Οδηγίες του Δημοσίου: «Πως να μην εμπιστεύεστε το κράτος»… Του Λάμπρου Γ. Ροϊλου

367

Του Λάμπρου Γ. Ροϊλου*

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει την εμπειρία (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας) της δυσκολίας συνδιαλλαγής με το δημόσιο. ( Ιδίως με εφορίες, δήμους και λοιπές διοικητικές υπηρεσίες).
Παρά τις προσπάθειες ψηφιοποίησης (κάποιες από τις οποίες δυστυχώς, προσέθεσαν προσκόμματα και καθυστερήσεις), οι πολίτες αντιμετωπίζουν απαράδεκτες καταστάσεις. Μια από αυτές είναι και η πιο κάτω προσωπική μου εμπειρία.

Δώστε προσοχή! Γιατί μπορεί να συμβεί στον καθένα σας.

Σαν συγκληρονόμος/ συνιδιοκτήτης με άλλους 4 ενός ακινήτου, αφού περάσαμε επί μήνες τα μύρια όσια, για να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στο τελευταίο στάδιο κολλήσαμε στην αδυναμία έκδοσης της δικής μου φορολογικής ενημερότητας. Παρόλο ότι τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου εμφανίζουμε στον λογαριασμό μας του TAXIS μηδέν χρέος.

Δεν θα σας κουράσω με τα αλλεπάλληλα ατελέσφορα τηλεφωνήματα επί δύο ημέρες στην ΔΟΥ Κηφισιάς, στην οποία με παρέπεμψε η ΑΑΔΕ, (όπου κανένας δεν σήκωνε το τηλέφωνο) αλλά με την τελική διαπίστωση από το τμήμα της εφορίας αυτής ότι το ΑΦΜ μου «έχει δεσμευθεί» από τον δήμο Αθηναίων για κάποιο πρόστιμο. Κανένα άλλο συγκεκριμένο στοιχείο επ’αυτού δεν υπήρχε στην ΔΟΥ.

Απότον δήμο μου είπαν ότι οφείλεται σε δύο κλήσεις παρκαρίσματος και κάποιο ΤΑΠ από απλήρωτη ΔΕΗ τα οποία αγνοούσα πλήρως. Ούτε καν έχω ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρεμπιπτόντως έχω να κατέβω με αυτοκίνητο τουλάχιστον δύο χρόνια. Συνολικά και τα τρία ποσού 300 €. Ζήτησα να μου πουν ένα κωδικό να κάνω ηλεκτρονικά την πληρωμή, ώστε να αρθεί η δέσμευση. Έστω και χωρίς να ελέγξω την βασιμότητα των χρεώσεων αυτών , αφού καιγόμουν για το συμβόλαιο . Αμ δε… Όχι.

Έπρεπε να καλέσω τα δύο αρμόδια τμήματα στο δήμο και αφού γίνει η πληρωμή σε καθένα από αυτά , να ζητήσω από άλλη υπηρεσία την αποδέσμευση του ΑΦΜ μου με έγγραφο της που θα διαβιβάσω εγώ στην εφορία Κηφισιάς .

Το αν θα χαθεί ο αγοραστής του ακινήτου μου και δεν θα μπορέσω να κάνω συμβόλαιο τους είναι αδιάφορο.

Τα πιο πάνω, ασφαλώς έχουν καθιερωθεί βάσει νομοθετικών διατάξεων οι οποίες , πέραν του ότι καταχρηστικώς προβλέπουν την απαγόρευση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, η οποία αφορά την οφειλή φόρων προς το δημόσιο και όχι πρόστιμα ή δημοτικά Τέλη, είναι και αντισυνταγματικές. Η αντισυνταγματικότητα συνίσταται στην παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, κατά το άρθρο 25 εδάφιο 1 του Συντάγματος. Στα πλαίσια του ότι, η ζημία στον πολίτη με το μέτρο που επιβάλλεται δεν πρέπει να είναι ασύμμετρα ανάλογη με το όφελος του δημοσίου. Ιδιαίτερα, αφού υπάρχουν άλλα (ηπιότερα) αναγκαστικά μέσα είσπραξης, όπως κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, μη έκδοση πιστοποιητικού ΤΑΠ από τον δήμο κ.οκ..

Θα εμποδιστεί ο πολίτης να προβεί σε σύμβαση 200.000 €; Γιατί οφείλει 300 €; Τα οποία δεν φαίνονται πουθενά και τα οποία αγνοεί πλήρως; Θα πρέπει να εκβιαστεί ασύμμετρα στην πληρωμή αυτή; Και με τρόπο τέτοιο που η καθυστέρηση να του προξενήσει ανυπολόγιστη ζημιά; Δεν θα έπρεπε να φαίνεται στο λογαριασμό του στο TAXIS αυτή η εκκρεμότητα; Έστω και σαν μήνυμα ειδοποίησης;

Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε, τουλάχιστον, να έχει ειδοποιηθεί εγγράφως ότι έχει δεσμευτεί το ΑΦΜ του αναφέροντας και το συγκεκριμένο χρέος που δεν εμφανίζεται στο TAXIS (είτε μέσω ταχυδρομείου ή είτε μέσω του email του). Ώστε να του δοθεί ο χρόνος να ελέγξει το βάσιμο της χρέωσης και ώστε να έχει φροντίσει – ενόψει της σοβαρής δικαιοπραξίας/πώλησης ακινήτου του να έχει μεριμνήσει για αυτό. Επίσης θα έπρεπε η αρμόδια εφορία να έχει τα απαραίτητα στοιχεία , ώστε με ένα κωδικό να μπορεί να γίνει η πληρωμή προς τον δήμο.

Στην περίπτωση μου όλα αυτά τα χρόνια είμαστε απολύτως συνεπείς τόσο στα ποσά, όσο και στον χρόνο πληρωμής των φόρων μας. Μάταια έχουμε ακούσει από την παρούσα κυβέρνηση ότι θα επιβραβευθούμε γι’ αυτό. Αυτή είναι η επιβράβευση που μας επιφυλάσσει η πιο πάνω μεθόδευση;

Με τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, περιμένει το κράτος συνέπεια; και το κυριότερο εμπιστοσύνη από πλευράς των πολιτών;

Μάλλον οδηγίες μας δίνει και κίνητρα να μην το εμπιστευόμαστε.

*Συντ δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω-συγγραφέας-ερευνητής