Παίξαμε φοβερή άμυνα απέναντι σε πρωτόγνωρα γεγονότα. Πάμε για διπλασιασμό των μεγεθών στην τριετία

303

Παίξαμε φοβερή άμυνα απέναντι σε πρωτόγνωρα γεγονότα…Από τη μία πλευρά, προσπαθήσαμε να κλείσουμε πιθανά ρήγματα και κενά στην επιχειρησιακή λειτουργία μας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, και από την άλλη, επιδιώξαμε να κρατήσουμε τις οικονομικές επιδόσεις μας στα επίπεδα του 2019. Τα καταφέραμε και τα δύο. Το 2021 θα είναι η βαριά χρονιά του επενδυτικού προγράμματος μας και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους πρώτους καρπούς, αν δεν έχουμε αρνητικές εκπλήξεις. Η φετινή χρονιά θα καλυτερεύει από τρίμηνο σε τρίμηνο και θα αποδείξει πώς μπορεί μια εταιρία να παρουσιάζει κερδοφορία εν μέσω κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος...600 εκατ, ευρώ το 2021. Το μεγαλύτερο επενδυτικό νούμερο στην Ελλάδα, μακράν από άλλη ιδιωτική εταιρία. Τα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη καινοτομία, τις επενδύσεις, την αύξηση του μεριδίου αγοράς, σε συνδυασμό με τη παρακολούθηση του κόστους μας θα αρχίσει η απογείωση και μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρίας. Η καθαρή κερδοφορία του 2022 θα μπορούσε να είναι διπλάσια του 2020.

-Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου καταλαβαίνεται τι ακολουθεί.

Η περίοδος που ζούμε δεν είχε όμοιά της. Είναι η εποχή των γενναίων. Και η εποχή των γενναίων αποφάσεων. Στις ζωές, τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις. Και οι μέτοχοι του Ομίλου Μυτιληναίος το γνωρίζουν αυτό. Γνωρίζουν τι μπορούν να περιμένουν από τον ηγέτη μίας ελληνικής βιομηχανίας με παγκόσμιο κύρος. Και είναι γεγονός ότι όσα άκουσαν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου από τον ηγέτη της εταιρίας κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο προδιαγράφουν ένα νέο κεφάλαιο στη ένδοξη ιστορία του Ομίλου.

Ειδικά για την αντίδραση της εταιρίας στη πανδημία ο κ. Μυτιληναίος είπε χαρακτηριστικά

-Θα μπορούσαμε να γράψουμε text book με όσα κάναμε. Το κόστος των μέτρων που λάβαμε υπερβαίνει τα 5 εκατ. μαζί και με τις υποστηρίξεις σε τρίτους. Δεν ετέθη σε αμφισβήτηση ό,τι κάναμε για την covid-19. Αφορά την υγεία μας και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Η Συμφωνία με τη ΔΕΗ

Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι η Mytilineos και η ΔΕΗ έχουν καταλήξει σε κατ΄αρχήν συμφωνία για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος του μεγαλύτερου καταναλωτή ρεύματος στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού.  Όπως είπε απομένουν ορισμένα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να κλείσουν ίσως και εντός της εβδομάδας όταν και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο είναι ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου, στο πλαίσιο και των στόχων που έχει θέσει η Mytilineos για το “πρασίνισμα” του αλουμινίου.

“Εκφράζω την πεποίθηση ότι και θα πετύχουμε το στόχο να “πρασινίσουμε” το αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια”, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος επισημαίνοντας ότι το κλίμα στις συζητήσεις με τη ΔΕΗ ήταν εξαιρετικό και η διοίκηση του κ. Στάσση επέδειξε ρεαλισμό που θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση. Ελπίζω, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος η συμφωνία να ικανοποιήσει και τους μετόχους.

Ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο της ΓΣ τόνισε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία για την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά του αλουμινίου, ενώ ανέφερε ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος παραμένει στο πρώτο τεταρτημόριο των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου παγκοσμίως.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη νέα δεκαετής συμφωνία με την Glencore για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου η οποία ξεπερνά σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια.

Όπως διευκρίνισε, ένας από τους λόγους που προχώρησε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιον είναι οι μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και με τη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου η οποία υπερκαλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου αλουμινίου κατά περίπου 3 φορές. Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για σύνδεση των δύο εργοστασίων με ειδικό καλώδιο. Το γεγονός ότι αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ αποτελεί μια θετική είδηση, η νέα μόναδα και τα ΑΠΕ θα εξασφαλίσουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για το αλουμίνιο ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η αγορά των διμερών συμβάσεων (PPAs) εξελίσσεται και σύντομα θα αποτελεί ικανοποιητική λύση για όλους τους συμμετέχοντες.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις της Mytilineos στις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιλιναίος τόνισε ότι εντός της Ελλάδας από τα 1480MW της Εγνατία Group που αγοράστηκαν το Φεβρουάριο, 572 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι αρχής γενομένης από τα 140MW που κέρδισαν σύμβαση στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Ακόμη η εταιρεία διαθέτει 300MW αιολικά σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και ακόμη 100MW έτοιμα για κατασκευή. Για τα έργα αποθήκευσης αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο το φθινόπωρο ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με αρκετούς ενδιαφερόμενους για την υπογραφή νέων PPAs μετά το πρώτο που υπεγράφη με την Εγνατία.

Στο εξωτερικό οι επενδύσεις που ανήκουν στη Mytilineos φτάνουν τα 507 MW  υπό κατασκευή εκ των οποίων των τα πρώτα 120MW παραδίδονται σε λειτουργία εντός των ημερών στην Αυστραλία. Ακόμη 788MW είναι έτοιμα για κατασκευή, οδηγώντας το σύνολο της δραστηριότητας στο εξωτερικό στα 1739MW

Τέλος η Mytilineos διαθέτει 4000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Σχολιάζοντας τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ χαρακτήρισε αναμενόμενη την πτώση των τιμών, ωστόσο στον επόμενο διαγωνισμό μέχρι τα τέλη του έτους η διακύμανση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κόστους των πρώτων υλών που φαίνεται να δέχεται πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση και για άλλα έργα με την Total Eren , τόσο για την αγορά της Ισπανίας όσο και για την αγορά της Αφρικής.

Νέα μονάδα αερίου

Για την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται στον Άγιο Νικόλαο, επανέλαβε ότι το μέγεθός της την καθιστά μονάδα βασικού φορτίου με ποσοστό απόδοσης 63%, που είναι το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μονάδα αερίου στο ελληνικό σύστημα. Παράλληλα η νέα μονάδα δημιουργεί συνθήκες μεγάλης κατανάλωσης αερίου που επιτρέπει συμφωνίες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τιμή. Ο συνδυασμός καλών τιμών και αποδοτικότητας σημαίνει ότι η νέα μονάδα θα έχει ικανοποιητικό spark spread.

Flash note

Από τις πρώτες εταιρείες που τη φέραμε στην Ευρώπη

Είμαστε περήφανοι για αυτό – Ένδειξη καλής λειτουργίας των υπηρεσιών της εταιρείας. Όχι απλώς θα το συνεχίζουμε αλλά θα το φέρουμε και πιο κοντά, ώστε να είναι μέσα στο Γενάρη.

-Προτροπή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς να γίνονται νωρίτερα η δημοσίευση του ισολογισμού και να υποστηρίξει το θέμα του flash note

-Όλα αυτά ενισχύουν τη φερεγγυότητα και τη διαφάνεια της ελληνικής αγοράς και τραβά το διεθνές επενδυτικό κοινό

Συμφωνία Glencore

  • Την περασμένη εβδομάδα συμφωνήσαμε με τη Glencore νέα δεκαετή συμφωνία για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου – ξεπερνά το 1.5 δις δολ. Εξαιρετική συμφωνία μια και φιξάρει τη τιμή της αλουμίνας για 4 χρόνια και όχι υποτιμημένα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές

Buy back

Το πρόγραμμα buy back δεν αναστέλλεται και δεν τελειώνει εδώ

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την εξέλιξη των τιμών του αλουμινίου στο LME λόγω της αύξησης της παραγωγής από την Κίνα, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι αλλάζουν τα πράγματα στη χώρα αυτή. Μπορεί να κράτησε σε ομηρία τον κλάδο μετά την κρίση του 2008, αυξάνοντας για μια 20ετία την παραγωγή της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια της παγκόσμιας αγοράς, ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της απανθρακοποίησης. ‘Ήδη, η Κίνα έχει βάλει ένα πλαφόν παραγωγής αλουμινίου στα 45 εκατ. τόνους, το οποίο σχεδόν το έχει καλύψει. Συνεπώς, αν γίνει μια νέα μονάδα θα πρέπει να είναι «πράσινη» και να αντικαθιστά κάποια άλλη που κλείνει.

Πηγή: kourdistoportocali.com