Κίνηση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανταποκρινόμενος θετικά και στα κελεύσματα του διεθνούς παράγοντα για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται εντός αυτής της περιόδου να αποστείλει επιστολή προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, στην οποία θα προτείνει σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κεντρικός άξονας της χειρονομίας Αναστασιάδη θα είναι η απόδοση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα το κατοχικό καθεστώς να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο. Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες επεσήμαναν στον Φ ότι «κάθε απόφαση έχει και το κόστος» και πρόσθεσαν πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι «να σώσουμε τα Βαρώσια». Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ταυτόχρονα πως ζυγίζοντας κέρδη έναντι κόστους «το να σώσουμε τα Βαρώσια υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε άλλου κόστους».
Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις υποδείξεις των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ ότι θα πρέπει να προωθηθούν ΜΟΕ εις απάντηση των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο. Μια από τις χώρες η οποία πιέζει έντονα προς αυτή την κατεύθυνση, αρνούμενη την ίδια ώρα να δεχθεί την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας, είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο διαμήνυσε σε αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα πως «εκείνο που χρειάζεται για εκτόνωση της κρίσης είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Τα μηνύματα αυτά των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου αλλά και ανάλογη στάση που καταγράφεται στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι είχαν επίδραση στη Λευκωσία. Όπως και ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε κατά τη συνέντευξή του στο ΡΙΚ, «ο ΠτΔ έκανε δηλώσεις ότι είναι έτοιμος να συζητήσει σοβαρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ι. Κασουλίδης, ο ΠτΔ «περιέγραψε ως αρχική θέση την παράδοση του αεροδρομίου Τύμπου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, εις αντάλλαγμα της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου». Η περιοχή αυτή, είπε ο ΥΠΕΞ, θα πρέπει να παραδοθεί και να βρίσκεται υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης.
Η κυβέρνηση εκτιμά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Κασουλίδη, πως αν το παράνομο σήμερα αεροδρόμιο Τύμπου δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη για να το ελέγχουν, τότε «σημαίνει άρση αυτό που ονομάζουν ως εμπάργκο και επίσης άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».
Πέραν όμως από την επιστολή και τη συγκεκριμένη πρόταση, η Λευκωσία φαίνεται να ετοιμάζει κι άλλες κινήσεις τις οποίες είναι διατεθειμένη να συζητήσει εάν η τουρκική πλευρά δεν απαντήσει αρνητικά στη χειρονομία του Προέδρου Αναστασιάδη. «Υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες αφήστε να τις παρουσιάσουμε τότε και όχι τώρα», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, παραπέμποντας στις κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς Αναστασιάδη προωθώντας ΜΟΕ.
Ο Ι. Κασουλίδης άφησε να φανεί ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα αναμένει είτε οι εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είτε της ΕΕ να αδράξουν την ευκαιρία και να προωθήσουν την πρόταση Αναστασιάδη για ΜΟΕ. Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ θα έχει μέσα στο επόμενο διάστημα συναντήσεις τόσο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ όσο και με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Κατά τις συναντήσεις αυτές αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των ΜΟΕ υπό το πρίσμα και της χειρονομίας Αναστασιάδη.
Θέση του Ιωάννη Κασουλίδη είναι πως θα «πρέπει εμείς να κάνουμε κάποιες κινήσεις και ταυτόχρονα να περιμένουμε να δούμε» πώς ο διεθνής παράγοντας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα απευθυνθούν προς την Άγκυρα. Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες, υπονοώντας τα ΜΟΕ, τότε θα είναι «που θα έρθουν μόνιμα μέλη να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες για να πειστεί η Άγκυρα».
Τέλος, ξεκαθάρισε πως από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν τίθεται θέμα αποδοχής των θέσεων της άλλης πλευράς για χωριστή κυριαρχία και λύση δύο κρατών. «Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε», τόνισε ο Ι. Κασουλίδης. Υποδεικνύοντας πως η τουρκική πλευρά δεν δηλώνει απλώς ότι θέλει λύση δύο κρατών αλλά προτάσσει αυτή την αξίωση προκειμένου να καθίσει στη συνέχεια σε συνομιλίες.
Γνωρίζουν για τη μη βιωσιμότητα
Ο Ιωάννης Κασουλίδης αποκάλυψε στη διάρκεια της συνέντευξής του στο ΡΙΚ ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα γνωρίζουν ότι ο αγωγός EastMed είναι οικονομικά μη βιώσιμος. «Αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε κι εμείς, αυτές είναι οι πληροφορίες που έχει και η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ανέφερε ότι αυτές τις πληροφορίες θα πρέπει να τις έχει υπόψη της και η κυβέρνηση του Ισραήλ. Υπογράμμισε πως αυτό που αναμένουν οι κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών είναι να επιβεβαιώσουν και επισήμως ότι η κατασκευή του αγωγού είναι οικονομικά ασύμφορη.
Τα ενεργειακά ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Όρεν Ανόλικ. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, o Ι. Κασουλίδης σημείωσε πως είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ.
Πρόσθεσε πως είχαν μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τη στρατηγική εταιρική σχέση Κύπρου και Ισραήλ, περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένου του σχήματος συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, τις ενεργειακές πρωτοβουλίες και τους πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας.
Πηγή : philenews.com