Η Κάθοδος των… 7… Του Κώστα Πάντζιου

305

Του Κώστα Πάντζιου

Η «Κάθοδος των 7» στο ΚΙΝΑΛ, μπορεί να μας θυμίζει πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι η φιλοπρωτία, ως κύριο χαρακτηριστικό του Έλληνα πολίτη, κάτι το οποίο είναι προσόν, χωρίς καμιά αμφιβολία. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να επικρίνει ένα κόμμα, γιατί έχει πολλούς υποψηφίους για την αρχηγία του, κάτι το οποίο είναι σίγουρα απόδειξη δημοκρατικότητας. Το μόνο που κάποιος ίσως να θυμηθεί, είναι η λαϊκή σοφία που μιλάει με τη ρήση «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει».

Επομένως, το θέμα είναι τι θα γίνει με το ΚΙΝΑΛ, τι θα γίνει γενικά με τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί, αφού είναι βέβαιο ότι κομματικά χρειάζεται ένας φορέας που θα βρίσκεται και θα δραστηριοποιείται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όμως, για να εκπροσωπήσει ένας κομματικός φορέας τους ψηφοφόρους που δεν θέλουν να ψηφίσουν τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει πρώτα αυτός ο κομματικός φορέας να επιβιώσει. Και νομίζουμε ότι με τις νέες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο κίνδυνος διάλυσής του δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται. Και αυτό διότι: Πρώτον, γιατί ο ένας εκ των υποψηφίων αρχηγών, δηλαδή ο κ. Α. Λοβέρδος, το ξεκαθάρισε ότι αν εκλεγεί, θα καταργήσει το ΚΙΝΑΛ και θα ξαναονομάσει το κόμμα αυτό ΠΑΣΟΚ. Έχουμε προφανώς εδώ εν όψει ένα επικίνδυνο πολιτικό ρετρό. Εξάλλου, ο υποψήφιος αρχηγός κ. Γ. Παπανδρέου, ομιλεί για μία «Νέα Αλλαγή», σε ένα κόμμα που ονομάζεται ΚΙΝΑΛ και σημαίνει «Κίνημα Αλλαγής». Δεύτερον, αν δεχτούμε ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η «Αλλαγή» της δεκαετίας του 1981, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε πρέπει να συνυπολογίσουμε και την χρεωκοπία της χώρας, για την οποία τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι κατ’ εξοχήν ευθύνεται το κόμμα αυτό, η δε αναγγελία της χρεωκοπίας ανακοινώθηκε το 2010 από τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και σημερινό υποψήφιο Πρόεδρο του κόμματος, που κατεβαίνει με το σύνθημα «Νέα Αλλαγή». Τρίτον, έτσι όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, πρέπει επειγόντως να ερευνηθεί από τους 7 υποψηφίους, σημασιολογικά, η λέξη «Αλλαγή», αλλά και το τι σημαίνει πολιτικά και κομματικά, αλλιώς έτσι αορίστως που χρησιμοποιήθηκε ως τώρα, δηλαδή από το 2015 συγκεκριμένα, δεν σημαίνει τίποτα και κακώς χρησιμοποιείται ως σύνθημα. Τέταρτον, είναι τόσο εκτός πραγματικότητας η λέξη «αλλαγή», ώστε δεν αποκλείεται νικητής της αναμέτρησης να είναι ο κ. Α. Λοβέρδος, που μιλάει για ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως για ξανασερβίρισμα της επίμαχης λέξης «αλλαγή», η οποία λέξη υπήρξε –ούτως ή άλλως– βασικό συστατικό του τότε ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, εκτός του ότι σημαίνει επιστροφή στο απώτατο παρελθόν, δηλαδή στο πολιτικό τίποτε, με σύγχρονους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους, που πιστεύουμε ότι θα σημάνει καταποντισμό του κόμματος όταν στηθούν οι κάλπες.

Σύμφωνα με κάποιους πολιτικούς παρατηρητές, ενώ στην αρχή οι προβλέψεις σημείωναν νίκη του κ. Γ. Παπανδρέου κατά την αναμέτρηση, πολύ γρήγορα εδραιώνεται η πιθανότητα ότι ο κ. ΓΑΠ να μην εκλεγεί, ή ακόμη και να μην είναι στο δεύτερο γύρο, αφού το «χαρτί» του, ως προσώπου-συμβόλου της ενότητας, άρα και της επιβίωσης του μεσαίου αυτού κόμματος, το οποίο σήμερα ονομάζεται ΚΙΝΑΛ, δεν φαίνεται να λειτουργεί στην πολιτική πιάτσα και στην ελληνική κοινωνία.

Εν τούτοις, για να μην είμαστε και εντελώς απαισιόδοξοι και απόλυτοι, καλόν είναι να περιμένουμε την απόφαση των ψηφοφόρων στις 12 και 19 Δεκεμβρίου. Και τονίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα, ότι «και οι 7 θα είναι υπέροχοι», ενθυμούμενοι την θαυμάσια ταινία, γιατί η ίδια η Δημοκρατία δίνει το θεσμικό πλαίσιο για να είναι οι υποψήφιοι δημοκρατικοί και υπέροχοι!!!