Η Τουρκία παρασύρεται όλο και πιο βαθιά στη ρωσική τροχιά» εκτιμά ο τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ, θυμίζοντας πως «σαν περιφρονημένος εραστής, βαθιά προσβεβλημένος από την άρνηση του προέδρου Μπάιντεν να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρωσία, στις 29 Σεπτεμβρίου για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν».
Σε ανάλυσή του για το Ινστιτούτο Gatestone o Μπεκντίλ αναφέρει την άποψη του τούρκου πρώην βουλευτή Αϊκάν Ερντεμίρ ότι ο «τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να παίζει διαβρωτικό ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας και άλλες ευκαιρίες για τον Πούτιν ώστε να υπονομεύσει τη Βορειατλαντική Συμμαχία και τις αξίες της. Ο τούρκος δημοσιογράφος χαρακτηρίζει «παιδικά αφελείς» τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία αποτελεί «σημαντικό σύμμαχο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους». Ο Μπεκντίλ, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της Τουρκίας, που πρόσφατα απολύθηκε από την εφημερίδα «Χουριέτ», όπου εργαζόταν επί 29 χρόνια, λόγω των απόψεών του σχετικά με την πορεία της χώρας του, αντιτείνει ότι «η Τουρκία γίνεται όλο και πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας, όχι του ΝΑΤΟ». Μάλιστα τονίζει ότι οι «παραστρατιωτικές ομάδες της Τουρκίας στη Συρία είναι τα τζιχαντιστικά απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους».
Και συνεχίζει: «Στο Σότσι ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πούτιν μόνο με την παρουσία μεταφραστών, δηλαδή χωρίς την επίσημη αντιπροσωπεία, αψηφώντας κάθε διπλωματικό κανόνα. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν τη συνάντηση «χρήσιμη», χαμογέλασαν στις κάμερες και ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμες αμυντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, κινητήρων, υποβρυχίων και Διαστήματος. Επιπλέον, η Αγκυρα και η Μόσχα θα συζητήσουν τη ρωσική τεχνογνωσία και την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών για την Τουρκία, πέραν του πυρηνικού αντιδραστήρα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζεται ήδη στις ακτές της Μεσογείου. Ολος αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα αυξήσει περαιτέρω την εξάρτηση της συμμάχου Τουρκίας στο ΝΑΤΟ από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Αγκυρας»
«Η στροφή της Τουρκίας από τη Δύση γενικότερα συνεχίζεται αδιάκοπα» δήλωσε στο Gatestone Institute και ο Γιουτζίν Κόγκαν, αναλυτής άμυνας και ασφάλειας με έδρα την Τιφλίδα της Γεωργίας. «Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες της Τουρκίας: α) η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο· β) η πανδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο· γ) οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει φιλική έκπτωση στην Τουρκία· δ) οι αγορές όπλων έχουν αντίκτυπο σε μια ήδη εχθρική Γερουσία των ΗΠΑ».
OI S-400 ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ. Ο τούρκος πρώην βουλευτής Αϊκάν Ερντεμίρ θεωρεί ότι η στάση του Ερντογάν χρησιμεύει ως κλήση αφύπνισης στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Οι δηλώσεις του Ερντογάν για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία θα πρέπει να θέσουν σε επιφυλακή τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αναφέρουν την Τουρκία ως «ανεκτίμητο εταίρο» και «σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ» τον τελευταίο μήνα». Και συνεχίζει: «Η επιμονή του Ερντογάν για μια δεύτερη παρτίδα S-400 αντικατοπτρίζει την ατιμωρησία που νιώθει ο τούρκος πρόεδρος από τότε που προσφέρθηκε τον Ιούνιο να βοηθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά τη διάρκεια και μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Δεδομένου ότι η εξάρτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν από την κυβέρνηση Ερντογάν στο Αφγανιστάν περιορίζει σοβαρά την ικανότητα της Ουάσιγκτον να απωθήσει τις παραβάσεις της Αγκυρας, είναι απαραίτητη μια δικομματική δράση του Κογκρέσου για την ανοικοδόμηση της αποτροπής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έναντι των προκλήσεων που θέτουν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας».
Ο Ερντογάν, καταλήγει ο Μπεκντίλ, «προσπαθεί να κάνει την Τουρκία μοναδικό παράδειγμα πολιτικού οξύμωρου: Ενας «ανεκτίμητος» σύμμαχος του ΝΑΤΟ που διατηρεί ταυτόχρονα βαθιά στρατηγική και στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία. Δεν θα κάνει πίσω εκτός και αν δει ότι ο έρωτάς του με τη Ρωσία θα έχει τιμωρητικό κόστος».
Πηγή: in.gr