Σόιμπλε: Ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου

209

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, σε αποκλειστική δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» τονίζει ο κ. Κόλμπεργκ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με τις πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας για το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κόλμπεργκ δεν το διέψευσε, λέγοντας: «Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Aπόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη Handelsblatt «τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης» και περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα: Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον  παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

 Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τo Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να εξετάσει μέτρα, όπως: «Βραχυπρόθεσμα: Δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος. Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup καλεί το EWG να ερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο τέλος του προγράμματος ESM, με την επιφύλαξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup  είναι έτοιμο, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να εκτιμήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος ώστε να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές  ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο».

Τι σημαίνει η δήλωση του εκπροσώπου του Σόιμπλε

Στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Ντένις Κόλμπεργκ επιμένει στην εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Eurogroup στις 24 Μαΐου του 2016. Ωστόσο,ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν διευκρινίζει πώς θα υλοποιηθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, διότι: Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι ανέφικτα.

Κι έτσι, δύο ενδεχόμενα προβάλουν ως πιθανά:

– Ή θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από τον στόχο του 3,5%,

– ή αλλιώς θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Ο κ. Κόλμπεργκ, εκπρόσωπος του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, δεν εξηγεί αν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστούν με τις παραδοχές των Ευρωπαίων του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για πλεονάσματα 3,5% ή με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που αξιώνει το ΔΝΤ, για τα οποία όμως θα απαιτηθεί να ληφθούν νέα μέτρα.