Γερμανία: Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης «ένδειξη» δημοσιονομικής συνέχειας

263

Ο διορισμός του Γιοάχιμ Νάγκελ στη θέση του επικεφαλής της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, θα διασφαλίσει τη «συνέχεια» και τη «σταθερότητα» της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Μαζί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Λίντνερ πρότεινε τον Νάγκελ ως επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, όπως επιβεβαίωσε στο Twitter. Ο σημερινός επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή του από το ρόλο μέχρι το τέλος του έτους, παρότι η θητεία του λήγει το 2027.

Ο 55χρονος οικονομολόγος έχει 17 χρόνια εμπειρίας στην Bundesbank, έξι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εκτός από άλλη τραπεζική εμπειρία. Ο Λίντνερ χαρακτήρισε τον Νάγκελ ως μια «έμπειρη προσωπικότητα», προσθέτοντας ότι «μπροστά στους κινδύνους του πληθωρισμού, μια δημοσιονομική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός της Γερμανίας είχε φθάσει στο υψηλό ρεκόρ του 5,2%- το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών και πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του 2%. Η άνοδος των τιμών έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στην ΕΚΤ για να σταματήσει αυτή την πορεία της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ενώ η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της διεύθυνσης της ΕΚΤ, έκρινε την έξαρση του πληθωρισμού ως «προσωρινό φαινόμενο», ο καγκελάριος Σολτς προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα και ζήτησε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank Βάιντμαν, είχε επίσης επανειλημμένα επικρίνει την ΕΚΤ για υπερβολική χαλαρότητα όσον αφορά τον πληθωρισμό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο Νάγκελ είναι πιθανό να συνεχίσει την στρατηγική του Βάιντμαν με εστίαση στη σταθερότητα των τιμών.

Ως επικεφαλής της Bundesbank, ο Νάγκελ θα είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο αποτελείται από τους προέδρους των εθνικών κεντρικών τραπεζών και τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πηγή: euractiv.gr