Η ανοσία της αγέλης είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε

288

Πότε θα έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού; Η πιο συχνή απάντηση είναι το 2023 ή το 2024, κάτι που εκφράζει μεγάλη απαισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών στις πιο φτωχές χώρες.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Μπιλ Έμοτ, συνεπικεφαλής της Global Commission for Post-Pandemic Policy, αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός εμβολιασμού, η υφήλιος θα έχει επιτύχει τον στόχο για τους εμβολιασμούς ως τον Ιανουάριο του 2022.

Η αριθμητική πίσω από αυτό τον υπολογισμό είναι απλή, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 7,9 δισ., εκ των οποίων τα 5,85 δισ. είναι ενήλικες. Αν ο στόχος είναι η ανοσοποίηση του 80%, θα πρέπει να εμβολιαστούν 4,7 δισ, το οποίο σημαίνει 9,4 δισ. δόσεις αν υποτεθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο διδοσικά εμβόλια. Ως τις 11 Ιουνίου, είχαν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο 2,3 δισ. δόσεις, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου 7 δισ. δόσεις ακόμα. Αν διαιρέσουμε αυτό το νούμερο με έναν μέσο ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμού της τάξης των 34 εκατ. δόσεων τότε μένουν ακόμα 211 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Έμοτ, τα 7 δισ. φαίνονται ένας μεγάλος αριθμός αλλά η Κίνα διανέμει ήδη 17 με 20 εκατ. δόσεις κάθε ημέρα, η Ινδία λίγο πάνω από 3 εκατ. και η Αφρική περίπου 900.000, μια αύξηση 37% από την αρχή του έτους.

Μέχρι πρόσφατα, το βασικό εμπόδιο και κύρια πηγή ανησυχίας ήταν η περιορισμένη προσφορά εμβολίων. Αλλά ο κ. Έμοτ υπογραμμίζει ότι η παραγωγή αυξάνεται ραγδαία, με την παγκόσμια μηνιαία παραγωγή εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τουλάχιστον μια ρυθμιστική αρχή να αυξάνεται στις 822 εκατ. δόσεις τον Μάιο από 420 εκατ. τον Απρίλιο.

Οι δύο κινεζικές φαρμακευτικές, η Sinovac και η Sinopharm, αντιστοιχούσαν στο μισό της ποσότητας αυτής, τριπλασιάζοντας σχεδόν την παραγωγή από τις 164 δόσεις τον Απρίλιο στις 454 εκατ. δόσεις τον Μάιο. H παραγωγή δόσεων των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάστηκε, από τα 69 εκατ. στα 140 εκατ., ενώ ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων των Pfizer-BioNTech, Moderna, και Johnson & Johnson στις ΗΠΑ αυξήθηκε από τα 71 εκατ. στα 105 εκατ.

Η Ινδία ήταν η μόνη χώρα στην οποία σημειώθηκε πτώση της παραγωγής, στα 76 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο από 62,6 τον Μάιο.

Τους ερχόμενους μήνες, το βασικό εμπόδιο σύμφωνα με τον κ. Έμοτ δεν θα είναι η περιορισμένη προσφορά αλλά η χρηματοδότηση και o εφοδιασμός, ειδικά στις φτωχές χώρες με περιορισμένες υποδομές και χαμηλή υγειονομική κάλυψη. Tα εμπόδια αυτά μπορούν να υπερπηδηθούν πιο εύκολα αν οι πλούσιες χώρες διαθέσουν πιο γρήγορα την παραγωγή τους σε άλλες χώρες και αν γίνει διαθέσιμη περισσότερη βοήθεια για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και των αγορών εμβολίων.

Σύμφωνα με τον Έμοτ, η Κίνα θα διαδραματίσει πιθανότατα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, η Κίνα θα έχει ανοσοποιήσει τον πληθυσμό της κατά τον Σεπτέμβριο, δίνοντας της μεγάλο περιθώριο να προμηθεύσει τον υπόλοιπο κόσμο με εμβόλια.

Πηγή: euro2day.gr