Η Ευρώπη είναι ο νούμερο ένα φόβος για τις αγορές το 2017

106

 

To 2017, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει περάσει ποτέ η περιοχή, όπως υποστηρίζει το σύνολο των επενδυτών που βρέθηκαν στο επενδυτικό Summit που διοργάνωσε το Reuters στο Λονδίνο. Η ευρωζώνη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις από το 2008 οι οποίες αμφισβήτησαν την ύπαρξή του μπλοκ και οι οποίες είχαν επίκεντρο την προβληματική οικονομία της περιοχής, την αγορά ομολόγων, το τραπεζικό σύστημα και, φυσικά, την Ελλάδα. Αλλά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η μεγαλύτερη δοκιμασία για το ευρώ μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών και να ξεσπάσει το 2017, με τους επενδυτές να ξεσκονίζουν τις στρατηγικές τους για το νέο έτος, με βάση τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης ακόμη και της Ε.Ε και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη.

Οι εκλογές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία το επόμενο έτος, καθώς και το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα είναι σημεία ανάφλεξης που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτικά τη δυσαρέσκεια σε όλη την ήπειρο. Μάλιστα, είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2017, σύμφωνα με τους fund managers που συμμετείχαν στο ετήσιο Summit και οι οποίοι υπογράμμισαν των εκτόξευση του λαϊκισμού που τελικά προσδιόρισε τα αποτελέσματα-έκπληξη του Brexit αλλά και τη νίκη του Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σύνοδο στο Λονδίνο παραβρέθηκαν ο Carl Icahn, ο επικεφαλής της BlackRock, Rick Rieder ο αντιπρόεδρος της Omega Advisors, Steve Einhorn και οι επικεφαλής επενδύσεων από πληθώρα τραπεζών και funds όπως οι Credit Suisse ,UBS, Kleinwort Benson, Columbia Threadneedle, Goldman Sachs, Franklin Templeton, BNP Paribas, JPMorgan και Investec. “Πολλοί από τους πελάτες μας ανησυχούν περισσότερο για την Ευρώπη”, σημειώνει ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Wealth Management. “Η μεγάλη ανησυχία είναι η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν τα πιο δεξιά κόμματα όπως αυτό της Marine Le Pen στη Γαλλία, εντείνουν το επιχείρημα ότι θέλουν να τραβήξουν μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία έξω από την ευρωζώνη του ευρώ. Αυτό είναι που ανησυχεί το περισσότερο τους επενδυτές”. Πάντως ο Haefele αναμένει το ευρώ να ενισχυθεί το 2017, αντικατοπτρίζοντας μια ευρύτερη άποψη ότι η διάλυση της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να είναι ένα outsider στοίχημα. Ο hedge fund manager Hugh Hendry, όμως, διατηρεί μία πιο απαισιόδοξη άποψη της πιθανής τροχιάς των αγορών. Όπως τονίζει, ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών παίζει το στοίχημα της “διάλυσης της Ευρώπης”, το οποίο αν υλοποιηθεί το επόμενο έτος, θα επικεντρωθεί στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο.”Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η οξεία και η επικείμενη πολιτική κρίση στην Ευρώπη, για την οποία η νομισματική πολιτική δεν διαθέτει τα εργαλεία να την επιλύσει”, τονίζει Hendry, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Eclectica. Σύμφωνα με την Investec Asset Management, το ευρώ θα μπορούσε να χτυπήσει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου το επόμενο έτος, καθώς η Ευρώπη θα βυθιστεί στην πολιτική αβεβαιότητα και θα είναι αντιμέτωπη με την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη. Όπως τονίζει, οι αποκλίσεις πολιτικής μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης θα ωθήσουν το ευρώ χαμηλότερα, με τον Τραμπ να αναμένεται να ξεκινήσει μία σημαντικά μεγάλη δημοσιονομική τόνωση.

Οι πολιτικοί σεισμοί του Brexit και του Τραμπ σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα “μπουν” στο 2017 με τα μάτια τους ορθάνοιχτα. Ήδη ξεπουλούν τα ομόλογα των χωρών της ευρωπεριφέρειας, στέλνοντας τις αποδόσεις τους στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, σε ένα ιλιγγιώδες sell-off που έχει ενταθεί από την ημέρα τη εκλογής Τραμπ, ενώ το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών. Ο Hendry προβλέπει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, και εκτιμά ότι κάθε διεύρυνση 100 μονάδων βάσης ισοδυναμεί με περίπου 10% αύξηση στην πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης. Αλλά, ενώ και η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο πρόσφατα, η ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές τώρα είναι ότι οποιαδήποτε διάσπαση της ζώνης του ευρώ θα έχει τις ρίζες της σε μία από τις μεγάλες χώρες της περιοχής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει ποντάρει το πολιτικό του μέλλον στην 4η Δεκεμβρίου και το δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα χάσει. Ο Renzi ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να μην παραμείνει στην εξουσία σε περίπτωση ήττας, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2017, την στιγμή που στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κίνημα των 5 Αστέρων του Pepe Grillo. Ο επικεφαλής του hedge fund LNG Capital, Louis Gargour, εκτιμά ότι ο Renzi θα χάσει στο δημοψήφισμα, πυροδοτώντας ένα νέο sell-off στα ιταλικά ομόλογα, ενώ σύμφωνα με την Investec Asset Management, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και ο πιο αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα.

Πηγή: capital.gr