυνάμεις, ενδεχομένως να σταθμεύει ένας μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών, στη νέα ναυτική βάση στο Τρίκωμο.
Η αεροπορική βάση
Στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου, έχουν εγκατασταθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται σε κάποια φάση, όταν θα κρίνει το Γενικό Επιτελείο, στο αεροδρόμιο να σταθμεύουν μόνιμα και μαχητικά αεροσκάφη. Είναι σαφές πως η εγκατάσταση αρχικά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έγινε για να πετάνε γύρω από τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, που διενεργούσαν παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πλέον η ενίσχυσή τους θα περιλαμβάνουν και οπλισμένα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τον αριθμό των στρατευμάτων, που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο, δημιουργούν μια ισχυρή δύναμη στο νησί και κυρίως στην περιοχή.
Ανησυχία τρίτων
Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κράτη της περιοχής, αλλά και οι ισχυροί διεθνείς παίκτες, που διαχρονικά έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα, εκφράζουν ανησυχία για τα σχέδια αυτά της κατοχικής Τουρκίας. Διαπιστώνουν ενέργειες, που παραπέμπουν σε κινήσεις ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας και της ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή. Η εμπλοκή της σε Συρία, Λιβύη και για πολλούς στις πρόσφατες συγκρούσεις Ισραήλ με Χαμάς, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τα επόμενα βήματα μιας χώρας επεκτατικής και επιθετικής. Η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατανομή ισχύος, όπου οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους σχεδιασμούς τους, προφανώς και έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά κράτη.
Η Τουρκία αναβαθμίζει επικίνδυνα την παρουσία της κι αυτό -είναι πλέον ξεκάθαρο- ότι δεν ανησυχεί όχι μόνο την Κύπρο, που βιώνει εδώ και δεκαετίες την τουρκική κατοχή, αλλά κι άλλες πλέον χώρες, της περιοχής και όχι μόνο. Το καθεστώς Ερντογάν ενεργεί επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί τούτο να υποβαθμίζεται συνεχώς.
Εξαγγελίες για Αμμόχωστο;
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ανακοινώσει ότι στην επέτειο της εισβολής, θα βρίσκεται στα κατεχόμενα και θα κάνει εξαγγελίες, που δεν θα αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα. Άφησε να εννοηθεί πως θα αφορά την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή ενώ αναφέρθηκε και στα ενεργειακά.
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Άγκυρα σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει εργασίες εντός της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Κύπρου. Προετοιμάζονται για τον πλήρη άνοιγμα της περιοχής, ώστε όταν ληφθεί η πολιτική απόφαση να προχωρήσουν αμέσως στην υλοποίηση της.
Οι σχεδιασμοί αυτοί, τόσο με τη στρατιωτική βάση όπως και για την Αμμόχωστο, σαφώς και δείχνουν ότι η κατοχική δύναμη δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει σοβαρά για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Κινείται, πλέον, απροκάλυπτα προς άλλες κατευθύνσεις.
ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΕΙΧΑΝ ΕΛΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Ιούνιο του 2019είδαν το φως σε τουρκικά ΜΜΕ πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι εμπειρογνώμονες μετέβησαν στα κατεχόμενα για να εξετάσουν επί τόπου τις δυνατότητες αξιοποίησης υποδομών ή κατασκευής καινούργιων. Οι υποδομές αυτές αφορούσαν τη λειτουργία ναυτικής βάσης και αξιοποίησης του αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα ότι το παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου, το οποίο χρησιμοποιείτο κατά καιρούς για στρατιωτικούς σκοπούς, θα λειτουργούσεως βάση για τουρκικά drones. Στις 15 Δεκεμβρίου 2019, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, τότε λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, ανακοίνωσε την άφιξη φορτίου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, το οποίο αφορούσε το επίγειο σύστημα ελέγχου των drones. Είχαν μεταφερθεί με τρεις νταλίκες. Αυτό, το οποίο ανέφερε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης.
Πηγή: www.philenews.com