Η διακοπή λειτουργίας του Facebook είναι πρόβα για χειρότερα μπλακάουτ στο διαδίκτυο

285

Η τύχη δεν φαίνεται να θέλει καθόλου τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον τελευταίο καιρό. Το αφεντικό του Facebook θέλει να μετατρέψει το δισδιάστατο διαδίκτυο σε ένα metaverse όπου «αντί να βλέπετε μόνο περιεχόμενο, είστε μέσα σε αυτό», σύμφωνα με μια συνέντευξη στο Verge. Όμως, στον απόηχο μιας έκθεσης κάποιων δυσάρεστων εσωτερικών εγγράφων που παρείχε μια πληροφοριοδότης που πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ολόκληρη η εταιρεία του σκοτείνιασε στις δισδιάστατες οθόνες.

Τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram, καθώς και η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, κατέρρευσαν για ώρες τη Δευτέρα. Είναι εύκολο να απορρίψετε τους φορείς της εταιρείας που χρηματοδοτούνται από διαφημίσεις ύψους 920 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως οχήματα για προβολή εικόνων γάτων και selfies. Αλλά πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, βασίζονται στο WhatsApp ως κύριο μέσο επικοινωνίας. Και το Facebook είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ορισμένες επιχειρήσεις προσεγγίζουν πελάτες. Οπότε η διακοπή των υπηρεσιών έχει τη σημασία της.

Προκαλεί κάθε είδους ερωτήματα, όπως το πώς – σύμφωνα με τον ιστότοπο Krebs on Security – κάποιος μέσα στο Facebook διέγραψε βασικά δεδομένα που βοηθούν τους υπολογιστές να βρουν τους προορισμούς της εταιρείας στο διαδίκτυο. Φέρνει επίσης σε έντονη εστίαση το πόσο χαλαρά είναι ρυθμισμένος ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου.

Αυτός είναι ένας παράγοντας για την ταχεία ανάπτυξη του διαδικτύου και την αυξανόμενη χρησιμότητα του σε τομείς από την αποστολή μηνυμάτων έως τη χρηματοδότηση και τον αυτοματισμό του σπιτιού. Αλλά είναι επίσης αυτό που προκάλεσε τη Φράνσις Χάουγκεν, πρώην υπάλληλο του Facebook, να παράσχει έγγραφα στη Wall Street Journal και να μιλήσει σε ακρόαση της Γερουσίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Θα ζητήσει από τους νομοθέτες να ρυθμίσουν το Facebook εν μέρει επειδή οι πιέσεις που υφίστανται σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό σε κορίτσια στην εφηβεία.

Ο χρόνος διακοπής λειτουργίας του Facebook εγείρει το ερώτημα εάν αυτό και άλλοι γίγαντες του Διαδικτύου είναι αρκετά σημαντικοί ώστε να ρυθμιστούν περισσότερο σαν δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ακριβώς όπως ορισμένες τράπεζες θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ίσως κάποια από αυτά που κάνουν αυτές τις εταιρίες όπως το Facebook, η Google που ανήκει στην Alphabet και τα μεγαθήρια των υπηρεσιών cloud όπως οι Amazon.com και Microsoft έχουν γίνει κρίσιμα για τη λειτουργία της οικονομίας. Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες εξετάζουν επίσης εάν οι δραστηριότητές τους ενδέχεται να είναι αντι-ανταγωνιστικές.

Για πολλούς ανθρώπους, μία ή δύο ημέρες εκτός Facebook δεν είναι δα και σπουδαία υπόθεση. Αλλά μια παρόμοια βλάβη σε έναν τεράστιο πάροχο υπηρεσιών cloud θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένο πρόβλημα, όπως είχαν δείξει στο παρελθόν μικρότερες διακοπές. Το διαδίκτυο είναι ένα συνονθύλευμα βέλτιστων προσπαθειών, και συχνά υπηρεσιών με στόχο το κέρδος. Μερικές από αυτές μπορεί πλέον να είναι πολύ ζωτικές για να αποτύχουν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Πηγή: ot.gr