Έπαιρναν γραμμή από Άιντε – Φωτιές από τις αποκαλύψεις «Φ»

263

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζουν να πυροδοτούν οι αποκαλύψεις του «Φ» για τα όσα διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες μέρες στο Κραν Μοντάνα το 2017, όπου πραγματοποιείτο διάσκεψη για το Κυπριακό. Το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στον  «Φ» της Κυριακής ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό ως προς την ουσία και τους λόγους που τελικά οδήγησαν στο ναυάγιο της διάσκεψης. Μέσα από τα έγγραφα διασαφηνίζεται πλήρως η τουρκική θέση για μόνιμη παρανομή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και μάλιστα κατά μεγαλύτερο αριθμό των 650 στρατιωτικών που προνοούσε η Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προφασιζόμενος ότι αυτό αποτελεί θέση των Τουρκοκυπρίων αλλά και την ανάγκη παρουσίας στρατευμάτων εξαιτίας των γενικότερων πολιτικών συνθηκών στην περιοχή, δήλωνε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποχώρηση στρατευμάτων όπως ζητούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Προκλητικά μάλιστα ζητούσε παραχωρήσεις στα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τις αποκαλύψεις του «Φ» κλήθηκε να σχολιάσει χθες για πρώτη φορά ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, δηλώνοντας πως τα πρακτικά του Κραν Μοντάνα όπως δημοσιεύονται στον «Φιλελεύθερο» αναφέρονται στα πραγματικά γεγονότα και όχι σε μύθους και αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, «σε όσους καλοθελητές ήθελαν να τον παρακολουθούν και να τον ακούνε». Επέκρινε επίσης κάποιους ότι συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί.

Η αναφορά προς συγκεκριμένο αξιωματούχο είναι προφανές ότι αφορά τον τότε ειδικό απεσταλμένο Έσπεν Μπαρθ Άιντε τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί σε μεγάλο βαθμό προφανώς υπεύθυνο για τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Ο Πρόεδρος στις δηλώσεις του επιφυλάχθηκε να μιλήσει στο τέλος, διότι αντιλαμβάνεται ακολουθούν και άλλα πρακτικά για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, «τα πραγματικά γεγονότα και όχι οι μύθοι και τα αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σε όσους καλοθελητές ήθελαν να τον παρακολουθούν και να τον ακούνε».

Να σημειωθεί ότι το επόμενο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, όπως αναφέρεται και στο χθεσινό δημοσίευμα, θα αφορά τις κρίσιμες συζητήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με την τότε αξιωματούχο της ΕΕ, Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ένωσης, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

«Η πραγματικότητα ελέχθη κατ΄ επανάληψη από εμένα, αλλά, δυστυχώς, οργανωμένα κάποιοι φρόντισαν να επιρρίψουν ή να αφήνουν να νοηθεί ότι την ευθύνη έφερε η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι οι πραγματικοί έχοντες την ευθύνη που δεν ήταν άλλοι από την Τουρκία και τις αδιάλλακτες θέσεις που εξέφραζε», είπε ο Πρόεδρος.

Σε ερώτηση αν κάποιοι στοχευμένα θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα ήταν σαφέστατες, δηλαδή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και αντικατάσταση του με κάτι το οποίο θα ήταν αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

«Δεν υπάρχει σαφέστερη αναφορά από εκείνη της 4ης Ιουνίου, αλλά και των όσων αναφέρονται στο άτυπο έγγραφο. Εκείνοι που επέμεναν στις εγγυήσεις, εκείνοι που επέμεναν στην παρουσία στρατευμάτων και στη δημιουργία μάλιστα και στρατιωτικής Βάσης στην Κύπρο, εκείνοι απαλλάσσονται διότι ο Γενικός Γραμματέας από αβροφροσύνη ή για να κρατήσει με διπλωματικό τρόπο ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, θεώρησε ότι ήταν εποικοδομητική η στάση των εγγυητριών δυνάμεων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι και μια απλή ανάγνωση των θέσεων των δύο δυνάμεων, των δύο εκ των τριών αποδεικνύει ότι η Τουρκία επέμενε στη συνέχιση των εγγυήσεων, η Ελλάδα ήθελε κατάργηση των εγγυήσεων, θέλαμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επέμεναν στη μόνιμη παρουσία.

«Αυτή ήταν η εποικοδομητική στάση των εγγυητριών δυνάμεων. Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας σε άλλη παράγραφο της έκθεσης; Ότι, όλα σχεδόν τα θέματα εσωτερικής πτυχής, του τραπεζιού 2 όπως λεγόταν, είχαν σχεδόν συμφωνηθεί», ανέφερε.

Κατά τα άλλα, είπε, κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί αλλά βλάπτει.

«Δεν θέλω πέραν τούτου να σχολιάσω ούτε ομάδα δημοσιογράφων, δυστυχώς, που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο, όχι απλά να διαστρέψουν την αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να υποσκάψουν ακόμα και το κύρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ιστορία θα τους κρίνει και θα με κρίνει», είπε ο Πρόεδρος.

Α. Νεοφύτου: Το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρο

Για πρώτη φορά στο Κραν Μοντάνα μπήκε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση και το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος ο Τσαβούσογλου αλλά και Τ/κ ηγέτες, μετά το Κραν Μοντάνα, δήλωναν ξεκάθαρα πως απαιτούσαν τόσο την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, όσο και να έχουμε τρίτες χώρες ως ξένους εγγυητές.

«Θα επαναλάβω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού μπήκε στη σωστή του διάσταση το θέμα ασφάλειας, ήμουν και είμαι της άποψης, το ξεκαθάρισα και τις μέρες που είμαστε στο Κραν Μοντάνα αλλά και στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο ότι ”θα το γυρέφκουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε” το πλαίσιο του Γκουτέρες. Ήταν τόσο ξεκάθαρη η θέση του Γενικού Γραμματέα πως δεν νοείται κανονικό κράτος με ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα», ανέφερε.

ΑΚΕΛ: Διάσταση αφηγημάτων

Στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που επιρρίπτει την ευθύνη του ναυαγίου στους δύο ηγέτες παραπέμπει και πάλι το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, σχολιάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ» σημειώνει ότι υπάρχει προφανώς σοβαρή διάσταση ανάμεσα στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και στο αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι έγινε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. «Το κρίσιμο ερώτημα ένα είναι: Γιατί ο κ. Αναστασιάδης και η κυβερνητική παράταξη δεν αμφισβήτησαν τόσα χρόνια αυτή την Έκθεση;», σημείωνει. « Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν το έπραξαν αυτό, το αποτέλεσμα είναι ότι έκτοτε η διεθνής κοινότητα καθοδηγείται από μια Έκθεση του ΟΗΕ η οποία αποενοχοποιεί την κατοχική δύναμη κι επιμερίζει στις δύο κοινότητες την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό».

ΕΔΕΚ: Επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις

Οι αποκαλύψεις του παρασκηνίου του Κραν Μοντάνα επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις που είχε η ΕΔΕΚ αλλά και τους κινδύνους που ελλόχευαν για τους οποίους είχαμε προειδοποιήσει, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Η συνέχιση της αποκάλυψης του παρασκηνίου του Κραν Μοντάνα επιβεβαιώνει την αμετάθετη στάση της Τουρκίας για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και έμμεσων εγγυήσεων και μετά τη λύση με τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται», προστίθεται.

Πηγή: www.philenews.com