Η Γέλεν «τραβά το χαλί» στην Γκεοργκίεβα… Του Γιώργου Κανελλόπουλου

268

Παιχνίδια με φόντο το ΔΝΤ

Του Γιώργου Κανελλόπουλου

Σε νέα – όχι και τόσο καλή – εποχή έχουν περάσει όπως όλα δείχνουν οι σχέσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με τις ΗΠΑ να φαίνεται ότι δεν στηρίζουν πλέον δημοσίως την επικεφαλής του ΔΝΤ. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί εικασίες ότι μπορεί να κινδυνεύει η θέση της τελευταίας στο Ταμείο. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς επίκειται η ετήσια συνάντηση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Φαίνεται ότι τα παιχνίδια εξουσίας στα κορυφαία ιδρύματα και θεσμούς καλά κρατούν.

Εδώ και μερικές ημέρες που η Γκεορ γκίεβα κατηγορήθηκε ότι επενέβη παράτυπα για να αλλάξει η θέση της Κίνας σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας όταν η ίδια ήταν επικεφαλής εκεί, η Γέλεν έχει σταματήσει να απαντάει στα τηλεφωνήματά της σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Εκθεση της νομικής εταιρείας Wilmerhale, που έγινε κατά παραγγελία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει ότι η Γκεοργκίεβα που ανέλαβε τα ηνία του ΔΝΤ το 2019 είχε πιέσει προσωπικό να ανεβάσει πιο ψηλά την κατάταξη της Κίνας στην έκθεση Doing Business της τράπεζας.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα και τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τα ιδρύματα αυτά τις καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Μέχρι τώρα η Γκεοργκίεβα είχε εύκολη πρόσβαση στη Γέλεν, λένε οι πηγές του Bloomberg. Το Ταμείο πραγματοποιεί δική του έρευνα για την υπόθεση που είναι σε εξέλιξη.

Η Γέλεν φαίνεται μάλιστα να δέχεται πιέσεις για το θέμα του ΔΝΤ και από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Γκεοργκίεβα από την πλευρά της αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει ασκήσει έντονη κριτική στην έκθεση σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της στην υπόθεση. Αναφέρει ότι η έκθεση περιείχε «θεμελιώδη λάθη» όπως τα χαρακτήρισε και πως χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα. Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατατάχθηκε στην 78η θέση, την ίδια θέση με το προηγούμενο έτος.

Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ. Η Γκεοργκίεβα έχει βρει ως σύμμαχο και τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, που είναι καθηγητής στο Columbia University, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος στο ΔΝΤ.

Ο Στίγκλιτς αναφέρει ότι έχοντας διαβάσει την έκθεση WilmerHale, έχοντας μιλήσει απευθείας με βασικούς εμπλεκόμενους ανθρώπους και γνωρίζοντας την όλη διαδικασία, η έρευνα φαίνεται ότι έχει άλλο στόχο. Αναφέρει πως «το πραγματικό σκάνδαλο είναι η ίδια η έκθεση WilmerHale, συμπεριλαμβανομένου του πώς ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, γλιτώνει αλώβητος. Η έκθεση σημειώνει ένα άλλο επεισόδιο- μια προσπάθεια αναβάθμισης της Σαουδικής Αραβίας στον δείκτη Doing Business του 2020 – αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία της Τράπεζας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που συνέβη. Ο Μάλπας θα πήγαινε στη Σαουδική Αραβία για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του με βάση το Doing Business, μόλις έναν χρόνο αφότου οι αξιωματούχοι ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας δολοφόνησαν και διαμέλισαν τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρει ο Στίγκλιτς.

Ο ίδιος προσθέτει τη διάσταση ότι κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που πήρε το ΔΝΤ υπό την ηγεσία της Γκεοργκίεβα. Όπως λέει, «κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να μην ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Σε ορισμένους δεν αρέσει η προοδευτική στροφή, με λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη», αναφέρει με νόημα και καταλήγει ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται το σταθερό χέρι της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ».