Γερμανία: Ένας στρατηγός στη μάχη κατά της πανδημίας

500

Έναν ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο αποφάσισε να ορίσει ως επικεφαλής της νεοσύστατης ομάδας διαχείρισης της πανδημίας, η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του τύπου πρόκειται για τον υποστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ, ο οποίος πρόκειται να ηγηθεί της εν λόγω ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων με αντικείμενο την επιτάχυνση της εμβολιαστικής καμπάνιας, τον συντονισμό και την εφαρμογή μέτρων περιορισμού των επαφών.

«Ο 56χρονος στρατιωτικός είναι εξοικειωμένος με την καταπολέμηση πανδημιών» σημειώνει η Hadelsblatt. «Αυτήν την στιγμή είναι επικεφαλής Διοίκησης στο Βερολίνο, η οποία μεταξύ άλλων συντονίζει δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων σε υπηρεσίες υγείας, ιδρύματα φροντίδας και εμβολιαστικά κέντρα. Το ότι μελλοντικά ένας υποστράτηγος, που προσφωνείται στρατηγός, θα αναλάβει τη διαχείριση καταπολέμησης της πανδημίας, προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα. Υπάρχει μεν η ελπίδα ότι ο Μπρόιερ μπορεί να χειριστεί γρήγορα και αποτελεσματικά υλικοτεχνικές και οργανωτικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν ενδοιασμοί για το εάν επιτρέπεται ένας ανώτατος στρατιωτικός να βρίσκεται σε πολιτική θέση, κι αν οι Γερμανοί μπορούν να συνηθίσουν έναν ένστολο διαχειριστή κρίσης».

Το παράδειγμα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας

Επισημαίνεται ότι το 2020 η υπουργός Άμυνας Άννεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ συγκρότησε ξεχωριστή μονάδα για υποστηρικτικές δραστηριότητες σε σχέση με την πανδημία, την οποία και διατήρησε όταν τον περασμένο καλοκαίρι, με φόντο την απατηλή ηρεμία στο μέτωπο της πανδημίας, ακούγονταν όλο και πιο δυνατά φωνές εκείνων που ζητούσαν τη διάλυσή της. Ο βαθμός του υποστράτηγου αντιστοιχεί με στρατηγό δύο αστέρων. Στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 50 άνδρες και μία γυναίκα που έχουν αυτόν τον βαθμό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένας ακόμη υποστράτηγος που έχει αναλάβει εδώ και πάνω από ένα χρόνο τον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τον στρατιωτικό γιατρό Χανς Ούλριχ Χόλτερμ, πρώην ιατρικό διευθυντή του Νοσοκομείου Ενόπλων Δυνάμεων με έδρα την πόλη Ουλμ, που από τον Μάρτιο του 2020 είναι επικεφαλής του τμήματος «Προστασία και Ασφάλεια της Υγείας, Βιωσιμότητα» στο υπουργείο Υγείας. Η ομάδα, στην οποία είναι επικεφαλής, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα, σε συνεννόηση με άλλα υπουργεία, για την καθημερινή ενημέρωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ αναδεικνύει μια σημαντική πτυχή που ενδεχομένως να οδηγήσει τον Κάρστεν Μπρόιερ σε επιτυχία. «Ο Μπρόιερ θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή, επειδή κινείται εκτός πολιτικού φάσματος» σημειώνει. «Πρότυπο είναι η Πορτογαλία, όπου επίσης ένας στρατιωτικός εξασφάλισε ένα ποσοστό εμβολιασμού σχεδόν στο 100%.

Ο στρατηγός Ενρίκε ντε Γκουβέια ε Μέλο απέδωσε την επιτυχία του, μιλώντας στους New York Times, στο γεγονός ότι προσλαμβάνεται από τους ανθρώπους ως ανεξάρτητος από την πολιτική. Κάλεσε μάλιστα άλλες χώρες να βρουν κατάλληλους που να μην έχουν σχέση με την πολιτική. Φαίνεται ότι αυτό εισακούστηκε από το Βερολίνο …. Ωστόσο, ο Βολφ Ντομπρόφκσι, ειδήμονας στην Κοινωνιολογία Καταστροφών, χαρακτηρίζει τον Μπρόιερ ως συμβολική προσωπικότητα. Για να είναι πράγματι αποτελεσματικός, θα πρέπει να αποκτήσει εθνικές αρμοδιότητες, κάτι σχεδόν αδιανόητο σε μια ομοσπονδιακή χώρα. Είναι ο λόγος που η γερμανική περίπτωση δεν έχει ελάχιστες ομοιότητες με την πορτογαλική ή την ιταλική».

«Στρατιωτικό» χρώμα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού

Ο διορισμός ενός στρατιωτικού στην κεφαλή μιας ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων είναι σε κάθε περίπτωση κάτι το ασυνήθιστο. Ακόμη και στις καταστροφικές πλημμύρες του 1962 στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, ορατές μέχρι σήμερα, με 340 θύματα, βοήθησαν δυνάμεις των Ενόπλων δυνάμεων, κατ΄ ουσία όμως δεν συμμετείχαν οργανικά σε τέτοιες μονάδες. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο διορισμός Μπρόιερ αποτελεί διαφημιστικό κόλπο και εγείρουν αμφιβολίες εάν και σε ποιο βαθμό οι αρμοδιότητες στο κομμάτι έκφρασης διαταγών ενός επικεφαλής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων είναι ιεραρχικά ανώτερες από τον ή την μελλοντική υπουργό Άμυνας. Το όνομα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Σε κάθε περίπτωση ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε σαφές ότι και μελλοντικά η διαχείριση του αγώνα κατά της πανδημίας θα αποφασίζεται σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε χθες ότι η ομάδα κρίσης κατά της πανδημίας χρειάζεται σε διοικητικό επίπεδο «γρήγορες εμβολιαστικές επιτυχίες». Αυτές ακριβώς τις διοικητικές υπηρεσίες προσφέρουν εδώ και καιρό οι Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, τους πρώτους μήνες οι δόσεις φυλάσσονταν σε εγκαταστάσεις της Μπούντεσβερ και διανέμονταν από εκείνη. Στο μεταξύ βέβαια, συμμετέχουν και εταιρείες πολιτών.

Ο διορισμός ενός ανώτατου στρατιωτικού επικεφαλής ομάδας αντιμετώπισης κρίσης δίνει και ένα στρατιωτικό χρώμα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Πιο πολεμικός από κάθε άλλον Γερμανό πολιτικό εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Ήδη από τον Μάρτιο του 2020, λίγες ημέρες μετά τον πρώτο νεκρό στην Ευρώπη, προετοίμαζε τους συμπατριώτες του για δύσκολες εποχές με την φράση «Είμαστε σε πόλεμο». Κι αυτό ταιριάζει με την επιλογή ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες στα πρώτα κύματα πανδημίας κατέγραψαν μεγάλο αριθμό νεκρών, να δεσμεύσουν προσωρινά ή μόνιμα στρατιωτικούς.

Πηγή:  www.kathimerini.gr