Μια ασφαλή μέθοδος απολύμανσης των μασκών Ν95 αναδεικνύει αμερικανική μελέτη με στόχο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που παρατηρείται στο συγκεκριμένο προστατευτικό μέσο.
Η είσοδος στο τρίτο έτος της πανδημίας COVID-19 και το πρόσφατο κύμα της μετάλλαξης Omicron παγκοσμίως συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η συνεχής προμήθεια μασκών συμπεριλαμβανομένων των συχνά χρησιμοποιούμενων Ν95.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook ανέδειξε πως μία μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των μασκών Ν95 με στόχο αυτές να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.
Για να καταπολεμηθεί η έλλειψη σε μάσκες τύπου Ν95 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά κράτη πιέστηκαν να ερευνήσουν εναλλακτικές για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρόλο που κάποιες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο διάφορων μεθόδων απολύμανσης στο κατά πόσο καλά οι μάσκες φιλτράρουν τα σωματίδια του ιού, η παρούσα προσθέτει πληροφορίες και ασχολείται με τη διατήρηση της σωστής εφαρμογής της μάσκας μετά την απολύμανση.
«Η μελέτη μας έδειξε πως η απολύμανση των προστατευτικών μασκών Ν95 με ξηρή θερμότητα ήταν αρκετή για να αδρανοποιήσει την COVID-19, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα αυτών των μασκών να φιλτράρουν τα σωματίδια» τονίζει ο Kenneth Shroyer, MD, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής στο Marvin Kushner και πρόεδρος παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stony Brook.
Δεδομένου ότι η θερμότητα είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από άλλες μεθόδους απολύμανσης σε πολλά ιατρικά κέντρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ξηρής θερμότητας για να απολυμάνουν τις μάσκες προστασίας. Χρησιμοποίησαν ακόμα και ακτίνες Χ αλλά και διάφορες ακόμα μεθόδους για να ελεγχθεί ότι το υλικό και η ποιότητα των μασκών μετά την απολύμανση παρέμεναν άθικτα.
Από την άλλη, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι απολύμανσης όπως η επεξεργασία με ατμό υπεροξειδίου του υδρογόνου που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές ωστόσο δεν τις διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία.
Στην έρευνα συμμετείχαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή, το Κολλέγιο Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών, το Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών, το Ινστιτούτο Ηλεκτροχημικά Αποθηκευμένης Ενέργειας και η Σχολή Επιστημών Θάλασσας και Ατμόσφαιρας μαζί με συναδέλφους από το Τμήμα Διεπιστημονικών Επιστημών και το κέντρο λειτουργικών υλικών του Εθνικού Εργαστηρίου Brookhaven.
Σύμφωνα με τον Δρ. Shroyer «τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία τόσο της βέλτιστης απολύμανσης όσο και της σωστής εφαρμογής της μάσκας, υποδεικνύοντας ότι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος απολύμανσης τότε οι μάσκες Ν95 μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά από απολύμανση με ξηρή θερμότητα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης».
Πηγή: ygeiamou.gr