Με επιδόματα και άλλα «βοηθήματα» δεν θα έρθει ποτέ η δημιουργική ανάπτυξη
Του Γιώργου Κράλογλου
Ποιο το πολιτικό ζητούμενο από το 2010, που σταματήσαμε τη «δημιουργική λογιστική» για τη δήθεν ανάπτυξη, δεχτήκαμε την ύπαρξη χρεοκοπίας και καταφύγαμε στα Μνημόνια; Ότι μιας και είμαστε έξω από τα Μνημόνια, γιατί να μην παραμείνουμε στην πολιτική νοοτροπία των επιδοτήσεων;
Πάμε για μια ματιά στο πρόβλημα της οικονομίας και τις κρίσεις που περνάμε. Ας πάρουμε την ανεργία.
Τι κάνουμε για το συγκεκριμένο πρόβλημα με τους 1.100.000 ανέργους; Προσλήψεις, όσο μπορούμε, στο κράτος. Εξασφαλίζουμε, έτσι κάποια κίνηση και στο κομματικό πελατολόγιο…
Τι κάνει η αντιπολίτευση όταν βλέπει την κυβέρνηση να βάζει από πόρτες και παράθυρα εκτάκτους; Βρίσκει πως δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες του κράτους και προτείνει περισσότερους για να έχει και εκείνη να μοιράζει στα λόγια τακτοποιήσεις…
Ποιο άλλο είναι το πρόβλημα της οικονομίας, ας πούμε από τη συγκυρία της πανδημίας ή της κάποιας ακρίβειας; Η ρευστότητα των επιχειρηματιών ή των επαγγελματιών. Τι κάνουμε να το αντιμετωπίσουμε;
Χαρίζουμε χρέη στους αγρότες. Δίνουμε επιτσρεπτέες στους βιοτέχνες, στους εμπόρους και στον τουρισμό. Μοιράζουμε επιδόματα δήθεν για εκπαίδευση των ανέργων σε δεξιότητες…
Τι κάνει η αντιπολίτευση όταν βλέπει το κράτος στα χέρια τής κάθε κυβέρνησης να μοιράζει ό,τι έχει ο καρβανάς και ό,τι υπάρχει από κοινοτικά λεφτά;
Ψάχνει να βρει πώς μοιράστηκαν και προτείνει δική της μοιρασιά ζητώντας εκλογές και ψήφους γιατί το δικό της κράτος-πατερούλης θα δώσει περισσότερα.
Ποιο είναι το σημερινό μας πρόβλημα στην κρίση της πανδημίας, που τη διαδέχθηκε η ενεργειακή κρίση; Η ακρίβεια και η αδυναμία να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης, τραπεζικής ή άλλης από την οικονομία.
Τι κάνουμε για να λύσουμε την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, που θα οδηγήσει, σε πρώτη φάση, σε 180.000-200.000 λουκέτα και σε απολύσεις άλλων 450.000-500.000 εργαζομένων (έστω και για 4ήμερα με 300-400 ευρώ μηνιάτικο);
Ζητάμε από την Ε.Ε. να μας δώσει την άνεση να πάρουμε ό,τι άλλο μπορούμε από τον καρβανά, γιατί δεν έφτασαν τα 30 δισ. που πήγαν σε επιδόματα για την πανδημία και τα 8 δισ. που δώσαμε χωρίς επιστροφή με το όνομα επιστρεπτέες…
Τι κάνει η αντιπολίτευση όταν η κυβέρνηση μιλάει για κατώτατο 700 ευρώ; Υπόσχεται 800. Και 1.000 ή 1.500 τα κόμματα που ξέρουν ότι δεν θα κυβερνήσουν.
Τι αλλάζει, λοιπόν, και τι θα αλλάξει στην οικονομία, από την πολιτική του 2022 ή του 2023 των εκλογών ή της νέας κυβέρνησης το 2027; Τίποτε. Η οικονομία θα διατηρήσει τα σημερινά πολιτικά και μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά της.