Η εξωστρέφεια είναι τρόπος σκέψης… Του Κώστα Φραγκογιάννη

276

Του Κώστα Φραγκογιάννη*

«Δημιουργούμε την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε, γιατί επιδιώκουμε μια εξωστρεφή χώρα, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας». Η φράση αυτή περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού οράματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα Ελλάδα και αποτελεί το δικό μου μεγάλο προσωπικό στοίχημα.

Η οικονομική διπλωματία λοιπόν, μετά το πρώτο προεδρικό διάταγμα του Ιουλίου 2019 έχει πλέον αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί σε έναν ενιαίο φορέα άσκησης εξωστρέφειας. Χάρη στη γενναία απόφαση του Πρωθυπουργού και τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών, η μεταφορά όλων των διεθνών οικονομικών σχέσεων στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών με νέο Οργανισμό, ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Αποτέλεσμα; Σε τρεις πυλώνες: 1) Σημαντικότατη αύξηση εξαγωγών, 2) Αύξηση Ξένων Επενδύσεων και Προωθητικών Δράσεων και 3) Θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Η μεγάλη λοιπόν εικόνα της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας είναι η εξής: Ασκηση διμερών οικονομικών σχέσεων εστιασμένων σε δεκάδες χώρες με ιδιαίτερη έμφαση στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους. Παρά την πανδημία, 27 αποστολές στο εξωτερικό, και ταυτόχρονη άσκηση πολυμερών σχέσεων με πληθώρα διεθνών οργανισμών. Στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ, action plan με τη Γερμανία, δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας, υλοποίηση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, υποστήριξη των σχέσεών μας με όλες τις χώρες των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της επωφελούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής τους πορείας. Άνοιγμα νέων προοπτικών με χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και η μακρινή Ιαπωνία και Ινδία. Προβολή της νέας Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληττόμενες χώρες της περιοχής μας, και μέσω αποστολής εμβολίων σε δεκάδες χώρες που είχαν ανάγκη.

Μόνο το 1ο επτάμηνο 2021 (κατά την ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%. Και αν αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή (μια και αυτά επηρεάζουν σημαντικά τα στατιστικά στοιχεία), η αύξηση παραμένει υψηλή, στο 18,1%.

Η εξωστρέφεια μιας χώρας συναρτάται όμως και από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Το πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Το Enterprise Greece προώθησε 24 μεγάλες επενδύσεις προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 3.305 θέσεις εργασίας.

Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέψουμε και την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Προχωρήσαμε σε επενδυτικές συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν την Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες, τουριστικά έργα περιβαλλοντικής υπόστασης είναι στην κορυφή του καταλόγου με το smart and sustainable project της Αστυπάλαιας να γίνεται φάρος καινοτομίας και ανάδειξης της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Πιστεύω ότι πάνω απ’ όλα όμως η εξωστρέφεια είναι και «τρόπος σκέψης». Είναι να ανοίγεις τα φτερά σου, σε νέους τόπους με νέους τρόπους, σε νέες αγορές με νέες συνήθειες, σε άλλους πολιτισμούς, και νέες συνθήκες, στο νέο, το άγνωστο, το προκλητικό, το διαφορετικό, το μελλοντικό. Είναι να βάζεις τον πήχη λίγο πιο ψηλά, να ξεπερνάς τον εαυτό σου, τις δυνατότητές σου, να γίνεσαι καλύτερος, μεγαλύτερος, και τελικά πιο χρήσιμος σε εσένα και την κοινωνία. Εξωστρέφεια, είναι να βγαίνεις έξω από τα όρια της χώρας, αλλά και από τα όρια που το ίδιο το μυαλό μας έχει επιβάλει.

Η Ελλάδα βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά. Κοιτάζει, όμως, και μακριά. Μια μικρή χώρα με αντιστρόφως ανάλογα μεγάλο βλέμμα σε όλη την οικουμένη!

*υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια