Το υψηλό κόστος μιας απρόβλεπτης Τουρκίας… Του Marc Pierini

244

Του Marc Pierini*

Το 2019-2020, η ηγεσία της Τουρκίας ξεκίνησε μια σειρά εξωτερικών πολιτικών και στρατιωτικών πρωτοβουλιών. Εκτός από τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας, χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας στο Μπακού, οι πρωτοβουλίες δεν απέδωσαν πολύ.

Αντ ‘αυτού-από τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη έως το αδιέξοδο στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και την προσπάθεια να οδηγήσει απελπισμένους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα-η Άγκυρα κατέληξε πιο διπλωματικά από ποτέ στη δεκαεννιάχρονη διακυβέρνηση της Δικαιοσύνης και Αναπτυξιακό Κόμμα (AKP).

Ευτυχώς, το 2021 ήταν πιο ήσυχο.

Στο εσωτερικό, η οικονομία είναι ασταθής, η δικαστική εξουσία είναι πολιτικοποιημένη και η ηγεσία αποστασιοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης σε θέματα κράτους δικαίου. Συμπληρωματικά, τα πυραυλικά συστήματα S-400 ρωσικής κατασκευής έχουν γίνει το επιχείρημα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα σχόλια αφθονούν. Ορισμένοι Τούρκοι παρατηρητές έχουν βρει μια απλή εξήγηση σε αυτό το πολυδιάστατο χάος: την επίδειξη του «τέλους μιας εποχής» και μια σαφή μετάβαση σε μια πολιτική μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις επόμενες εκλογές.

Εδώ είναι μια κάπως διαφορετική άποψη: η μελλοντική κατεύθυνση της Τουρκίας εξαρτάται από τα πολιτικά της κόμματα και από τους ψηφοφόρους της. Η ευσεβής σκέψη μπορεί να μην βοηθήσει πολύ, αλλά η δημοκρατική ανθεκτικότητα μπορεί να είναι αρκετή εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συμπεριφέρονται ορθολογικά και οι ψηφοφόροι εμφανίζονται σε αριθμούς.

Αφήνοντας στην άκρη το τέλος της εποχής έναντι της ίδιας συζήτησης, φαίνεται ότι μετά τον επόμενο γύρο των εκλογών, η ηγεσία της Τουρκίας θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τέσσερα βασικά: την πολιτική αρχιτεκτονική, το κράτος δικαίου, την οικονομία, και άμυνα.

Ακόμη και αν ο φόβος μιας εκλογικής απώλειας ωθήσει την ηγεσία να παραλείψει τις εκλογές, η Τουρκία θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τα ίδια θέματα.

Πρώτον, η κατάσταση της πολιτικής αρχιτεκτονικής.

Ο λαός της Τουρκίας λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εκλογές και πολλοί αμφιβάλλουν τώρα για τα οφέλη ενός υπερπροεδρικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οργανώνονται καλύτερα. Οι πολιτικές συζητήσεις τους επικεντρώνονται τώρα στην επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα και στον τρόπο δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας προς αυτόν τον σκοπό.

Μέχρι στιγμής, οι εκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά αρνητικά αποτελέσματα για τη συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος AKP-Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) και για τον ίδιο τον πρόεδρο, αφήνοντάς τους μια δυσάρεστη προοπτική. Η συμμαχία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ματαιώσει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου και ενδεχομένως απαγόρευσης του κόμματος με έδρα το Κούρδο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

Ωστόσο, για να εμπιστευτούμε τις δημοσκοπήσεις, η μαζική υστέρηση της κυβερνητικής συμμαχίας πίσω από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποκατασταθεί με το είδος των οριακών ρυθμίσεων που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες ψηφοφορίες, όπως το κλείσιμο των ψηφοφοριών για λόγους ασφαλείας, ευκαιριακές διακοπές ρεύματος κατά την καταμέτρηση των ψήφων και την πλήρη απόρριψη καταγγελίες απάτης που κατατέθηκαν στο Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά, η πρόκληση για την ηγεσία είναι πραγματική.

Το δεύτερο είναι το ζήτημα του κράτους δικαίου.

Οι πολίτες της Τουρκίας τρέφονται συνεχώς με κραυγαλέα ψέματα – όπως γερμανική και γαλλική ιθαγένεια που κάνουν ουρά για φαγητό – και αντιμετωπίζουν τη μοχθηρία των πρώην γκιουλενιστών συμμάχων του AKP και της κοινωνίας των πολιτών, όπως συμβαίνει με την παρωδία της δικαιοσύνης εναντίον του Osman Kavala.

Για τους Δυτικούς παρατηρητές, μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί ένδειξη πολιτικής αδυναμίας. Αλλά σε μια αυτοκρατορία που αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, ο εκφοβισμός παραμένει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό εργαλείο. Η ηγεσία της Τουρκίας αγνόησε μέχρι στιγμής τις καταδίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος.

Η αναφορά ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Το τρίτο στοιχείο είναι η οικονομία.

Η οικονομία της Τουρκίας βασίζεται σε εξαγωγές που κερδίζουν σκληρά νομίσματα, ισχυρό τουρισμό και τεράστιες άμεσες ξένες επενδύσεις, τα οποία απαιτούν εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της χώρας καθώς και το κράτος δικαίου.

Δυστυχώς, μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η Τουρκία ξεχωρίζει από την παράλογη πολιτική επιτοκίων της ηγεσίας της. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να χρεώνουν τόκους και ότι τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν χαμηλό πληθωρισμό. Αυτή η νομισματική πολιτική, που επιβλήθηκε από τον αρχηγό του κράτους καθώς και οι συναφείς διορισμοί διοικητών κεντρικών τραπεζών, υπονομεύει τις ίδιες τις αγορές από τις οποίες εξαρτάται η οικονομία της χώρας για την επιβίωση και την ευημερία της.

Σε αυτήν την ακατανόητη κατάσταση, πρέπει να προσθέσετε τις συνέπειες της διαφθοράς, την πολιτική των «τρελών έργων» και την επαναλαμβανόμενη επίκληση θεωριών συνωμοσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τους επενδυτές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυξάνει τη δυσαρέσκεια της εργατικής τάξης για τον πραγματικό πληθωρισμό, τη μαζική ανεργία και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Η εξάλειψη της Τουρκίας από αυτήν την παράλογη κατάσταση θα εξαρτηθεί από την ηγεσία.

Τέλος, το θέμα της άμυνας.

Η Τουρκία χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία ως σφήνα εναντίον του ΝΑΤΟ, καταλήγοντας σε μια κατάσταση αμοιβαία επωφελής για το Κρεμλίνο και αδιέξοδο για την Άγκυρα. Το τρέχον αδιέξοδο στα πυραυλικά συστήματα S-400 που παραδόθηκαν το 2019 απειλεί σαφώς το μέλλον της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, οι δηλώσεις πολιτικής που προέρχονται από την ηγεσία στην Άγκυρα δείχνουν μεγάλες ασυνέπειες μεταξύ της συνέχισης των αμυντικών συμβάσεων με τη Ρωσία και των πρόσθετων αγορών αμερικανικών αεροσκαφών και εξοπλισμού.

Η ηγεσία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του επόμενου κοινοβουλευτικού σώματος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το προφανές γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική «έχει ένα πόδι και στα δύο στρατόπεδα» δεν δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον για τη χώρα. Αυτή η αμφιθυμία μπορεί είτε να διαιωνιστεί με υψηλό κίνδυνο είτε να αποσαφηνιστεί στην τιμή των επίπονων επιλογών.

Η αναστάτωση με την τρέχουσα πολιτική συνεπάγεται επίσης κινδύνους για το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, καθώς αναπόφευκτα οδηγεί σε κέρδη από τη Ρωσία. Ένα ασθενέστερο ΝΑΤΟ και μια πιο αδύναμη ΕΕ μπορεί να φαίνονται ελκυστικά για την τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας για εκλογικούς και προσωπικούς λόγους, αλλά και τα δύο αντιπροσωπεύουν επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον της χώρας.

Αντιμέτωποι με πολύ απρόβλεπτο, οι δυτικές δυνάμεις είναι πιθανό να καθίσουν στο φράχτη μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Μαζί, το μέλλον της Τουρκίας είναι γεμάτο αβεβαιότητες και ασυνέπειες. Η πολιτική συζήτηση ενόψει των εκλογών θα είναι έντονη. Για πρώτη φορά από το 2002, όταν το AKP του Ερντογάν παραλήφθηκε στην εξουσία, το βάρος θα πέσει στα πολιτικά κόμματα και τους ψηφοφόρους της χώρας.

*επισκέπτης μελετητής στο Carnegie Europe, όπου η έρευνά του επικεντρώνεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία από ευρωπαϊκή σκοπιά

Πηγή : carnegieeurope.eu