Πάντως, η Τουρκία ήθελε να δείξει ευελιξία

186

Βρήκαν άλλο παραμύθι να λένε τώρα. Αμέσως. Σαν αυτοματοποιημένα τζουκ μποξ. Είναι εντυπωσιακή η παραγωγή λαφαζανιών αντί της παραγωγής πολιτικής. Το ξέραμε, λένε, ότι η Τουρκία ήταν αδιάλλακτη, αλλά ο Αναστασιάδης έπρεπε να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα… Τι γελοίοι που γίνονται για να δικαιολογήσουν τα παραμύθια που μας έλεγαν από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα! Βέβαια αυτό εξηγείται σε ένα βαθμό άμα το δεις από την κομματική σκοπιά, αυτό που δεν εξηγείται είναι ότι επιμένουν να αναζητούν με ποιο τρόπο θα δώσουν άλλοθι στην τουρκική βουλιμία και θα παρουσιάσουν τη δική μας πλευρά ως την αδιάλλακτη, που δεν θέλει λύση.

Αυτό που έχει σημασία, έλεγαν χτες, είναι ότι ο Γκουτέρες στην έκθεση του σημείωνε ότι διαπίστωσε πως οι τρεις εγγυήτριες χώρες είχαν τη θέληση να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Άλλο παραμύθι κι αυτό! Και το υιοθετούν και το πλασάρουν με την πιο μεγάλη επιπολαιότητα. Ακόμα και τώρα που διάβασαν από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών ποια ακριβώς ήταν η θέληση της Τουρκίας. Με τα λόγια του Τσαβούσογλου.

Άσε που θα έπρεπε να εξεγείρονται, όχι μόνο με τον Τσαβούσογλου αλλά και με τον Γκουτέρες. Ο οποίος πήγε στο Κραν Μοντάνα υποσχόμενος ότι αναζητεί ένα κανονικό κράτος, ένα φυσιολογικό κράτος για την Κύπρο, αλλά κατάπιε την αδιαλλαξία του Τσαβούσογλου για συνέχιση εγγυήσεων με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και αιώνια παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και οδήγησε τις συνομιλίες σε τελική συνάντηση, στο περιβόητο δείπνο, και σε ναυάγιο. Τι περίμενε; Ότι θα έπρεπε να δεχτούν οι Ελληνοκύπριοι τις εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα κι αυτό θα ήταν κανονικό κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ;

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης Γκουτέρες – Τσαβούσογλου, της 6 Ιουλίου 2017, τα οποία δημοσιεύσαμε χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Γενικό Γραμματέα ότι «θα μπορούσε να μιλήσει στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει περισσότερη ευελιξία» σε σχέση με την απαίτηση τους για μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Αυτό ήταν αρκετό για τον Γκουτέρες να σημειώνει ότι η εγγυήτρια Τουρκία επέδειξε θέληση. Ήταν αρκετό και για τους «δικούς μας» να παίρνουν πληροφορίες από τον Άιντα και από τους Βρετανούς και να μιλούν για την ευελιξία του Τσαβούσογλου, που ο αδιάλλακτος Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε.

Αλλά, τα πρακτικά της συνάντησης δεν αφήνουν περιθώριο στα παραμύθια. Είναι απολύτως ξεκάθαρα για τη «θέληση» της Άγκυρας. Εκτός από την αδιαπραγμάτευτη θέση ότι οι εγγυήσεις θα συνεχιστούν και απλώς θα μετονομαστούν σε Συνθήκη Εφαρμογής, οι οποίες θα προβλέπουν και μονομερές δικαίωμα επέμβασης και ότι η παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί θα είναι μόνιμη και αυτό είναι κόκκινη γραμμή (έτσι το γράφει ο πρακτικογράφος Matthias Schuster), ο Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζει ότι «θα μπορούσε να μιλήσει στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει περισσότερη ευελιξία», αλλά αφού συμφωνηθούν όλα τα άλλα. Και τα αναφέρει και γράφονται στα πρακτικά. Ανάμεσα σε άλλα:

► Πολιτική ισότητα (συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής).

► Ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων στο νησί (εργάτες, προσώπων, κεφαλαίων).

► Εκκρεμούντα ζητήματα στο κεφάλαιο του περιουσιακού, να διασφαλιστεί η ξεκάθαρη πλειοψηφική ιδιοκτησιακή κατοχή των Τουρκοκυπρίων στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

► Ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και νομική διασφάλιση κάτω από το δίκαιο της ΕΕ με αλλαγές στο πρωτογενές Δίκαιο.

► Να μην υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί η λύση σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

► Να συμφωνηθεί η επιτήρηση της εφαρμογής της λύσης και «εδώ θα έπρεπε να υπάρχει ένα μηχανισμός που να δίνει τις απαραίτητες εξασφαλίσεις στους Τουρκοκύπριους».

Δηλαδή, να τα συμφωνήσουμε αυτά, να συμφωνήσουμε την εσαεί παραμονή κατοχικού στρατού, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, να συμφωνήσουμε το εδαφικό (στη βάση των τουρκικών απαιτήσεων, εννοείται), να συνεχίζει η Τουρκία τον εποικισμό, να συνεχίζει τις απόπειρες αρπαγής του φυσικού αερίου και, σύμφωνα με το έγγραφο: «Σε τέτοιες συνθήκες ίσως μπορούν να σκεφτούν να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία σε σχέση με το δικαίωμα επέμβασης». Μόνο για το δικαίωμα επέμβασης η ευελιξία. Λες και το χρειάζεται άμα αποφασίσει την επέμβαση! Και επιμένουν να μιλούν για την ευελιξία της Τουρκίας και την αδιαλλαξία της δικής μας πλευράς. Είναι σε παράκρουση; Εφιάλτες.

Άριστος Μιχαηλίδης

Πηγή: www.philenews.com