Επιστολή Ελληνοαμερικανών βουλευτών στον ΟΗΕ για τα Βαρώσια

181

Με κοινή επιστολή τους χθες Δευτέρα, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο καλούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει απτά μέτρα εναντίον της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Τη διακομματική επιστολή προς τον Γ.Γ. υπογράφουν 19 βουλευτές.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους συμπροέδρους της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο, Καρόλιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκη, και στον ομογενή βουλευτή Κρις Πάππας.

Με την επιστολή τους οι Βουλευτές παροτρύνουν τον Γ.Γ. να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εξουσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διαχειρίζεται και να αποτρέπει την όποια επανεγκατάσταση στα Βαρώσια, να επιδιώκει την άμεση και πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσια και να εξετάσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Είτε οι Κύπριοι μιλούν ελληνικά είτε τουρκικά, σε όλους αξίζει ένα λαμπρό και ειρηνικό μέλλον ως ένας κυπριακός λαός απαλλαγμένος από τους τεχνητούς διχασμούς που τους επιβάλλει η Τουρκία, συμπληρώνουν οι Βουλευτές. Κατά τον Οκτώβριο του 2020, οι τουρκικές αρχές γνωστοποίησαν τη πρόθεσή τους να ανοίξουν μονομερώς τα Βαρώσια.

Στις 6 Οκτωβρίου 2020, ο Γ.Γ. ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογραμμίζοντας την «ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και υπονομεύστε την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών».

Οι Βουλευτές στην επιστολή τους υπενθυμίζουν στον Γ.Γ. ότι η δήλωσή του δεν εμπόδισε τον Πρόεδρο Ερτογάν να ανακοινώσει τον Ιούλιο, το άνοιγμα των Βαρωσίων. Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους και διαταράσσουν τη νόμιμη επιστροφή περιουσίας στις οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τα Βαρώσια κατά την εισβολή του 1974. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ορίζουν ότι τα Βαρώσια πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της UNFICYP μέχρι να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους. Όλες αυτές οι παράμετροι έχουν παραβιαστεί, αναφέρουν οι βουλευτές. Το ψήφισμα 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Ιανουάριο 2021, το PRST 2021/13 στις 23 Ιουλίου και το πιο πρόσφατο ψήφισμα 2587 του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 29 Ιουλίου επιβεβαίωσαν σαφώς και με συνέπεια αυτές τις θέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυπριακές κοινότητες σε όλο τον κόσμο δικαίως καταδίκασαν αυτήν την παράνομη ενέργεια. Ως μέλη της Ομάδας του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα, οι Βουλευτές δηλώνουν απογοητευμένοι και ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να αναζητήσουν μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επαναλαμβάνουν την καταδίκη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια και ζητούν τη συμβολή των Γερουσιαστών για πολυμερείς κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των προτροπών της διεθνούς κοινότητας.

Χαιρετίζουν, επίσης, την καταδίκη εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητούν να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μείνουν στα λόγια εάν συνεχίσουν να παραβιάζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα την εξέταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τα Βαρώσια, τα οποία έχουν προταθεί εδώ και καιρό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», αναφέρουν οι Βουλευτές.

Κλείνοντας την επιστολή τους, αναφέρουν ότι ως μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας θα συνεχίσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου