Της Αθηνάς Λινού*
H Δέλτα δεν είναι απλώς ικανή, αλλά είναι πιθανότατο ότι θα προκαλέσει πανδημία, όπως έχει ήδη φανεί από την κατάσταση που δημιουργήθηκε αρχικά στην Ινδία και πιο πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για έναν τύπο του κορωνοϊού που δημιουργήθηκε λόγω μεταλλάξεων και είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτικός από το αρχικό στέλεχος και 60% πιο μεταδοτικός από το βρετανικό.
Όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί, φαίνεται ότι είναι τουλάχιστον όσο σοβαρή όσο και το αρχικό στέλεχος και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που θα χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το αν θα υπάρξει πανδημία ή όχι θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του πληθυσμού που είναι άνοσο (είτε διότι ήδη έχει εμβολιαστεί είτε επειδή έχει νοσήσει πρόσφατα). Αν το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 70% του γενικού πληθυσμού, τότε θα υπάρξουν κρούσματα, αλλά δεν θα είναι τόσα ώστε να προκαλέσουν ένα κύμα του επιπέδου που ήδη έχουμε βιώσει. Μιλάμε λοιπόν για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ αφενός της προσπάθειας εμβολιασμού και παράλληλης λήψης μέτρων ατομικής προστασίας και αφετέρου της δυνατότητας της Δέλτα να διασπαρεί.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι ήδη εκθετικός. Όπως ήδη έχω αναφέρει, αν η χώρα μας δεν καταφέρει άμεσα μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να εμβολιάσει τουλάχιστον άλλα 2 εκατομμύρια ανθρώπους, παράλληλα με επαναφορά υποχρεωτικής Χρήσης μέτρων ατομικής προστασίας, μαζί με συλλογική χρήση μέτρων εξ αποστάσεως εργασίας και αποφυγής συνωστισμού εντός κλειστών χωρών, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε αριθμό κρουσμάτων αντίστοιχο του αριθμού των κρουσμάτων του – αντιμετωπίσαμε στις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου κύματος. Ο φόβος μου είναι ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο.
Για τον λόγο αυτόν νομίζω ότι θα πρέπει και το ειδικό επίδομα που προσφέρεται στους νέους να δοθεί 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δηλαδή 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση). Ταυτόχρονα, πρέπει να ενθαρρυνθούν όλοι οι νέοι μας αλλά και ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός να αναβάλουν εκδηλώσεις ή ακόμα και διακοπές που θα τους φέρουν σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων μέχρι να εμβολιαστούν πλήρως.
Η αρχική εκτίμηση πριν από την εμφάνιση της Δέλτα ήταν ότι θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Τα χαρακτηριστικά όμως του στελέχους Δέλτα έχουν οδηγήσει τη μεγαλύτερη ομάδα των επιστημόνων και μάλιστα των επιδημιολόγων να εκτιμά ότι θα απαιτηθεί ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνητή (μέσω του εμβολιασμού), για το 80% του συνολικού πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή έχουμε επιτύχει να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 35% του γενικού πληθυσμού. Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να εμβολιαστεί και ένα σημαντικό μέρος των παιδιών μεταξύ 12 έως 18 ετών, τα οποία φαίνεται ότι προσβάλλονται με σοβαρότερη από ό,τι συνήθως νόσο και συχνότερα. Όσον αφορά τη χώρα μας, που φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολο να εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό των εφήβων, θα πρέπει να υπάρξει πολύ συστηματική προσπάθεια να εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού άνω των 50 ετών, οι οποίοι και θα διατρέξουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν επικρατήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη στη χώρα μας.
*καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής