Τι είναι το Internet of Bodies

560

Τι είναι το Internet of Bodies

Όπως ακριβώς το Internet of Things, το Internet of Bodies θα συνδέει πολλαπλά σώματα μαζί. Προφανώς και είμαστε άνθρωποι, και ως τέτοιοι δεν μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους με τον τρόπο που το κάνουν οι μηχανές. Ωστόσο, το Internet of Bodies αναφέρεται στην σύνδεση ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά εσωτερικά και εξωτερικά wearables καθώς και εμφυτευμένες συσκευές.

Το internet of Bodies αναμένεται να αποτελέσει μία ιδιαίτερα ισχυρή τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικότητα είναι η κυρίαρχη ανησυχία. Με το Internet of Bodies, γιατροί και χειρουργοί θα μπορούν να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του σώματός μας, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί της καρδιάς κλπ., να συνταγογραφούν φάρμακα, ή αν υπάρχουν και άλλα ελέγξιμα wearables, ο γιατρός θα μπορούσε ακόμα και να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ισορροπήσει τις σωματικές λειτουργίες.

Δεν έχουμε «δει» ακόμα το Internet of Bodies βέβαια. Ίσως αυτό να γίνει την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε, ακόμα και το Internet of Things δεν έχει απογειωθεί ακόμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Τι είναι το Internet of Bodies

Όταν το Internet of Things (IoT) συνδέεται με το σώμα μας, το αποτέλεσμα είναι το internet of Bodies (loB). Ουσιαστικά είναι η επέκταση του IoT και πρακτικά συνδέει το ανθρώπινο σώμα με ένα δίκτυο μέσω συσκευών οι οποίες καταπίνονται, εμφυτεύονται ή συνδέονται με το σώμα μας με κάποιο τρόπο. Από τη στιγμή που γίνεται η σύνδεση, δεδομένα μπορούν να μοιραστούν και το σώμα και η συσκευή μπορεί να παρακολουθηθεί και να ελεγχθεί από μακριά.

Υπάρχουν τρεις γενιές του Internet of Bodies που περιλαμβάνουν:

• Body external: Πρόκειται για συσκευές που φοριούνται (wearables) όπως είναι τα apple ρολόγια για παράδειγμα με στόχο να παρακολουθούν την υγεία μας.

• Body internal: Περιλαμβάνει βηματοδότες, κοχλιακά εμφυτεύματα και ψηφιακά χάπια που μπαίνουν μέσα στον οργανισμό μας για να παρακολουθούν ή να ελέγχουν διάφορες πλευρές της υγείας μας.

• Body embedded: Η τρίτη γενιά του internet of Bodies είναι εμφυτευμένη τεχνολογία, όπου η τεχνολογία και το ανθρώπινο σώμα συγχωνεύονται μεταξύ τους και έχουν σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με μία απομακρυσμένη μηχανή.

Η πρόοδος στην ασύρματη διασύνδεση, τα υλικά και οι τεχνολογικές καινοτομίες επιτρέπουν στην εμφύτευση ιατρικών συσκευών να κλιμακωθεί και να είναι βιώσιμη σε πολλές επιλογές.

Παραδείγματα του Internet of Bodies

Το πιο αναγνωρισμένο παράδειγμα του Internet of Bodies είναι ένας απινιδωτής ή βηματοδότης – μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στην κοιλιά ή στο στήθος για να βοηθήσει ασθενείς με καρδιακές παθήσεις να ελέγχουν τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς με ηλεκτρικούς παλμούς. Το 2013, ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, αντικατέστησε τον απινιδωτή με σύνδεση WiFi με έναν χωρίς σύνδεση WiFi. Φοβόταν ότι θα μπορούσε να δολοφονηθεί από ηλεκτροπληξία εάν ένας αδίστακτος πράκτορας χάκαρε τη συσκευή.

Ένα «έξυπνο χάπι» είναι άλλο ένα παράδειγμα IοΒ συσκευής. Αυτά τα χάπια έχουν βρώσιμους ηλεκτρονικούς αισθητήρες που μπορούν να συλλέγουν δεδομένα από τα όργανά μας και μετά να τα στέλνουν σε μία απομακρυσμένη συσκευή η οποία είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Το πρώτο ψηφιακό χάπι χημειοθεραπείας χρησιμοποιείται ήδη και συνδυάζει φάρμακα χημειοθεραπείας με έναν αισθητήρα που συλλέγει, καταγράφει και μοιράζεται πληροφορία με το ιατρικό προσωπικό (πάντα με την συναίνεση του ασθενή) σχετικά με την δόση και το χρόνο του φαρμάκου, ή άλλα δεδομένα για την ξεκούραση και την δραστηριότητα, τους παλμούς της καρδιάς και άλλα.

Οι εφαρμογές του 1ου δεν περιορίζονται στην ιατρική. Άλλα παραδείγματα προέρχονται από την βιομηχανία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την εμφύτευση του που μπορεί να επιτρέπει την είσοδο σε έναν χώρο χωρίς κλειδί, ή την πληρωμή για αγορές με το νεύμα του νερού σε ένα vend