Το πράσινο μέλλον πλησιάζει όλο και περισσότερο… Της Βούλας Τσέτση

475

Της Βούλας Τσέτση*

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 ήταν ιστορικές για πολλούς λόγους: Η Angela Merkel όχι μόνο έπαυσε να κατέχει ηγετική θέση μετά από 16 χρόνια στην κορυφή της χώρας, αλλά και στις εκλογές, για πρώτη φορά, τέθηκε υποψηφιότητα από τους «Πράσινους» για την καγκελαρία. Η επικεφαλής του π Πράσινου Κόμματος και υποψήφια Annalen Baerbock δεν έγινε μεν η πρώτη καγκελάριος των Γερμανών Πρασίνων, αλλά η υποψηφιότητά της δείχνει πού βρίσκονται σήμερα τα πράσινα κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος πολιτικός παράγοντας που αξίζει εμπιστοσύνη. Κατέδειξε παράλληλα ότι μπορούν να συνδιοικούν ή ακόμη και να ηγούνται ευρωπαϊκών χωρών, προωθώντας την πραγματική αλλαγή! Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ σύντομα στη Γερμανία, το Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εθνικές κυβερνήσεις, κάνοντας τη διαφορά για ένα πράσινο και κοινωνικό μέλλον. Θα ήθελα να επιμείνω στο γεγονός αυτό διότι ο πυρήνας αυτών των πολιτικών κομμάτων παραμένει η οικολογική μετάβαση, που βασίζεται στην κοινωνική, στη φορολογική δικαιοσύνη και σε αυτή της δημόσιας υγείας, καθώς και στον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πόλεις, όπως η Λυών, το Στρασβούργο, το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, η Βόννη, η Βουδαπέστη, η Ζαγκαμπρία ή οι Πράσινοι δήμαρχοι της Στουτγάρδης, δείχνουν ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερη διαβίωση, με σωστή δημόσια υγεία των πολιτών. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ισχυρή Ομάδα των Πρασίνων αγωνίζεται επιτυχώς για μια πιο φιλόδοξη προστασία του κλίματος, τις ευρωπαϊκές επενδύσεις για κοινωνική και πράσινη πρόοδο σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και για το κράτος δικαίου. Εδώ ξεκίνησε το πράσινο μέλλον! Αληθεύει ωστόσο ότι το πρόσφατο πράσινο κύμα της πολιτικής επιτυχίας δεν έχει φτάσει σε όλα τα μέρη της Ευρώπης στον ίδιο βαθμό. Αντιθέτως. Ενώ υπάρχουν σημάδια ελπίδας και μεμονωμένων επιτυχιών, τα πράσινα κόμματα στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή στην Ιταλία εξακολουθούν να μη βρίσκουν ακόμη έδαφος. Ωστόσο, οι δυνατότητες και οι προοπτικές επιτυχημένων πράσινων ιδεών και κομμάτων στη Νότια Ευρώπη είναι τεράστιες. Οι πολίτες εδώ και πολύ καιρό αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί των σημερινών πολιτικών κομμάτων, οι οποίες οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο σε πολλά επίπεδα. Αναζητούν ελπίδες και προοπτικές, θέτοντας τέλος στις πολιτικές του παρελθόντος, που έχουν δημιουργήσει μια κλιματική και κοινωνική κρίση. Σκεφτείτε μόνο το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, που αγγίζει σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους. Η ξηρασία, οι πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν την υγεία και τους όρους διαβίωσης των ανθρώπων, έχοντας προκαλέσει και πολλούς θανάτους. Επίσης, οι κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής καταστροφής θα πλήξουν αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν ήδη «χτυπηθεί» δυσανάλογα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα πράσινα κόμματα υποστηρίζουν απαντήσεις δίχως αποκλεισμούς, οι οποίες δεν αφήνουν κανέναν πίσω, με μια πολιτική που δεν είναι σχεδιασμένη για τους ΟΙΚΟνομικά ισχυρούς και τους προνομιούχους. Αγωνιζόμαστε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όσον αφορά τις κοινές επενδύσεις στο μέλλον μας, αλλά και σχετικά με την ευρωπαϊκή ευθύνη για την αξιοπρεπή μεταχείριση των προσφύγων και τον σεβασμό των Οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για να διευρυνθεί η πολιτική στήριξη για την πράσινη πολιτική μας προσφορά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του κοινωνικού κινήματος, των νέων επιχειρηματιών και πολλών άλλων και να πείσουμε ότι τα πράσινα κόμματα είναι ο αξιόπιστος εταίρος τους για την αλλαγή. Μπορούν να υλοποιήσουν όσα πιστεύουν και υπόσχονται: Ένα κοινωνικό και πράσινο μετασχηματισμό για τον Νότο. Θα βοηθήσουμε να αλλάξει και να αναπτυχθεί μια πραγματική προοπτική για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.

*μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και γραμματέας της Ευρωομάδας των Πρασίνων/EFA