ΠΟΥ: Η «Όμικρον» απειλεί εμβολιασμένους και αναρρώσαντες

235

μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη «Δέλτα» και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την COVID-19, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την καθιερωμένη διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προ των πυλών, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί, να το ξανασκεφτούν: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευχήθηκε το 2022 «να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν, τόνισε ότι η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» αναμένεται να θέσει σε καθεστώς πίεσης όλα τα συστηματα υγείας και υπογράμμισε πως «δεν είναι σοφό να καθόμαστε άπραγοι και να υποθέτουμε ότι η νέα μετάλλαξη δεν θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση».

O γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν σημείωσαν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ταχύτερη πρόοδος όσoν αφορά τις μελέτες για την προέλευση του κορωνοϊού. Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.

ΕΜΑ: Σαφώς λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της «Όμικρον»

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία «σαφή» πτώση στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων κατά της Όμικρον δηλώνει στους Financial Times η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Εμερ Κουκ.

Η ίδια αναφέρει ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα απαιτηθεί ένα νέο εμβόλιο στοχευμένο στη νέα μετάλλαξη.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε δεδομένα. Δεν είναι επ΄ ουδενί οριστικά, καθώς τα νούμερα είναι πολύ μικρά, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει μία πτώση στην αποτελεσματικότητα», δηλώνει η Κουκ.

«Το πόσο πολύ δεν το γνωρίζουμε» προσθέτει.

Όμως τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι μία τρίτη δόση από τα εμβόλια mRNA μπορούν τουλάχιστον να αποκαταστήσουν εν μέρει τα επίπεδα των αντισωμάτων, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα δεδομένα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Moderna.

«Kατά πόσον αυτή η πτώση της αποτελεσματικότητας μπορεί να εξισορροπηθεί από τις αναμνηστικές δόσεις, δεν το γνωρίζουμε», διευκρινίζει η Κουκ.

Τονίζει ωστόσο ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει έμφαση στη μη φαρμακευτική παρέμβαση για να αποτρέψει τη μεταδοτικότητα του ιού και να εμβολιάζεται με τις δύο δόσεις καθώς και την τρίτη, «επειδή αυτή είναι η καλύτερη προστασία αυτή τη στιγμή».

«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τώρα και να αφήσουμε την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της». 

«Αλλά αν σταματήσουμε να εμβολιάζουμε και να κάνουμε τρίτες δόσεις, τότε θα χάσουμε πολλούς μήνες».

Όσον αφορά το εάν αν θα πρέπει να αναπτυχθούν εμβόλια ειδικά σχεδιασμένα για την Όμικρον, «η απόφαση θα ληφθεί όταν θα υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν αποδίδουν», αναφέρει.

Τέλος ο Κουκ χαρακτηρίζει την Όμικρον ως «μείζονα απειλή» που θα πρέπει να αποτιμηθεί από διάφορες επιστημονικές ομάδες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: www.kathimerini.gr