Ως εξαιρετικά κρίσιμη θεωρεί η Κυβέρνηση την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στα Βαρώσια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η ενίσχυση της εκστρατείας προώθησης της πρότασης Αναστασιάδη για ουσιαστικά ΜΟΕ, σε όλα τα διεθνή φόρα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ως εκ τούτου ζητείται δυναμική παρέμβαση από τη διεθνή κοινότητα για τη διάσωση της Αμμοχώστου. Αξιωματούχοι της ελληνοκυπριακής πλευράς επιχειρούν να κινητοποιήσουν τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό παράγοντα. Στην παρούσα φάση ζητούμενο είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει την πορεία υλοποίησης των απαράδεκτων σχεδιασμών στην περιοχή. Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Για το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί μια έκθεση πεπραγμένων, την οποία επικαλούνται τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών στον κύκλο επαφών που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα. Στο άτυπο έγγραφο έχουν καταγραφεί όλα τα βήματα που έγιναν από το κατοχικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια και αποσκοπούν στο πλήρες άνοιγμα της περίκλειστης πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Όλα τα γεγονότα από την απόφαση των κατεχόμενων για σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη μελέτη του καθεστώτος των περιούσιων στα Βαρώσια, τον Ιούνιο του 2019, μέχρι σήμερα. Βήματα που συνοδεύτηκαν από μια σειρά από διαβήματα προς τον ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμορα κράτη.
Από την απέναντι όχθη, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος εμφανίζονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους. Γιατί, όπως λένε, η περιοχή χάθηκε για τους Ελληνοκύπριους με την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν. Διαγράφουν τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν και την κατάθεση του τουρκοκυπριακή χάρτη, στη Γενεύη, που προέβλεπε επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.
Δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω, από τη στιγμή που συμπεριέλαβαν την περιοχή στο πλάνο τους για τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Γιατί πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι υφίσταται η σύνδεση ανάμεσα στα δύο.
Όχι άλλα λόγια
Πρέπει να καταγραφεί πως το ζήτημα των Βαρωσίων είχε φέρει εξ αρχής πολύ πιο δυναμικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Για παράδειγμα, τις κινήσεις των Τούρκων καταδίκασε απερίφραστα με Προεδρικές Δηλώσεις το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και μεμονωμένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κι όμως η εξέλιξη των γεγονότων έδειξε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις δεν ήταν αρκετές για να πειστεί η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να επιστρέψει την περιοχή στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της. Αυτός ο προβληματισμός ενισχύεται μήνα με το μήνα, αφού η Άγκυρα και τα κατεχόμενα έδειξαν εμπράκτως ότι δεν καταλαβαίνουν από λόγια.
Όσο κι να προβληματίζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου παγίωσης των τετελεσμένων. Τελεσμένα που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Αμμοχώστου, αφού εμποδίζουν παντελώς κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για όλους του Κυπρίους.
Πηγή : cyprustimes.com