Πλημμυρίς και Άμπωτις… Του Πάνου Ευαγγελόπουλου

253

Η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα υπό την έποψιν της θεωρίας των οικονομικών κύκλων

Του Πάνου Ευαγγελόπουλου*

Τα είκοσι πέτρινα χρόνια της Γερμανίας του Μεσοπολέμου στο επισυναπτόμενο διπλό διάγραμμα.

Υπερπληθωρισμός με την εμφάνιση του Χίτλερ και την φυλάκιση του, νομισματική μεταρρύθμιση του 1923, ακολούθησε αποπληθωρισμός που εξελίχτηκε σε αντιπληθωρισμό, με κατάληξη την ανεργία στο 30% και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Στην Ελλάδα όμως πια έχουμε ξεχάσει τον πληθωρισμό. Δεν θυμόμαστε ούτε αυτόν της δεκαετίας του 1980, ούτε τον προγενέστερο του 1970 που σε λίγους μήνες οι τιμές είχαν ξεφύγει τελείως…

Στην Γερμανία όμως τον θυμούνται ακόμη και ας ήταν η τελευταία πληθωριστική δεκαετία τους, το πολύ μακρινό 1920.

Οι Γερμανοί το 2008 εναντιώθηκαν στην νομισματική χαλάρωση αλλά το 2012 με την Πανευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους την αποδέχθηκαν.

Έτσι λοιπόν οι Γερμανοί οχυρώθηκαν στο τελευταίο προπύργιο τους, την δημοσιονομική πειθαρχία που όμως κατελύθη, εξ αιτίας της Πανδημίας.

Μπορεί να είναι μια διαδικασία πλημμυρίδος γεγονότων.

Νομισματική Επέκταση, Δημοσιονομική Χαλάρωση, Βραδεία Αποκατάσταση της Εφοδιαστικής Αλυσίδος, Αύξηση όλων των Πηγών Ενέργειας ταυτόχρονα, πετρέλαιο, αέριο, τιμές διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στα ύψη και την, ούτως ή άλλως, ακριβή ηλεκτρική ενέργεια.

Το μόνο που μένει είναι να βληθεί και το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε μια οικονομική συγχορδία που θα τραγουδά “Η Άμπωτις να μην εμφανισθεί ουδέποτε”!!!

Αλλά δεν υπάρχουν οικονομικοί κύκλοι χωρίς την άμπωτιν και οι αμπώτιδες ξαφνιάζουν με το κατακάθι, τα απορρίμματα και τα ξόανα που αφήνουν όταν τα ύδατα αποσυρθούν και τότε αλήθεια ποιος πρώτος να φυλαχθεί που η οικονομική παλίρροια ήταν, για μια ακόμη φορά, πιο βίαιη από ποτέ…

Όμως μέχρι τότε έχουμε χρόνο να παρασκευασθούμε, ικανώς και επαρκώς, με αξιοποίηση των τρεχόντων πόρων της πλημμυρίδος και εκτίναξη των επενδυτικών μας πρωτοβουλιών και προσπαθειών, με σώφρονα και στιβαρή ηγεσία, αταλάντευτοι και με σταθερή πυξίδα, μακριά από την ρότα αυτών που μας ναυάγησαν το 2015, με ευφάνταστες θεωρίες και έωλους ισχυρισμούς, ενώ επαίρονταν ότι κυβερνούσαν τα κύματα και έκαναν τάχα μου τις παντοδύναμες αγορές να χορεύουν με τις δικές τους ερασιτεχνικές και ανόητες κραυγές.

*Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου