Η Ευρώπη βρίσκεται σε «κατάσταση εκεχειρίας» με τον κοροναϊό, που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πανδημίας, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Χάρη στην ισχυρή ανοσία σε όλη την Ευρώπη και τη μικρότερη σοβαρότητα της Όμικρον, η ήπειρος είναι σε μια κατάσταση «κατάπαυσης του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας της Covid-19, εκτίμησε σήμερα το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με το τέλος του χειμώνα, «αυτή η περίοδος αυξημένης προστασίας πρέπει να θεωρηθεί ‘κατάπαυση του πυρός’ που θα μπορούσε να μας φέρει μια μόνιμη ειρήνη», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, έκανε λόγο για «μοναδική ευκαιρία» για τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να πάρουν τον έλεγχο της μετάδοσης της COVID-19, απαριθμώντας τρεις παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση:
- τα υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης λόγω των εμβολιασμών και της «φυσικής» μόλυνσης,
- την τάση του ιού να εξαπλώνεται με μικρότερο ρυθμό σε θερμότερο καιρό
- και τη μικρότερη σφοδρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.
Η κατάσταση αυτή δεν θα μπορέσει να διαρκέσει παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ανοσία θα διατηρηθεί με τη συνέχιση των εκστρατειών εμβολιασμού και της επιτήρησης νέων παραλλαγών, διευκρίνισε ωστόσο, καλώντας τις υγειονομικές αρχές να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Στην εν λόγω περιφέρεια, που αριθμεί 53 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην κεντρική Ασία, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με την Όμικρον.
Σχεδόν 12 εκατ. νέα κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας πριν από δύο χρόνια.
Πηγή: www.in.gr